Skip to main content

Υπουργικό συμβούλιο: Τι συζητήθηκε – τι αποφασίστηκε

Συνεδρίασε την Πέμπτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη το υπουργικό συμβούλιο. Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τον Μίκη Θεοδωράκη, οι  αρμόδιοι υπουργοί ανέπτυξαν τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, συζητήθηκαν-αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος ενημέρωσε για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την  πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Από την πρώτη στιγμή σχεδιάστηκαν μία σειρά από οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές, τα οποία επεκτάθηκαν στις περιοχές που επλήγησαν καθ’ όλη τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο. Πρόκειται για μέτρα (α) γενικά που αφορούν τους πληγέντες στις πληττόμενες από τις πυρκαγιές περιοχές και (β) ειδικά που αφορούν τους δύο δήμους της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι επλήγησαν καθοριστικά, δημιουργώντας δομικά μέσο-μακροπρόθεσμα προβλήματα στην τοπική οικονομία και παραγωγή, στην κοινωνία και, φυσικά, στο περιβάλλον. 

Γενικά μέτρα στήριξης

1. Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός 500 εκατ. ευρώ.

2. Παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτιρίων (80% κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο).

3. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής (14.000 ευρώ, 8.000 ευρώ και 3.000 ευρώ μέσω arogi.gov.gr).

4. Άμεση αποζημίωση για την οικοσκευή των νοικοκυριών (6.000 ευρώ, 4.000 ευρώ και 2.000 ευρώ μέσω arogi.gov.gr).

5. Πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων (8.000 ευρώ, 4.000 ευρώ και 2.000 ευρώ μέσω arogi.gov.gr) ή (4.000 ευρώ, 2.000 ευρώ και 1.000 ευρώ για αγροτικές εκμεταλλεύσεις χωρίς κτίρια μέσω arogi.gov.gr).

6. Επιχορήγηση επιχειρήσεων (20% προκαταβολή και κάλυψη 70% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς).

7. Μη επιστροφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

8. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 2021, 2022 και 2023 για τα πληττόμενα ακίνητα.

9. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης (από 300 ευρώ έως 500 ευρώ).

10. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

11. Αναστολή δανειακών υποχρεώσεων (σύμφωνα με Ελληνική Ένωση Τραπεζών).

12. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

13. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών.

14. Ειδικά μέτρα στήριξης για ανέργους  (έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ για τους εργαζόμενους που διέκοψαν την εργασία τους, ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών).

15. Έκτακτη επιχορήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για αποκατάσταση των υποδομών.

16. Πλάνο άμεσων και στοχευμένων παρεμβάσεων για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

17. Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

18. Θεσμοθέτηση του Αναδόχου Αναδάσωσης.

19. Διαγραφή οφειλών προς τη Δ.Ε.Η..

20. Έκτακτη χρηματοδότηση Κέντρων Διάσωσης και Περίθαλψης Άγριας Ζωής.

21. Στήριξη πρωτογενούς τομέα.

Ειδικά μέτρα οριζόντια για τους δύο δήμους της Βόρεια Εύβοιας

1. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για το σύνολο περιοχής.

2. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις για το σύνολο των επιχειρήσεων της περιοχής.

3. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για το σύνολο της περιοχής.

4. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το σύνολο της περιοχής.

5. Μη επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για το σύνολο της περιοχής.

6. Παροχή δυνατότητας για αποζημίωση Ειδικού Σκοπού Εργαζομένων (3 μήνες).

7. Αυτόματη ανανέωση όλων των Δελτίων Ανεργίας των ήδη εγγεγραμμένων ανέργων ΟΑΕΔ.

8. Αυτόματη ανανέωση της Δήλωσης Παρουσίας για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ.

9. Διπλασιασμός από 6 σε 12 βράδια της μέγιστης διάρκειας διανυκτερεύσεων για τουριστικά καταλύματα του μητρώου παροχών του ΟΑΕΔ στο τρέχον Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

10. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 840 ρητινοκαλλιεργητών που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας (προβλέπεται έκτακτη επιχορήγηση ύψους 3,7 εκατ. ευρώ – μαζί με τους 100 ρητινοκαλλιεργητές στα Γεράνεια Όρη).

Στοχευμένες παρεμβάσεις, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς, για τη στήριξη – και με μεσομακροχρόνιο ορίζοντα – των παραγωγικών κλάδων της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν άμεσα, και κυρίως  στους κλάδους ρητινοκαλλιεργητών, μελισσοκόμων, οι κτηνοτρόφων και τουρισμού.

Παράλληλα, στοχευμένες δράσεις για τη Βόρεια Εύβοια θα προωθηθούν από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προσεγγίζοντας την Εύβοια ως νησί που είναι.

Τέλος, η Ειδική Επιτροπή υπό το Σταύρο Μπένο διαμορφώνει οδικό χάρτη για το σχέδιο ολιστικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας, μέσα από μελέτες για ειδικά πολεοδομικά σχέδια, master-plan για το νέο δάσος, συγκοινωνιακές μελέτες για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα, μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό μέλλον, μελέτη για αγροδιατροφή, μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας και μελέτη για πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας.

Παράλληλα, με τη Βόρεια Εύβοια, την επόμενη περίοδο προωθούνται στοχευμένα πλάνα ανάπτυξης σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Αρχαία Ολυμπία και η Ανατολική Μάνη.

Κανονιστικές πράξεις

Μετά το σχεδιασμό των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης προχώρησε άμεσα η θεσμοθέτησή τους με την προώθηση σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και όλων των προβλεπόμενων υπουργικών σποφάσεων, με αποτέλεσμα μέσα στις δέκα πρώτες ημέρες να θεσμοθετηθούν και να δρομολογηθούν περισσότερες από 30 κανονιστικές πράξεις.

Πρώτη αρωγή (arogi.gov.gr) και έλεγχοι

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, δημιουργήθηκε η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, όπου οι πληγέντες μπορούν να δηλώσουν άμεσα το αίτημά τους για να λάβουν την πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής, έναντι της επιχορήγησης επιχειρήσεων – αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για την οικοσκευή και για την υποβολή αίτησης για επιδότηση ενοικίου – συγκατοίκησης, καθώς και για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Μέσα σε οκτώ ημέρες (27/8) είχαν καταβληθεί 16.713.850 ευρώ προς 3.107 μοναδικά Α.Φ.Μ. πυρόπληκτων (κατοικίες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις). 

Η ροή συνεχίζεται και παρακολουθείται στενά, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία από τη διαδικασία των αυτοψιών που πλέον έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 26/08/2021, οι έλεγχοι – και επανέλεγχοι – από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αφορούν 2.623 περιπτώσεις κτιρίων, εκ των οποίων χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» 905 κτίρια, «κίτρινα» 985 κτίρια και «πράσινα» 733 κτίρια.

Έκτακτη χρηματοδότηση Ο.Τ.Α.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το υπουργείο Εσωτερικών, παρέχεται έκτακτη χρηματοδότηση προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕ 055). Συγκεκριμένα:

– Χορηγήθηκε έκτακτη ενίσχυση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε 17 Δήμους και Περιφέρειες της χώρας που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές.

– Δρομολογήθηκε η έκτακτη χρηματοδότηση περίπου 11 εκατ. ευρώ προς Δήμους και Περιφέρειες που επλήγησαν σημαντικά από τις μεγάλες πυρκαγιές.

Την επόμενη περίοδο ακολουθούν και επόμενες φάσεις έκτακτης χρηματοδότησης προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση των υποδομών και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Ολιστικό πλάνο αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων και αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος

Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα που επλήγη από τις πρόσφατες πυρκαγιές διαμορφώνεται, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους, ένα ολιστικό πλάνο αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα, ώστε το συντομότερο δυνατόν να υλοποιηθούν οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και τα σχετικά -μικρά και μεγάλα- έργα.  Ένα πλάνο, το οποίο θα παρακολουθείται από την Προεδρία της Κυβέρνησης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από την πρώτη στιγμή, εφαρμόζει μέθοδο υλοποίησης αντιδιαβρωτικών έργων για να πετύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν -και σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν- περιλαμβάνοντας:

– Απευθείας αναθέσεις σε Δασικούς Συνεταιρισμούς και αυτεπιστασία από τα Δασαρχεία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχετικού θεσμικού πλαισίου και τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα.

– Κατεπείγουσες αναθέσεις, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 32 του ν. 4412/2016, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες και να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα.

– Αναθέσεις σε Δασικούς Συνεταιρισμούς, αξιοποιώντας, παράλληλα, και τη διαδικασία του «Αναδόχου Αναδάσωσης», που περιλαμβάνει και πρόδρομες εργασίες, όπως απολήψεις καμένων κορμών, αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Πρόκειται για μια εντατική διαδικασία με την εμπλοκή των δασικών υπηρεσιών υπό την στενή παρακολούθηση και εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο  εφαρμόζει ολιστική στρατηγική για την αναδάσωση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, εστιάζοντας στην ταχύτατη επαναφορά των δασικών οικοσυστημάτων.

Αποκατάσταση ηλεκτροδότησης 

Ο ΔΕΔΔΗΕ παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για το συντονισμό και την άμεση επέμβαση του τεχνικού του προσωπικού, προκειμένου να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν αμεσότερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, Βόρεια Εύβοια και Πελοπόννησο. Έχοντας κινητοποιήσει άμεσα από την πρώτη στιγμή όλα τα συνεργεία του πανελλαδικά (δικά του και συνεργαζόμενων εργολάβων), έχει καταφέρει να επανηλεκτροδοτήσει περισσότερο από το 99% των πολιτών στις πληγείσες περιοχές. Το συνολικό κόστος από τις ζημιές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στο δίκτυο (καμένοι στύλοι, γραμμές του Δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης, Υποσταθμοί κλπ), εκτιμάται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Διευκόλυνση πολιτών

Από τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προωθήθηκε, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος, η απόκτηση tablets για τον εξοπλισμό των επιτροπών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη διευκόλυνση πολιτών – δικαιούχων που έχουν δυσκολία πρόσβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr. Τα πρώτα 30 tablets έχουν ήδη μοιρασθεί, ενώ θα διατεθούν άλλα 30 – μέσα στην εβδομάδα – τα οποία θα χορηγηθούν επίσης στους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει ενεργοποιηθεί ειδική τηλεφωνική γραμμή 13035 για το κοινό, ώστε οι πληγέντες να μπορούν να έχουν περαιτέρω ενημέρωση, τόσο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχετικά με την πλατφόρμα, όσο και από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τη διαδικασία της στεγαστικής συνδρομής.

Ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών

Άνοιξε, στην Τράπεζα της Ελλάδος, ειδικός λογαριασμός με τίτλο «Λογαριασμός Κρατικής Αρωγής – Εισφορές Ιδιωτών», με ΙΒΑΝ GR 9501000230000002341227461, στον οποίο μπορούν να κατατίθενται δωρεές για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων από φυσικές καταστροφές, όπως οι μεγάλες πυρκαγιές.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα e-dorees.gov.gr όπου, με βάση την καταγραφή των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων φυσικά και νομικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα, με τα στοιχεία του Taxis, να δηλώσουν την προσφορά τους σε χρήματα ή σε είδος.

Το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

2. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κι ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

Ο εθνικός σχεδιασμός για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και τα μέτρα που περιλαμβάνει έθεσαν τις περιοχές μετάβασης στο κέντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος (με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος), καθώς και τον στόχο της οικονομικής τους αναζωογόνησης μέσα από την διαφοροποίηση του παραγωγικού τους προτύπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται αναγκαία, καταρχάς η συγκρότηση ενός ισχυρού συστήματος διακυβέρνησης και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, που θα καλύπτει τα επίπεδα του σχεδιασμού, του προγραμματισμού, της διαχείρισης και της υλοποίησης του εθνικού Σχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, με στόχο τη βέλτιστη σαφήνεια, αποτελεσματικότητα,  ταχύτητα και διαφάνεια.

Η μορφή αυτού του συστήματος πρέπει να είναι συνεκτική και ενιαία, ώστε οι επιμέρους ενέργειες, που θα δρομολογεί να είναι συστηματικές, αποτελεσματικές και ολοκληρωμένες με στόχο την βέλτιστη και έγκαιρη αξιοποίηση των διαθέσιμων προς το σκοπό αυτό πόρων της Ε.Ε. και, ταυτόχρονα, τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των προσπαθειών της χώρας να οργανώσει σωστά την δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον (ΜΕΡΟΣ Α’ του Νομοσχεδίου).

Επιπλέον, κρίνεται ως απαραίτητη η εισαγωγή μιας σειράς ρυθμίσεων και τροποποιήσεων που αφορούν σε κρίσιμες παραμέτρους, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τον προγραμματισμό και τις διαδικασίες υλοποίησης των προβλεπόμενων, από το εθνικό σχέδιο, έργων και δραστηριοτήτων στις περιοχές μετάβασης (ΜΕΡΟΣ Β’ του Νομοσχεδίου).

Το Μέρος Α΄ του νομοσχεδίου περιλαμβάνει διατάξεις, απολύτως αναγκαίες για την ανασυγκρότηση των οικονομιών των περιοχών μετάβασης, μέσα από την αύξηση των επενδύσεων σε τομείς όπως η «καθαρή» ενέργεια, η βιομηχανία και το εμπόριο, η «έξυπνη» αγροτική παραγωγή, ο βιώσιμος τουρισμός, η τεχνολογία και η εκπαίδευση. Μεταξύ των αναγκαίων προϋποθέσεων για την επίτευξη του κύριου αυτού στόχου, είναι η αποτελεσματικότητα του συστήματος διακυβέρνησης. 

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η σύσταση των ακόλουθων φορέων:

– Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Ειδική Υπηρεσία ΔΑΜ) με κύρια αρμοδιότητα τον κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό των πολιτικών Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων, επενδύσεων και αναπτυξιακών σχεδίων ΔΑΜ, τη διαχείριση και το συντονισμό της αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων εθνικών ή ευρωπαϊκών πηγών χρηματοδότησης.

– Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Α.Ε. (ΕΛ.Ε.Δ.Α.Μ.) με κύριο σκοπό την αναβάθμιση και αξιοποίηση των εδαφών, τα οποία περιλαμβάνονται στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.), τον ανασχεδιασμό των επιχειρηματικών προοπτικών ανάπτυξής τους, την προσέλκυση, την προώθηση επενδύσεων και επενδυτικών συνεργασιών και την end-to-end υποστήριξη των επενδυτών, την εκτέλεση και διαχείριση έργων υποδομής και ανάπτυξης, την ωρίμανση, ανάθεση και παρακολούθηση έργων, τα οποία υλοποιούνται υπό τη μορφή ΣΔΙΤ, τη λειτουργία ως βασικός τελικός δικαιούχος και ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης του Προγράμματος ΔΑΜ και τη λειτουργία ως επισπεύδων φορέας για τη σύνταξη των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Π.Σ.) καθώς και ως αναθέτουσα αρχή ως προς τις σχετικές μελέτες και διαχείριση και εκμετάλλευση των ακινήτων. 

Το Μέρος Β’ του νομοσχεδίου περιλαμβάνει ρυθμίσεις στόχος των οποίων είναι ο προσδιορισμός των κρίσιμων παραμέτρων του προγραμματισμού που συνδέονται με την υλοποίηση των προβλέψεων του εθνικού σχεδιασμού για τις περιοχές μετάβασης, όπως: Η διευκόλυνση της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ εντός των Πυρήνων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.). Ο προσδιορισμός ζωνών για την αναπροσαρμογή των δραστηριοτήτων και των κατηγοριών κάλυψης εδάφους εντός των Πυρήνων Ζ.ΑΠ.. Η θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων που αφορούν στη λειτουργία της μεταλλευτικής δραστηριότητας και στην πολεοδομική νομοθεσία. Η διαδικασία απόσχισης των Κλάδων Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης Πυρήνων ΖΑ.Π της  Δ.Ε.Η. Α.Ε. και της «Λιγνιτική Μεγαλόπολης Α.Ε.» . Η ρύθμιση της κυριότητας των εδαφών που έχουν απαλλοτριωθεί με δαπάνες της Δ.Ε.Η. Α.Ε..

Το νομοσχέδιο για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση

3. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, παρουσίασε το νομοσχέδιο για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση.

Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός ενιαίου και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στις εθελοντικές Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, με κοινωφελή, μη εμπορικό σκοπό (ΜΚΟ) και θεμάτων που αφορούν στην  εθελοντική απασχόληση εντός ή εκτός Ελλάδας.

Α. Σχέσεις Κράτους – Κοινωνίας Πολιτών 

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενιαίο πλαίσιο που να ρυθμίζει συνολικά τις σχέσεις του Κράτους με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Τα τελευταία χρόνια έχουν κατά καιρούς θεσπισθεί σκόρπιες νομοθετικές διατάξεις με αποτέλεσμα να έχουν οδηγήσει σε κατακερματισμό του νομικού πλαισίου για την Κοινωνία των Πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι υφίστανται 9 διαφορετικά μητρώα σε αντίστοιχα Υπουργεία που καταγράφουν ΜΚΟ. Μερικά μητρώα περιλαμβάνουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις εταιρείες (ΚΟΙΝΣΕΠ) ή Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) που δεν είναι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά εταιρείες.

Επιπροσθέτως, συχνές καταγγελίες για καταχρήσεις έχουν οδηγήσει σε άκριτη εξίσωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που παράγουν έργο, με οργανώσεις που εκμεταλλεύτηκαν τα φιλάνθρωπα συναισθήματα της κοινωνίας, με αποτέλεσμα η έννοια ΜΚΟ να είναι συνώνυμη στη λαϊκή συνείδηση με τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιχειρεί να θέσει ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο διαφάνειας στις σχέσεις του κράτους με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών μέσω της θέσπισης κοινών κανόνων και της χρήσης ψηφιακών εργαλείων. 

Β. Εθελοντισμός

Αναφορικά με την εθελοντική απασχόληση στις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και στον δημόσιο τομέα το πεδίο είναι αρρύθμιστο και δεν υπάρχει σχετικό κανονιστικό πλαίσιο για το νομικό καθεστώς των εθελοντών και την ασφαλιστική τους κάλυψη. Με το νομοσχέδιο και τη θέσπιση ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για τις σχέσεις του Κράτους με την Κοινωνία των Πολιτών και για τον εθελοντισμό, με την ελάχιστη δυνατή κρατική παρέμβαση, τίθενται οι βάσεις προκειμένου η Κοινωνία των Πολιτών να εξελιχθεί ελεύθερα.

Επιδιωκόμενοι στόχοι είναι: 

Α. Σχέσεις Κράτους – Κοινωνίας Πολιτών:

– Σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την διαφάνεια-εποπτεία-λογοδοσία, αλλά και την ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των οργανώσεων που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

– Θέσπιση κοινών αρχών και κριτηρίων διαφάνειας και λογοδοσίας για την κρατική χρηματοδότηση. 

– Κεντρική διαχείριση και έλεγχος όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών – προϋποθέσεων για την χρηματοδότηση.

– Δημιουργία δύο ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων, όπου θα καταγράφονται οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που επιθυμούν να εποπτεύονται ως προς την πλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων και προϋποθέσεων διαφάνειας και λογοδοσίας, προκειμένου να λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

– Χαρτογράφηση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

– Παροχή κινήτρων για τη δημιουργία ισχυρών Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και την παροχή δωρεών υπέρ κοινωφελών σκοπών.

Β. Εθελοντισμός:

– Πλήρης κατοχύρωση της εθελοντικής απασχόλησης σε Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ή στον δημόσιο τομέα, του νομικού καθεστώτος των εθελοντών και της ασφαλιστικής τους κάλυψης.

– Χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» για την αναγγελία των εθελοντών, με σκοπό την προστασία, την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και της υγειονομικής ασφάλειας και την ανάληψη των ευθυνών του φορέα εθελοντικής απασχόλησης.

Το νομοσχέδιο για την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων

4. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, παρουσίασε το νομοσχέδιο για την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και τη διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου.

Αντικείμενο του  νομοσχεδίου είναι:

– Η εισαγωγή διαδικασίας του προγραμματισμού προσλήψεων στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) ή σύμβασης μίσθωσης έργου των φορέων της  Γενικής Κυβέρνησης με επιβάρυνση στον κρατικό  προϋπολογισμό κατ’ αναλογία της διαδικασίας του τακτικού προσωπικού (άρθρο 51 του ν. 4622/2019), εξαιρώντας την πρόσληψη προσωπικού για αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών συνθηκών.

– Ο καθορισμός του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού προσλήψεων (περιλαμβανομένων και των παρατάσεων- ανανεώσεων συμβάσεων) του εν λόγω  προσωπικού από το Υπουργικό Συμβούλιο Σεπτεμβρίου και η κατανομή του ανά Υπουργείο με απόφαση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006.

– Για το 2022, ο περιορισμός του ανωτέρω μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού προσλήψεων κατά 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό εγκεκριμένων προσλήψεων έτους 2020.

Επιδιωκόμενοι στόχοι του νομοσχεδίου είναι:

– Ο συνολικός εξορθολογισμός της διαδικασίας προγραμματισμού της στελέχωσης των δημοσίων φορέων, παρέχοντας τη δυνατότητα στο υπουργικό συμβούλιο να σταθμίσει και να εξισορροπήσει τις ανάγκες τους τόσο σε τακτικό προσωπικό όσο και σε προσωπικό ορισμένου χρόνου που καλύπτει εποχικές, παροδικές ή άλλες πρόσκαιρες ανάγκες.

– Η ευχερέστερη παρακολούθηση της υλοποίησης των προσλήψεων ορισμένου χρόνου, συγκριτικά με το ανώτατο όριο.

– Η διατήρηση των συνολικών επιπέδων απασχόλησης σε σταθερά επίπεδα σε εναρμόνιση με τις εκάστοτε δημοσιονομικές συνθήκες.

– Η τήρηση των δεσμεύσεων της Χώρας στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας.

– Η αποφυγή καθυστερήσεων και ο έγκαιρος εντοπισμός των αναγκών που εμφανίζουν εποχικότητα, περιοδικότητα ή άλλο πρόσκαιρο χαρακτήρα από την πλευρά των φορέων με στόχο την άμεση ικανοποίηση τους με το ανάλογο προσωπικό ορισμένου χρόνου.

– Η μείωση του διοικητικού βάρους των φορέων, μέσω της αντικατάστασης της διαδικασίας έγκρισης μεμονωμένων αιτημάτων για πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου.

– Η διατήρηση της ευελιξίας περιοριστικά σε περιπτώσεις ανάγκης.

Το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά»

5. Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε για έγκριση το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά»

Το αναθεωρημένο «Ελλάδα Μπροστά 2.0», προϊόν προετοιμασίας και συνεργασίας των υπουργείων με τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, συναπαρτίζεται από τις κομβικές μεταρρυθμίσεις του επόμενου διαστήματος, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας « Ελλάδα 2.0», καθώς και ειδικότερα σχέδια. Αποτελεί έναν οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα θεσμικά, επιχειρησιακά και χρονικά ορόσημα, καθώς και τον προϋπολογισμό του. 

Παράλληλα, με την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας, η Κυβέρνηση προχωρά προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, το οποίο υλοποιεί εντός χρονοδιαγράμματος με τις ελάχιστες δυνατές αποκλίσεις. Το μεστό μεταρρυθμίσεων σχέδιο της χώρας, που εγκρίθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσδίδει νέο περιεχόμενο και, κυρίως, πολλαπλάσια δυναμική στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα. Η Κυβέρνηση κοιτάζει το επόμενο δωδεκάμηνο με αισιοδοξία και επίγνωση της αυξημένης ευθύνης της -που επιτείνεται από την χρονική συγκυρία – για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας για τη χώρα.

Στον τομείς της οικονομίας και της ανάπτυξης, οι δυνάμεις εστιάζονται στον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της οικονομίας, με μείωση του επενδυτικού κενού, πάταξη της φοροδιαφυγής και εξορθολογισμό των φορολογικών βαρών. Η αύξηση της εξωστρέφειας συνεπικουρείται, αφενός από τη δράση στο διεθνές στερέωμα, αφετέρου από τη βελτίωση δομών και λειτουργιών. Αυτονόητα σημαντική θέση καταλαμβάνει η ορθή και συνεπής διαχείριση των πόρων του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η προσέλκυση επενδύσεων και η σύνδεση της έρευνας με την τεχνολογία παραμένουν ως προτεραιότητες, καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών για την αξιοποίηση και των δημόσιων πόρων και την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Σε επίπεδο εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται προς τον εκσυγχρονισμό των Σωμάτων Ασφαλείας σε τεχνολογικό και οργανωτικό επίπεδο, με ξεχωριστή θέση για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στελεχών. Αναπτυξιακό βήμα της εξωτερικής ασφάλειας αποτελεί η στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η ήδη προγραμματισμένη ευρεία ανασυγκρότηση της πολιτικής προστασίας αποκτά υψηλή προτεραιότητα μετά και τις καταστροφές του 2021, στην κατεύθυνση της διάσωσης της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος ενώ εξετάζονται τρόποι εκπαίδευσης των πολιτών για την αποφυγή κινδύνων και τον ασφαλή εθελοντισμό.

Στον τομέα της Παιδείας, στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η ποιοτική και σύγχρονη  εκπαίδευση και το άνοιγμα νέων, δυναμικών διαδρομών στη θέση στεγανών και αδιεξόδων του προηγούμενου συστήματος. Στόχος είναι όλοι οι δρώντες του συστήματος, από τον μαθητή έως το εκπαιδευτικό ίδρυμα, να αποκτήσουν αξιόπιστες προοπτικές, με έμφαση στην αποτελεσματική σταδιακή μετάβαση των σπουδαστών στην αγορά εργασίας. Καμία ευκαιρία δεν χάνεται, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής θητείας των ανδρών που θα παρέχονται ευκαιρίες κατάρτισης στους στρατευμένους για την απόκτηση επαγγελματικών εφοδίων.

Στην εργασία γίνεται στροφή προς καλύτερες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, φιλικότερο πλαίσιο για τη γυναικεία εργασία και διάγνωση των αναγκών της οικονομίας. Εμβληματική μεταρρύθμιση αποτελεί η θέσπιση νέου, κεφαλαιοποιητικού, συστήματος επικουρικής ασφάλισης, με διασφάλιση μη αρνητικής απόδοσης για τους νέους ασφαλισμένους. Επιπρόσθετα, προωθούνται πολιτικές ίσης μεταχείρισης και σεβασμού στη διαφορετικότητα. Ένα νέο πλέγμα πολιτικών πρόνοιας στοχεύει στην ενδυνάμωση και εν τέλει την αυτονομία των ωφελούμενων, κεντρικό ζητούμενο για ισότιμη διαβίωση. Με εφαλτήριο την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, ολόπλευρη αναβάθμιση επιχειρείται στον τομέα της  υγεία; με την πρόληψη και την ψυχική υγεία να έρχονται στο προσκήνιο μέσω ειδικών εθνικών προγραμμάτων για όλους τους πολίτες, την πρωτοβάθμια υγεία να επεκτείνεται και να στελεχώνεται και την δευτεροβάθμια να εξορθολογίζεται και να εκσυγχρονίζεται. Σημαντικό οριζόντιο ρόλο θα έχει η εκτενής ψηφιοποίηση που θα δημιουργήσει πλαίσιο καλύτερων υπηρεσιών και περιστολής της σπατάλης. 

Περιβαλλοντική και ενεργειακή αειφορία και οικονομική ανάπτυξη αποτελούν οδηγό για τις πολιτικές περιβάλλοντος, που αλλάζουν το πλαίσιο διαχείρισης δασών, προετοιμάζουν την αστική αναζωογόνηση και εκσυγχρονίζουν τις χρήσεις γης. Πολύ σημαντική προτεραιότητα παραμένει η στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας με ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών. Ο εκσυγχρονισμός των δομών και ταυτόχρονα η καθιέρωσή τους ως ισότιμες μουσειακές οντότητες σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον εντάσσονται στον αναπτυξιακό και εξωστρεφή σχεδιασμό για τον Πολιτισμό.

Η Δικαιοσύνη ακολουθεί την ολιστική μεταρρυθμιστική της πορεία, που βελτιώνει από τις υποδομές και τις λειτουργίες μέχρι τις υπηρεσίες της. Κλειδί της αποτελεσματικότητας είναι η υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού με καταρτίσεις και εκπαίδευση, που αναμένεται να βελτιώσει την ταχύτητα και την ποιότητα των αποφάσεων. 

Παρόμοια στόχευση εδραιώνεται συνολικά για το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα, επενδύοντας σε μεταρρυθμίσεις για την αρτιότερη στελέχωσή του και την ακεραιότητα σε κάθε έκφανση της διοικητικής δράσης. 

Στο πεδίο της μετανάστευσης νέα τεχνική υποδομή και λειτουργίες θα συμβάλουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής διεθνούς προστασίας,  στην ασφάλεια όλων και στην σταδιακή εργασιακή ένταξη των δικαιούχων διεθνούς προστασίας.

Οι υποδομές ψηφιακών δικτύων αναβαθμίζονται ως κρίσιμες για την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας σε βάθος δεκαετίας, με στόχο και την ισότιμη πρόσβαση σε αυτές ακόμα και των πιο απομακρυσμένων περιοχών. Με αμείωτη ταχύτητα υποστηρίζεται η αλλαγή σε διαδικασίες του δημόσιου τομέα, οι οποίες θα εξορθολογίσουν τις συναλλαγές πολίτη και επιχείρησης με το Κράτος. 

Στις παραδοσιακές δημόσιες υποδομές δέσμη μεταρρυθμίσεων και έργων αναμορφώνουν το εθνικό συγκοινωνιακό δίκτυο για την παροχή βέλτιστων υπηρεσιών προς τους πολίτες, την ενδυνάμωση της οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο άνθρωπος και εδώ αποτελεί σημείο αναφοράς με την παράλληλη εισαγωγή κουλτούρας και προδιαγραφών ασφαλούς οδήγησης.

Η τόνωση της αναπτυξιακής προοπτικής και ο εξορθολογισμός των ελληνικών λιμένων είναι μία διάσταση της μεταρρύθμισης για τη ναυτιλία, η οποία ταυτόχρονα αποτελεί και τμήμα του πρώτου  ολοκληρωμένου σχεδίου νησιωτικής πολιτικής, για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της έντονης διαφοροποίησης του νησιωτικού οικονομικού και κοινωνικού χώρου. 

Στην ύπαιθρο αναδιαρθρώνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την αποτελεσματικότερη προστασία καταναλωτών και παραγωγών και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και της ενέργειας. Παράλληλα με τη νέα ΚΑΠ επιδιώκεται η σταδιακή κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων έως το 2026, για να μπει τέλος στις ανισότητες και στρεβλώσεις του παρελθόντος. 

Στον τομέα του Τουρισμού, οι μεταρρυθμίσεις αφορούν στη διαχείριση και προβολή σημαντικών προορισμών, αναβάθμιση υποδομών και ενίσχυση θεματικών και εναλλακτικών μορφών Τουρισμού, με επενδυτικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Κλειδί επιτυχίας και εδώ θα αποτελέσει η επένδυση σε δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού.

Στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού έχει οργανωθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης της υλοποίησης  και επιβοήθησης των Υπουργείων κατά το στάδιο εφαρμογής του σχεδίου.

Το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά 2.0» θα αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Κυβέρνησης.

Υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις (ενδεικτικά):

– Ψηφίστηκε ο νόμος για την προστασία της εργασίας.

– Ψηφίστηκε και έχει τεθεί σε ισχύ στο σύνολό του ο ενιαίος πτωχευτικός κώδικας (Ν.4738/2020), ο οποίος προβλέπει για πρώτη φορά τη «Δεύτερη Ευκαιρία» και για τα φυσικά πρόσωπα, εκσυγχρονίζει και απλουστεύει το θεσμικό πλαίσιο και επιταχύνει – ψηφιοποιεί τις διαδικασίες.

– Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης και η ψηφιοποίηση διαδικασιών: (δικαστικές αποφάσεις, Ποινικό Μητρώο). Ενισχύεται ο θεσμός πιλοτικής δίκης και διαμεσολάβησης. Θεσμοθέτηση νέου κλάδου δικαστικών υπαλλήλων (αποφοίτων νομικής) με τον οικείο Κώδικα και αντικείμενο την επικουρία των δικαστών. Νέο λειτουργικό πλαίσιο Εθνικής Σχολής Δικαστών.

– Ψηφίστηκε ο Ν. 4763/2020 «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης».

– Ψηφίστηκε ο  Ν. 4692/2020 «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» : Η αξιολόγηση σχολικών μονάδων έχειξεκινήσει και αναμένεται ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως 31.08 (βάσει της σχετικής ΥΑ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).

– Προχωρά το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου.

– Ψηφίστηκε ο νόμος 4759/2020 «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας».

– Ψηφίστηκε ο νόμος 4782/2021 «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων» και υιοθετήθηκε η Εθνική Στρατηγική για τις Δημόσιες Συμβάσεις περιόδου 2021-2025.

– Ψηφίστηκε ο ν.4765/2021 περί εκσυγχρονισμού του συστήματος προσλήψεων και ενίσχυση του ΑΣΕΠ.

– Σήμερα η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη «gov.gr» παρέχει 1.1174 υπηρεσίες. Διαθέσιμη και εφαρμογή για κινητό.

– Σχέδιο Ηρακλής για τιτλοποιήσεις NPEs.

– Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας.

– Ίδρυση Παρατηρητηρίου Πιστωτικής Επέκτασης για την παρακολούθηση της ρευστότητας στην οικονομία. 

– Δημιουργία σταθερού Μηχανισμού καταβολής αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές- θεομηνίες.

– Μηχανισμός επιλογής και ωρίμανσης δημοσίων έργων.

– Καταπολέμηση λαθρεμπορίου. 

– Απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας για την οικονομική δραστηριότητα: α. Απλούστευση της αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων β. Πιο αποτελεσματική λειτουργία των ελέγχων γ. Ανάπτυξη ενιαίου ΟΠΣ άσκησης δραστηριοτήτων και ελέγχων δ. Επανακατάταξη των μεταποιητικών δραστηριοτήτων στις κατηγορίες της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ε. Βελτίωση θεσμικού πλαισίου ανάπτυξης και λειτουργίας Επιχειρηματικών Πάρκων.

– Μεταρρύθμιση του πλαισίου για ωρίμανση και παρακολούθηση Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). 

– Νέο θεσμικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων.

– Ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων (online visa).

– Νέος Τρόπος Διαχείρισης των Ανοικτών Δημόσιων Συναθροίσεων.

– Δημιουργία νέου μοντέλου εθνικού συστήματος πολιτικής προστασίας.

– Ενίσχυση Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού.

– Αξιολόγηση σχολικών μονάδων και του έργου τους – Αξιολόγηση διδασκόντων.

– Νέο πλαίσιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

– Eνίσχυση της αξιολόγησης των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και ενιαίος στρατηγικός σχεδιασμός.

– Νέα προγράμματα Σπουδών για τη Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

– Μεταρρύθμιση της διαδικασίας αναδοχής και υιοθεσίας.

– Θέσπιση της τηλεργασίας.

– Διασφάλιση Ποιότητας στην Υγεία-ΟΔΙΠΥ.

– Περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις – Νέο πλαίσιο για την απλοποίηση και επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

– Κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για την Ηλεκτροκίνηση, με ανάπτυξη ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου.

– Νέο θεσμικό πλαίσιο φορέα λειτουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ, ως πόλο για την ανάδειξη της σύγχρονης δημιουργίας και των πολιτιστικών βιομηχανιών.

– Μητρώο Αθλητικών Φορέων.

– Καθιέρωση αντικειμενικού εξεταστικού συστήματος για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. 

– Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. 

– Ψηφιακός μετασχηματισμός των Υπηρεσιών Υποδοχής Επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου.

– Μοναδική Δήλωση Γέννησης, Μοναδική Δήλωση Απώλειας Ζωής, Άυλη Συνταγογράφησης (αρχή «once only»).

– Πύλη Gov.gr στο πρότυπο gov.uk.

– Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τα δημόσια έργα και τις υπηρεσίες υποδομών και μεταφορών.

– Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη χορήγηση αδειών οδήγησης.

– Υιοθέτηση Ολοκληρωμένης Εθνικής Πολιτικής Λιμένων και ενός νέου μοντέλου Λιμενικής Διακυβέρνησης περιφερειακών λιμένων.

– Ενσωμάτωση οδηγίας για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στον Πρωτογενή Τομέα.

– Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών της απάτης στα τρόφιμα και των ελληνοποιήσεων – Μεταρρύθμιση πλαισίου κυρώσεων.

– Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμού.

Υπαγωγή έργων στη διαδικασία του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων

6. Το υπουργικό συμβούλιο αποδέχθηκε την εισήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας 

1.Υπάγονται στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ακινήτων που έχουν κηρυχθεί κατά τις πάγιες διατάξεις για τα έργα:  

– Οδικός άξονας Ρέθυμνο-Απόστολοι-Μάνδρες-Τμήμα Ρέθυμνο- Φράγμα ποταμών.

– Κατασκευή του Βόρειου Αναβαλλόμενου Τμήματος του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) από Α/Κ Τρικάλων έως Α/Κ Εγνατίας.

2. Εξουσιοδοτείται ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών  ή το αρμόδιο για την κήρυξη των  απαλλοτριώσεων όργανο να προβεί στην κήρυξη των συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων που αφορούν στην εκτέλεση των έργων της παρ. 1, υπάγοντας αυτές στη διαδικασία του άρθρου 7Α του  Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.  

3. Εξουσιοδοτείται ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ή το αρμόδιο για την κήρυξη των  απαλλοτριώσεων όργανο να προβεί στην κήρυξη των απαλλοτριώσεων που αφορούν στην εκτέλεση των έργων, καθώς επίσης και στην κήρυξη των τυχόν συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων που θα απαιτηθούν υπάγοντας αυτές στη διαδικασία  του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων που αφορούν:

Τα οδικά – συγκοινωνιακά έργα:

– Οδικός Άξονας Πλάτανος – Σφηνάρι.

– Κατασκευή συνοδών έργων των παρακάτω Έργων Παραχώρησης: α) Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος Ε65, β) Αυτοκινητόδρομος Ιόνιας Οδού, γ) Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα, δ) Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ – Τμήμα Μαλιακός-Κλειδί, ε) Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη, στ) Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης και των οδικών του συνδέσεων.

– Συνοδά υποστηρικτικά έργα του Σταθμού «Νέα Ελβετία» του Μετρό Θεσσαλονίκης, για την εξυπηρέτηση και μετεπιβίβαση των μετακινούμενων επιβατών.

– Κατασκευή Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Καρβάλης της Εγνατίας Οδού (αριστερός κλάδος), περί της χ.θ. 3+000 του τμήματος 14.1.1 Νέα Καρβάλη – Α/Κ Χρυσούπολης Π.Ε. Καβάλας.

– Κατασκευή Αμφίπλευρου Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Κοκκινοχωρίου της Εγνατίας Οδού, περί της χ.θ. 13+000 (δεξιός κλάδος) και 13+450 (αριστερός κλάδος) του τμήματος 12.1.1 ποταμός Στρυμόνας – Ν. Πέραμος Π.Ε. Καβάλας.

– Διαμόρφωση Χώρου Στάθμευσης και Αναψυχής (ΧΣΑ) Περιστερίου (3.1) της Εγνατίας Οδού στο δήμο Μετσόβου της Π.Ε. Ιωαννίνων.

– Βελτίωση της ΕΟ 77 Χαλκίδα – Ψαχνά – Ιστιαία – Αιδηψός στο τμήμα από Πευκί μέχρι την Παράκαμψη Αγίας Άννας.

Τα ενεργειακά έργα

– Διασυνδετικές γραμμές μεταφοράς (Γ.Μ.) 400kV του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ-GIS) Κομοτηνής με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Τα υδραυλικά έργα

– Έργα ύδρευσης Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά (Β’ Φάση) – Κατασκευή νότιου υδραγωγείου, υδραγωγείου Αφάντου & Αρχάγγελου.

Κυβερνητικό έργο

7. Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για βασικές πτυχές του κυβερνητικού έργου. 

– Σε ό,τι αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών των πυρκαγιών της θερινής περιόδου 2021 – ανακούφισης πυρόπληκτων επιχειρήσεων και ιδιωτών

– Ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων για τον περιορισμό των πυρκαγιών και το συντονισμό των επιχειρήσεων δασοπυρόσβεσης. Από αρχές Αυγούστου έχουν εκδηλωθεί 1.271 πυρκαγιές και έχουν εκκενωθεί 185 οικισμοί. Αντιστοίχως το προσωπικό που έχει διατεθεί αντιστοιχεί σε 12.282 (ΥΠΕΘΑ), 22.663 (ΕΛ.ΑΣ.) και 13.767 (Πυροσβεστικό Σώμα), ενώ τα εναέρια μέσα έχουν πραγματοποιήσει 7.443 ώρες πτήσης (1-23/8). Συνέδραμαν επίσης στις πυρόπληκτες περιοχές, 19 Περιφερειακές Λιμενικές Αρχές, με το σύνολο του προσωπικού και των επιχειρησιακών τους μέσων ενώ δεσμεύτηκαν συνολικά 211 ιδιωτικά σκάφη εκ των οποίων 68 παρείχαν ουσιαστική συνδρομή απεγκλωβισμού, παροχής προσωρινού καταλύματος και μεταφοράς πολιτών και πυροσβεστικών οχημάτων και προσωπικού πυροσβεστικής υπηρεσίας.

– Συνδρομή 11 κρατών μελών Ε.Ε. (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κροατία, Κύπρο, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία) στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με 9 αεροπλάνα, 1000 πυροσβέστες και 200 πυροσβεστικά οχήματα, στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πυροσβεστική αρμάδα που επιχείρησε ποτέ στην Ελλάδα.

– Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ε.Ε., για την άμεση χαρτογράφηση των περιοχών Βιλίων και Λαυρίου που επλήγησαν από δασική πυρκαγιά.

– Ενεργοποίηση του σχεδίου «Δευκαλίων» από το ΓΕΣ. Συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο της πρόληψης και της διαχείρισης των πυρκαγιών με  διάθεση  προσωπικού, οχημάτων  πάσης φύσεως, ερπυστριοφόρων  μηχανήματων του Μηχανικού, καθώς και Αεροσκαφών  και Ελικόπτερών για αποστολές αεροπυρόσβεσης.

– Ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου ΑΓΝΟΔΙΚΗ για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας αιτούντων διεθνούς προστασίας, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των δασικών πυρκαγιών.

– Προληπτική εκκένωση του Προαναχωρησιακού Κέντρου της Αμυγδαλέζας και της Μαλακάσας λόγω δασικών πυρκαγιών και προσωρινή μεταφορά των διαμενόντων στις Δομές Σκαραμαγκά, Θήβας και Ριτσώνας.

– Απαγόρευση υπαίθριων δραστηριοτήτων που δύναται να προκαλέσουν πυρκαγιά και απαγόρευση διέλευσης και παραμονής σε άλση, προστατευόμενες περιοχές και δάση.

– Κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των Δημόσιων ή ιδιωτικών δασών και δασικών εκτάσεων που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά.

– Μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας στο ΥΠΕΝ, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, προσωπικού, οργανικών θέσεων και υλικοτεχνικής υποδομής, και την εφεξής λειτουργία τους ως περιφερειακών υπηρεσιών αυτού

– Χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης α) ως πρώτη αρωγή για αποζημίωση οικοσκευής σε φυσικά πρόσωπα, β) για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και γ) για στεγαστική συνδρομή σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

– Έκτακτη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 13,75 εκατ. ευρώ σε Δήμους και Περιφέρειες της χώρας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων -εκ των οποίων 4 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν την Εύβοια- ως πρώτη φάση άμεσης στήριξης

– Χρηματοδότηση ύψους 8,5 εκατ. ευρώ σε Δήμους και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας  για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες.

– Αποζημίωση αγροτικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στο 70% των απωλειών τους, με το 20% να δίνεται ως προκαταβολή. Προκαταβολή έως και 22.000 ευρώ  αναλόγως ζημιών για τα ακίνητά τους και ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για τις καλλιέργειές τους, ανάλογα με την έκταση.

– Παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ποσού 41.211.645 ευρώ, για χορήγηση δανείων σε φυσικά πρόσωπα για αποκατάσταση κτιριακών ζημιών που προκλήθηκαν από τις φωτιές.

– Αναστολή για 6 μήνες της πληρωμής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021-2023, των αγροτικών και κτηνοτροφικών κτισμάτων που έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές.

– Αναστολή για 6 μήνες των πληρωμών σε εξυπηρετούμενα δάνεια και πλειστηριασμών για τους πληγέντες, σε εθελοντική βάση, από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

– Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών λόγω αναστολής ή καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

– Λειτουργία από 18 Αυγούστου της ψηφιακής πλατφόρμας arogi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων  αποζημίωσης των πυρόπληκτων και e-dorees.gov.gr για την συγκέντρωση/ διάθεση των δωρεών για δράσεις  υποστήριξης των περιοχών που επλήγησαν και έναρξη καταβολής αποζημιώσεων στους δικαιούχους Κρατικής Αρωγής (έχουν διατεθεί συνολικά 10.452.132,98 ευρώ στους πρώτους 1.742 πολίτες – Α.Φ.Μ.).

– Χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΑ στα άτομα που τραυματίστηκαν.

– Ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών για τους πρώην εργαζόμενους πυρόπληκτων επιχειρήσεων, ακόμα κι αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την τακτική επιδότηση ανεργίας

– Δωρεάν παροχή πάσης φύσεως φαρμάκων, επουλωτικών και αναπλαστικών σκευασμάτων, επιθεμάτων, ελαστικών και πιεστικών ενδυμάτων, για όλους τους εγκαυματίες-θύματα των πρόσφατων πυρκαγιών.

– Έγκριση παροχών κατ’ οίκον νοσηλείας, συμπεριλαμβανομένων και των φυσιοθεραπειών και λοιπών θεραπειών αποκατάστασής, μέσω του Μητρώου εγκαυματιών του ΕΟΠΥΥ.

– Επέκταση της  γραμμής 10306, ώστε να παρέχει υποστήριξη και στους πληγέντες από τις πυρκαγιές και συγκρότηση κλιμακίων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, προκειμένου να παρέχουν επιτόπια ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πληγέντες των πυρκαγιών.

– Τηλεφωνική γραμμή 1540 και ηλεκτρονικής (www.minagric.gr) στήριξης των πυρόπληκτων παραγωγών για τις έκτακτες ανάγκες τους.

– Ενέργειες για τη διαγραφή τόσο των ληξιπρόθεσμων όσο και των ενεργών οφειλών στη Δ.Ε.Η., των πολιτών που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

– Κάλυψη των αναγκών σίτισης των παραγωγικών ζώων στις πυρόπληκτες περιοχές. Έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα στις Περιφερειακές ενότητες Εύβοιας και Ηλείας ποσότητες ζωοτροφών, 30 και 50 τόνων αντίστοιχα. Επιπλέον, παραδόθηκαν 256 τόνοι ζωοτροφών στις Περιφερειακές ενότητες Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Φωκίδας.

– Παράταση προθεσμίας ορκωμοσίας και ανάληψης υπηρεσίας, έως 31-8-2021, για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς- μόνιμους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών της Επικράτειας.

– Ρυθμίσεις για τη στέγαση, σίτιση και μετεγγραφές φοιτητών, επέκταση του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», δημιουργία γραμμών ψυχολογικής υποστήριξης, αξιοποίηση προγράμματος ΕΣΠΑ για επιμόρφωση και πρόληψη στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας σχετικά με φυσικές καταστροφές.

– Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση προγράμματος εμβολιασμών «Ελευθερία»:

– Έχουν πραγματοποιηθεί 11.434.308 εμβολιασμοί και το 58% του πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση.

– Πραγματοποιούνται ανά ημέρα με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7ημερών 27.573 εμβολιασμοί.

– Τα προγραμματισμένα ραντεβού φτάνουν τα 404.000. Η συμμετοχή στα προγραμματισμένα ραντεβού φτάνει το 95%. 

– Λειτουργία της πλατφόρμας ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών.

– Θεσμοθέτηση υποχρεωτικού εμβολιασμού του συνόλου του προσωπικού σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία.

– Εμβολιασμός 3.400 φιλοξενούμενων στο σύνολο των ανοιχτών δομών και των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι συνεχές. Κρούσματα Covid 19 ανά εκ. πληθυσμού 25η θέση στην Ε.Ε.. Θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού 17η θέση στην Ε.Ε..

– Σε ό,τι αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας Covid-19, επαναφοράς της κανονικότητας, επανεκκίνησης της οικονομίας και  ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής

– Γέφυρα 1: Επιδοτήθηκαν 115.447 δάνεια μέχρι το τέλος Ιουλίου 2021 (αφορούν 73.704 μοναδικούς δικαιούχους). Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης για τον μήνα Ιούλιο ανέρχεται στα  20,3  εκατ. ευρώ.

– Γέφυρα 2: Έκδοση ΚΥΑ για τη Β΄ φάση του προγράμματος. Υποβλήθηκαν 40.314 αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι το τέλος Ιουλίου 2021. Πραγματοποιήθηκαν πληρωμές κρατικής επιδότησης που ανέρχονται στα 44,2 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν σε 19.201 πιστώσεις και 7.774 μοναδικούς δικαιούχους.

– Έκτακτη επιχορήγηση στη ΣΤΑΣΥ ύψους 38,29 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης των εσόδων από την πανδημία, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

– Έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία στρατηγικού αποθέματος σε είδη Μέσων Ατομικής Προστασίας και υλικών εμβολιασμού και έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 30 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.

– Έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, προς τους Δήμους της χώρας (πρόσθετη της οικονομικής ενίσχυσης ύψους 237,1 εκατ. ευρώ του προηγούμενου δωδεκάμηνου).

– Δυνατότητα ρύθμισης σε 36 έως 72 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών και όσων βρίσκονται σε αναστολή είσπραξης, των φορολογούμενων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

– Παράταση προθεσμίας καταβολής δόσης ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών Ιουλίου για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

-Παράταση της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών για καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Ρύθμιση οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δημιουργήθηκαν την περίοδο Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 και δυνατότητα επανένταξης σε καθεστώς ρύθμισης φυσικών και νομικών προσώπων που είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση ασφαλιστικών χρεών αλλά την έχασαν κατά το ίδιο διάστημα.

– Ορισμός διαδικασίας και προϋποθέσεων για την προκαταβολή των ποσών της αποζημίωσης των εκμισθωτών για τα μισθώματα Ιουνίου και Ιουλίου 2021.

– Παράταση προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το μέτρο της Επιδότησης Παγίων Δαπανών και προσδιορισμός της διαδικασίας και των προϋποθέσεων χορήγησής της.

– Εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Αύγουστο 2021.

– Παράταση έως 30.09.2021 της καταβολής των συντάξεων, παροχών και επιδομάτων αναπηρίας που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ

– Παράταση των μέτρων για την εγγραφή των ανέργων ναυτικών στους καταλόγους προσφερομένων προς ναυτολόγηση και επιδοτούμενων ανέργων που τηρούνται από το Γραφείο Εύρεσης Ναυτικής εργασίας (ΓΕΝΕ) και τις Λιμενικές Αρχές και λαμβάνουν τακτική επιδότηση.

– Παράταση χρονικού διαστήματος καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού Ναυτικών για το μήνα Ιούνιο 2021.

– Υποβολή περισσότερων από 29.000 αιτήσεων επιχειρήσεων στη Δράση ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ. Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η επανακατάθεση των αιτήσεων που απορρίφθηκαν.

– Διατήρηση του μέτρου της τηλεργασίας στο δημόσιο, βάσει της φύσης των καθηκόντων των εργαζομένων και των αναγκών κάθε υπηρεσίας. Διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα για όσους παρέχουν εργασία μέσω φυσικής παρουσίας, εξαιρουμένων των εμβολιασμένων και νοσησάντων.

– Ανακοίνωση μέτρων για την έναρξη του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους 2021-2022. Δια ζώσης ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Εκπαιδευτικό, ακαδημαϊκό προσωπικό και φοιτητές προσέρχονται με βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης (εξαμήνου) ή αρνητικού εργαστηριακού τεστ (δύο φορές/εβδομάδα). Οι μαθητές προσέρχονται με βεβαίωση εμβολιασμού (12 ετών και άνω), νόσησης (εξαμήνου) ή self-test (δύο φορές/εβδομάδα), το οποίο χορηγείται δωρεάν.

– Χορήγηση δωρεάν self- test στους στρατευμένους.

– Εκκινεί η  εκπαιδευτική δραστηριότητα της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ) με φυσική παρουσία.

– Απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μετά από αίτημα του Υφυπουργείου Αθλητισμού, σχετικά με τη διεξαγωγή αγώνων μαζικού αθλητισμού (με περισσότερους από 300 αθλητές) με συμμετοχή εμβολιασμένων από 1/9/2021 κατά ποσοστό τουλάχιστον 95% και με συμμετοχή ειδικών κατηγοριών ανεμβολίαστων συμμετεχόντων έως ποσοστό 5%. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν αρνητικό RCR 48 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

– Σε ό,τι αφορά τις δράσεις προς τη στήριξη της εθνικής οικονομίας, της αγοράς και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος

– Κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης και της Δανειακής Σύμβασης για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εκταμίευση προχρηματοδότησης, ύψους 4 δισ. € προς την Ελλάδα.

– Καθορισμός του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των δράσεων και των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, ορισμός του ελάχιστου επιτοκίου χορήγησης των δανείων του Ταμείου. Θέσπιση διατάξεων για τον έλεγχο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

– H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρώτο μεταξύ των κρατών – μελών το Εταιρικό Σύμφωνο της Ελλάδας για τη νέα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ) 2021-2027.

– Κατάθεση αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ» από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αφορά τιτλοποίηση δανείων συνολικής αξίας 2,6 δισ. ευρώ.

– Τροποποίηση της ΠΥΣ για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, ώστε να είναι εφικτή η ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η μετατροπή των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων από την τράπεζα Αττικής.

– Έκδοση ΚΥΑ για την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στο πλαίσιο των Δημοσίων Συμβάσεων.

– Ανάδειξη Πλειοδοτών για τέσσερα ακίνητα των ηλεκτρονικών διαγωνισμών e-Auction IX, με συνολικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους 4.242.660 ευρώ.

– Δημοσίευση εγκυκλίου του ΥΠΕΝ, που απλοποιεί και αποσαφηνίζει την έκδοση της προέγκρισης οικοδομικής άδειας με έξι συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Ισχύει για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας.

– Τροπολογία για τη δυνατότητα φυσικών ή νομικών προσώπων  να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά μέχρι 500 Κιλοβάτ, καθώς και για τη μεταβίβαση των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ της Κρήτης στον ΑΔΜΗΕ.

– Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις / αποκρατικοποιήσεις

– Δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις».

– Έγκριση κειμένων των συμβάσεων μίσθωσης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ από τη διοίκηση του Ταμείου, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική φάση του διαγωνισμού που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

– Έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχορήγησης 100 εκατ. ευρώ στην ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector ως μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP). Το έργο αποτελείται από την διασυνοριακή διασύνδεση Ελλάδας (Κρήτη), Κύπρου και Ισραήλ, με συνολικό μήκος 1.208 χλμ και αποτελεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI 3.10).

– Τέσσερις στρατηγικές επενδύσεις, ύψους 761.350.000 ευρώ, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

– Έγκριση υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο 4 μεγάλων ξενοδοχειακών επενδυτικών σχεδίων 4 και 5 αστέρων (Άφαντου Ρόδου, Μύκονος, Γύθειο, Λευκάδα).

– Έγκριση της  άδειας περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή του  υδατοδρομίου Καλαμάτας.

– Υπογραφή έξι  Προγραμματικών Συμβάσεων Πολιτισμικής Ανάπτυξης για έργα Πολιτισμού στην Πελοπόννησο από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

– Με χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής το έργο «Επαναλειτουργία με νέες χρήσεις του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης».

– Σε ό,τι αφορά τις σημαντικές εξελίξεις στις Υποδομές, το Περιβάλλον και την Ενέργεια

– Δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Ένδειας.

– Ανάρτηση σε διαβούλευση του Market Reform Plan που έχει υποβάλει η Ελλάδα, με προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

– Ανακοίνωση προσωρινού αναδόχου του διαγωνισμού των 100 εκατ. ευρώ για το καλωδιακό τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης- Νάξου από τον ΑΔΜΗΕ.

– Δημοσίευση Τεχνικών Προδιαγραφών των Τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων (ΤΠΣ). Οι διαγωνισμοί ανάθεσης μελετών αρχίζουν ακολουθώντας αυστηρό χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2025 σε 768 Δημοτικές Ενότητες σε όλη τη χώρα.

– Ορισμός του ΤΕΕ ως αναθέτουσα αρχή και Φορέας Υλοποίησης για την εκπόνηση μελετών των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΤΠΣ- ΕΠΣ), με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

– Ένταξη έργων συνολικού ύψους 98 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με έμφαση στον άξονα προτεραιότητας «Περιβάλλον» και ειδικότερα στην Πρόσκληση για «Υποδομές ύδρευσης».

– Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των Κατασκευών του Αναβαλλόμενου Τμήματος Β΄ (Τμήματα Α/Κ Τρικάλων– Α/Κ Γρεβενών και Α/Κ Γρεβενών – Α/Κ Εγνατίας), του Έργου Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε65)».

– Δημοπράτηση 5 σημαντικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, σε Θεσσαλονίκη, Αττική, Κορινθία, Φλώρινα.

– Ένταξη στο ΕΣΠΑ της Β’ φάσης αναβάθμισης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών.

– Ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου ηλεκτροκίνησης της γραμμής Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, το οποίο συμπληρώνει τα έργα αναβάθμισης του «Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου.

– Ανάδειξη μειοδότη για  το  έργο που αφορά στη βελτίωση του οδικού άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο», τμήμα: τέλος παράκαμψης Γραβιάς – ισόπεδος κόμβος Μεταλλείων Βωξίτη.

– Σε ό,τι αφορά τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και τη λειτουργία του Κράτους

– Με τον νόμο «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης» επιταχύνεται η κτηματογράφηση, απλοποιούνται και ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες που παρέχει το Ελληνικό Κτηματολόγιο στους πολίτες ενώ, ο φορέας αναδιοργανώνεται με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών.

– Διαβούλευση του ν/σχ  «Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή – Τροποποίηση του ν. 3959/2011 και ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 «για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς»

– Υπουργική Απόφαση  για την ενεργοποίηση από 1.1.2022 των Μητρώων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών.

– Καθορισμός διοικητικών διαδικασιών και των αντίστοιχων εντύπων τους, που διεκπεραιώνονται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για θέματα υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

– Υπεγράφη η σύμβαση  για την ενίσχυση του στόλου του ΟΑΣΘ, κατά 80 επιπλέον οχήματα.

– Έγκριση Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων στο ΕΠΑ 2021-2025.

– Υπουργική Απόφαση «Κατάρτιση Μητρώου Πιστοποιημένων Μεταφραστών» του Υπουργείου Εξωτερικών».

– ΚΥΑ για τα θέματα των Διαχειριστών Αφερεγγυότητας, του ευάλωτου οφειλέτη και του στεγαστικού επιδόματος.

– Ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων λειτουργίας και διαχείρισης του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ).

– Σε ό,τι αφορά το ψηφιακό κράτος και τη διευκόλυνση πολιτών και επιχειρήσεων με τη χρήση νέων τεχνολογιών

– Λειτουργία αναβαθμισμένης υπηρεσίας e-ΕΦΚΑ, ελέγχου εγκυρότητας ενιαίων Αποδεικτικών Ασφαλιστικής Ενημερότητας από το χρήστη.

– Συμμετοχή του ΟΑΕΔ στην ενιαία κυβερνητική υπηρεσία εξυπηρέτησης πολιτών support.gov.gr.

– Πτωχευτικός κώδικας: Διαθέσιμη η οριστική υποβολή αίτησης στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, η λειτουργία δημιουργίας αίτησης για λήψη πιστοποίησης Διαχειριστή Αφερεγγυότητας, η δυνατότητα χορήγησης Βεβαίωσης Ευάλωτου Οφειλέτη και έκδοσης πιστοποιητικού Βεβαίωσης Ευάλωτου.

– Ψηφιακή σύναψη συμβάσεων εργασίας για αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «Αναπληρωτές» (anaplirotes.gov.gr), από 01/09.

– Διαθέσιμο το MyHealth app. Οι χρήστες αποκτούν εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στα δεδομένα τους σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμες και οι ιατρικές βεβαιώσεις.

– Πραγματοποίηση της πρώτης ευρωπαϊκής σύζευξης επίγειου σταθμού με γεωστατικό δορυφόρο μέσω laser στην Ελλάδα ήτοι του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» με τον μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Alphasat. Το τηλεσκόπιο επιλέχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για την κατασκευή του πρώτου επίγειου σταθμού για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της Ευρώπης.

– Η Ελλάδα είναι μία από τις, μόλις, τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ολοκληρώσει πλήρως την εκχώρηση του διαθέσιμου φάσματος συχνοτήτων (στις περιοχές των 700 MHz, 3,6 GHz και 26 GHz) για την λειτουργία δικτύων 5G, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας έκδοσης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για το 5G (European 5G Observatory) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

– Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη με την Amazon Web Services για την Ευρώπη. Αφορά σε οικονομικές και τεχνολογικές πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν με επίκεντρο τη δημιουργία στη χώρα μας ενός Περιφερειακού Κόμβου Διαστήματος (regional space hub).

– Περαιτέρω επέκταση της υπηρεσίας ΜyConsulLive με την προσθήκη 18 επιπλέον Αρχών του Εξωτερικού (Πρεσβείες και Προξενεία) σε 17 χώρες. Με την προσθήκη των νέων Αρχών Εξωτερικού, η δυνατότητα εξυπηρέτησης με ψηφιακό ραντεβού διατίθεται συνολικά από 60 Πρεσβείες και Προξενεία σε 36 χώρες.

– Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη σημαντικών πολιτικών στη Δικαιοσύνη και τον Πολιτισμό

– Δημόσια διαβούλευση ν/σχ «Ταχεία Πολιτική Δίκη, προσαρμογή των διατάξεων της Πολιτικής Δικονομίας για την Ψηφιοποίηση της Πολιτικής Δικαιοσύνης και άλλες Τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», έως 2/9. Εισάγει την επέκταση της πιλοτικής δίκης και στον Άρειο Πάγο, τη χρήση ηλεκτρονικών τεχνολογιών με σκοπό την  επιτάχυνση των υποθέσεων, αλλά και την καθιέρωση μέτρων που ίσχυσαν στην πανδημία για τη διευκόλυνση δικαστικών και δικηγορικών αρχών καθώς και πολιτών.

– Εκκίνηση αξιολόγησης προσφορών  για το έργο «Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα – ηλεκτρονικό πινάκιο».

– Δημοσίευση διακήρυξης του έργου «Αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται από τις δομές που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης», με αντικείμενο την αναβάθμιση των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής και καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 20η Σεπτεμβρίου 2021.

– Διοργάνωση εκδηλώσεων της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021 με ελεύθερη είσοδο σε 120 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη χώρα.

– Προσβάσιμο για άτομα με αναπηρία το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας.

– Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και του ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α.Ε με σκοπό τη βελτίωση προσβασιμότητας των εκδηλώσεων στα άτομα με οπτική αναπηρία

– Διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Junior Motocross 2021 στην πίστα της Μεγαλόπολης με 129 συμμετοχές νεαρών αθλητριών και αθλητών σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες από 23 χώρες.

– Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση σημαντικών κοινωνικών πολιτικών στην Υγεία και την Παιδεία

– Έναρξη της διαδικασίας μηνιαίας προείσπραξης του ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback) από τους συμβεβλημένους παρόχους, σε εφαρμογή του Ν. 4812/21.

– Αναγνώριση του φυσικού πόρου «ΝΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΗΓΗΣ ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ Δήμου Δυτικής Λέσβου» ως ιαματικού.

– Ψήφιση του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις».

– Ανακοίνωση αποτελεσμάτων για 63.239 επιτυχόντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, και για 8.594 επιτυχόντες στα Δημόσια ΙΕΚ, μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

– Καθιέρωση, για πρώτη φορά, αμειβόμενης πρακτικής άσκησης για τους καταρτιζόμενους των ΙΕΚ της χώρας, με αποζημίωση σε ποσοστό 80% του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

– Απόφαση για την έναρξη λειτουργίας, από Οκτώβριο, των πρώτων 10 Πειραματικών και Θεματικών ΙΕΚ.

– Πρόσκληση σε ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας 11.507 εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης. 193 επιπλέον διορισμοί θα δρομολογηθούν μετά την έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων- πινάκων ΑΣΕΠ.

– Έναρξη τρίτου κύκλου του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», με διεύρυνση των κατηγοριών δικαιούχων. Έχουν εκδοθεί 436.344 επιταγές 265.189 δικαιούχων από την έναρξη του προγράμματος έως τις 27-08-2021.

– Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα Επιδοτούμενης Πρακτικής Άσκησης απόφοιτων Νομικών Σχολών που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια.

– Χορήγηση Υποτροφιών του ΕΑΠ για Δωρεάν φοίτηση 35 ατόμων ευπαθών ομάδων, σε συνεργασία με τη Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.

– Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση σημαντικών κοινωνικών πολιτικών

– Δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου: «Ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας: διατάξεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, Πρόγραμμα “Κυψέλη” για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, διατάξεις για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας, Προσωπικός Βοηθός για τα Άτομα με Αναπηρία και άλλες διατάξεις».

– Εκκίνηση εγγραφών παιδιών  σε δημοτικούς και  ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς,  ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ με voucher. Υποβλήθηκαν αιτήσεις για 250.863 παιδιά και έλαβαν voucher 167.031 παιδιά.

– Αύξηση κατά περίπου 63 εκατ. ευρώ των διαθέσιμων πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ), κατανομή σε περιφέρειες και παράταση του Προγράμματος έως 31/12/2022.

– Ολοκλήρωση της παράδοσης των 176 εργατικών κατοικιών του οικισμού «Κέρκυρα V» του OAEΔ.

– Δοκιμαστική λειτουργία του νέου ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (1555).

– Λειτουργία της νέας δομής ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ καθώς και του συντονιστικού επιχειρησιακού κέντρου για την παρακολούθηση της απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα. Έναρξη του πρώτου κύκλου εκπαίδευσης δικηγόρων και λογιστών-φοροτεχνικών από τον e-ΕΦΚΑ για την ταχύτερη έκδοση συντάξεων, με αύξηση των συμμετεχόντων από 180 σε 1200, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων.

– Έναρξη του πιλοτικού προγράμματος γεωργικής κατάρτισης κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων με τον τίτλο «Καλλιέργεια γης, εφόδιο ζωής» στις αγροτικές φυλακές Αγιάς. Η κατάρτιση των κρατουμένων θα οδηγήσει στην χορήγηση Βεβαίωσης Κατάρτισης στην Φυτική Παραγωγή από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

– Σύσταση έξι γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε αστυνομικά τμήματα Αττικής και Θεσσαλονίκης.

– Ανάδειξη των νέων δικαιούχων του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος». Συνολικά, αποδόθηκαν 70.852 vouchers για καταλύματα και τουριστικά γραφεία σε 128.351 νέους ωφελούμενους του προγράμματος.

– Σε ό,τι αφορά σημαντικές κυβερνητικές δράσεις και πρωτοβουλίες στη Γεωργία, την Κτηνοτροφία, τη Ναυτιλία και τη Νησιωτική Πολιτική

– Διακήρυξη ηλεκτρονικού, ανοικτού, διεθνούς διαγωνισμού για την «Παροχή υπηρεσιών του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Συστήματος Κινδύνου και Ασφάλειας (GMDSS & NAVTEX) μέσω παράκτιας υποδομής» για τη χρονική περίοδο από 01-03-2022 έως 31-12-2024, συνολικής εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 17 εκατ. ευρώ.

– Διακήρυξη ηλεκτρονικού δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού για «Ανάπτυξη συστήματος επεξεργασίας δεδομένων παρατήρησης της Γης βασισμένο σε προηγμένους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση της γεωργίας στο πλαίσιο της ΚΑΠ (Advanced AI & geo-processing components for CAP monitoring)» για χρονική διάρκεια 9 μηνών για τις ανάγκες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Ευρωπαϊκού έργου NIVA

– Πληρωμή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό της άνοιξης στους δικαιούχους αγρότες, ύψους 36,5 εκατ. ευρώ.

– Ενεργοποίηση του Συστήματος Παροχής Γεωργικών Συμβουλών ύψους 80 εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτεί πιστοποιημένους φορείς για την παροχή γεωργικών συμβουλών σε γεωργούς για την βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεών τους και τη συμμόρφωση με τις  περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ΚΑΠ.

– Διπλασιασμός προϋπολογισμού του Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος για τα έτη 2021 και 2022.

– Σύσταση Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, ιδρύονται έξι αγροτικά ΙΕΚ στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Λάρισας, Κορίνθου, Τρικάλων, Ηρακλείου και Αττικής.

– Σε ό,τι αφορά σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις στους τομείς της Εθνικής Άμυνας, της Ασφάλειας και της Πολιτικής Προστασίας

– Έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Δόθηκε προτεραιότητα στην ασφαλή επιστροφή εγκλωβισμένων που έλαβε χώρα με συνεργασία των  ελληνικών δυνάμεων.

– Έκδοση ΠΔ με αντικείμενο  την ανωτατοποίηση της Σχολής Αστυφυλάκων, με το οποίο επιτυγχάνεται η εναρμόνιση του χρόνου φοίτησης, σύμφωνα με τα πρότυπα και την ποιότητα των πτυχίων του πρώτου κύκλου σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως τα ορίζει η συνθήκη της Μπολόνια.

– Έκδοση ΠΔ για την τροποποίηση διατάξεων σχετικά με την αναδιάταξη, σύσταση και λειτουργία των περιφερειακών υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας.

– Ολοκλήρωση της κατασκευής του φράχτη μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων στον Έβρο, σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων, καθώς και του αυτοματοποιημένου συστήματος  ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων. 

– Ενημέρωση από μέρους του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής και παροχή έγκρισης υλοποίησης 4 εξοπλιστικών προγραμμάτων.

– Δημοσίευση προκήρυξης  για την πλήρωση επτακοσίων εβδομήντα εννέα (779) θέσεων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) του Στρατού Ξηράς και διακοσίων (200) θέσεων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) του Πολεμικού Ναυτικού για περίοδο τριών (3) ετών.

– Δημοσίευση προσωρινών πινάκων πρόσληψης Ειδικών  Φρουρών για τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ)

– Παραλαβή  76 νέων οχημάτων, στον στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας. 

– Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού

– Στον ανώτατο βαθμό ασφαλείας έχουν τεθεί υψηλόβαθμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Αφγανιστάν (συνοριακή φύλαξη και αντιτρομοκρατική υπηρεσία).

– Διοργάνωση Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας -Ισραήλ- Κύπρου.

– Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την καταχρηστική κράτηση του Πρόεδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ).

– Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στην 3η Διεθνή Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου.

– Εκδήλωση «AHEPA Cyprus Hellenic Panel Discussion» στο πλαίσιο του ετήσιου Παγκόσμιου Συνεδρίου της AHEPA.

– Εκπόνηση Στρατηγικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (2021-2025).

– Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή νέων Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών Λέσβου, Χίου και Φυλακίου.

– Νέα χρηματοδότηση με 2,34 εκατ. ευρώ σε εννέα Δήμους από το Ταμείο Αλληλεγγύης.