Skip to main content

Την ερχόμενη Πέμπτη η νέα και τελική προσπάθεια για συγκρότηση του ΕΣΡ

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με νέα προσπάθεια, την τελική αυτήν τη φορά, θα επανέλθουν την προσεχή Πέμπτη η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να συγκροτηθεί σε σώμα το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ).

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του Μαξίμου, μέχρι να ψηφιστεί στην Oλομέλεια της Βουλής η αναστολή, έως τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, (ενδεχομένως και σε ένα ή ενάμιση μήνα από σήμερα) της εφαρμογής του άρθρου 2Α του νόμου 4339/2015 που έφερε χθες με τροπολογία ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προβεί σε καμία άλλη κίνηση και κυρίως δεν πρόκειται να καταθέσει τη ρύθμιση – γέφυρα για το τηλεοπτικό τοπίο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο λόγος που προτιμήθηκε η «αναστολή» αντί της «κατάργησης» είναι νομικός και αφορά σε τυχόν διεκδικήσεις από το ελληνικό Δημόσιο των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών.

Άλλωστε, λένε οι ίδιες πηγές, τόσο το Ποτάμι όσο και το ΠΑΣΟK, έδειξαν να δέχονται την απόλυτη δέσμευση εκ μέρους του προέδρου της Βουλής, για πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση – tweet του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά αμέσως μετά το πέρας της χθεσινής Διάσκεψης  ότι «tα κόμματα του ‘‘ναι’’ στη σημερινή διάσκεψη προέδρων είναι αυτά που ψήφισαν όλα ή πολλά από τα άρθρα του ν.4339», αλλά και η ανακοίνωση του Μαξίμου ότι «για πρώτη φορά, σήμερα, μετά από πέντε συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5».

Μάλιστα το Μαξίμου ανακοινώνει και νέα Διάσκεψη των Προέδρων τονίζοντας πως «διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση» και πως «η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της Ν.Δ., να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης».