Skip to main content

Διακομματική συναίνεση για την προσέλκυση «ψηφιακών νομάδων»

Διακομματική στήριξη (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) συγκέντρωσε η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη χορήγηση δωδεκάμηνης visa, με δυνατότητα ανανέωσης, σε πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι θα επιλέξουν την Ελλάδα ως βάση για εργασία εξ αποστάσεως.

Η φιλόδοξη διάταξη που προωθήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αφορά τους αποκαλούμενους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads) δηλαδή αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς από χώρες εκτός ΕΕ οι οποίοι θα εργάζονται στη χώρα μας με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι «ψηφιακοί νομάδες» θα υπερβαίνουν γρήγορα τα συνήθη προβλήματα γραφειοκρατίας αφού οι αρμόδιες προξενικές υποχρεούνται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, να απαντούν εντός 10 ημερών στα αιτήματά τους δίχως περαιτέρω διαδικασίες, στη λογική του one stop shop. Επιπλέον οι ψηφιακοί νομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να συνοδεύονται από τα μέλη της οικογένειάς τους υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι εκείνα δεν θα παρέχουν εξαρτημένη εργασία ούτε θα ασκούν οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Το μεγάλο στοίχημα για την προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων είναι πλέον η δημιουργία κατάλληλων υποδομών, δηλαδή ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας. Για το λόγο αυτό ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε συχνές επαφές με στελέχη της αυτοδιοίκησης το τελευταίο διάστημα ώστε διαπιστωθεί ποιες περιοχές υπολείπονται σε αυτόν τον τομέα. Η επιτυχία, βέβαια, του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί και από την αποφασιστικότητα των αρμόδιων αρχών για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στην Ελλάδα οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα οι τιμές των συνδέσεων στο διαδίκτυο (σταθερές ή μέσω κινητής τηλεφωνίας) να παραμένουν στις υψηλότερες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Ελλάδα: Μια από τις τρεις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες με ψηφιακούς νομάδες

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε πάντως τη Βουλή ότι η Ελλάδα από χθες συγκαταλέγεται στις τρεις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες (μαζί με την Κροατία και την Εσθονία) που έχουν δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων. «Πλέον η απομακρυσμένη εργασία και η εργασία από το σπίτι έχουν καταστεί ένας από τους κυρίαρχους τρόπους μέσα από τους οποίους αναπτύσσεται η παγκόσμια οικονομία» επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης και σημείωσε ότι στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η προσέλκυση επισκεπτών υψηλής ποιότητας.

Σημειώνεται ότι η νομοθετική πρωτοβουλία για τη δωδεκάμηνη visa στους ψηφιακούς νομάδες είναι η τρίτη κατά σειρά στο πλαίσιο της λεγόμενης Blue Carpet Policy που συνδέει τις θεωρήσεις εισόδου με την προσέλκυση επενδυτών και επισκεπτών. Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπάρχουν προβλέψεις για επιχειρηματίες (Business Visa) και για φοιτητές (Student Visa). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί στο μέλλον νομοθετικό πλαίσιο και για υγειονομικές θεωρήσεις εισόδου.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου