Skip to main content

Δοκιμάζουν την κυβερνητική συνοχή τα «κόκκινα» δάνεια

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Μείζον για την ελληνική κυβέρνηση είναι το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και ειδικά το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και των ορίων κάτω από οποίο αυτοί δεν θα επιτρέπονται.

Το θέμα έθεσε στον Φρανσουά Ολάντ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου και, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, τόσο στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε όσο και στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση βρήκε ευήκοα ώτα ώστε να επιχειρήσει σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο την πολιτική συνεννόηση και απόφαση την οποία ζήτησε ευθέως για το θέμα ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

«Το θέμα των δανείων αποτελεί νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ. «Πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από τον οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. To θέμα το συζητήσαμε, πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις ειδικά στο Eurogroup, και συζητήσεις σε επίπεδο ηγετών», πρόσθεσε.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ευθέως την Πέμπτη και η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στην επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή με θέμα το νόμο 3869/2010 «Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωµένων φυσικών προσώπων».

Όπως είπε ο κ. Κατσέλη «ο νόμος 3869/2010, που διανύει πλέον τον πέμπτο χρόνο εφαρμογής του, ακόμα και μετά τις τροποποιήσεις του, λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, καθώς παρέχει τη δυνατότητα σε πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά να προσαρμόσουν τα χρέη τους στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής».

Το ζήτημα των πλειστηριασμών για την κυβέρνηση, όπως έχει γράψει το naftemporiki.gr, αποτελεί «κόκκινη» γραμμή με δεδομένο ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου άφηνε επί της ουσίας ανοιχτό το θέμα ζητώντας απλά να μπουν εισοδηματικά κριτήρια και νέα όρια για τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, πέρα από τον αντίκτυπο που θα έχει στην κοινή γνώμη, υπάρχει μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα στην κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο σε περίπτωση που περάσουν όσα προτείνουν οι δανειστές.