Skip to main content

Α. Σκέρτσος: «Οι διοικήσεις των νοσοκομείων να πείσουν τους εργαζόμενούς τους να κάνουν το εμβόλιο»

Έκκληση προς τους εναπομείναντες ανεμβολίαστους υγειονομικούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν, αλλά και προς τους συναδέλφους τους να τους πείσουν να κάνουν το εμβόλιο απηύθυνε εκ νέου ο υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ο κ. Σκέρτσος, φρόντισε, μάλιστα, να ξεκαθαρίσει πως η Πολιτεία λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να μην διαπιστωθούν προβλήματα κατά τις αναπληρώσεις ανεμβολίαστων υγειονομικών στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου και εντεύθεν:

«Υπάρχει ειδική ομάδα, που κάνει αξιολόγηση όλων των πιθανών κενών, δεν θα υπάρξουν κενά, εγγυόμαστε ότι τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς είτε μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, είτε μέσω outsourcing σε ό,τι αφορά στο διοικητικό προσωπικό. Τα κενά θα καλυφθούν. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να πείσουν τους εργαζομένους τους να κάνουν το εμβόλιο, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στο Ε.Σ.Υ.».

Σε ό,τι αφορά ιδιώτες ιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα επιμείνουν στην απόφαση τους να μην εμβολιαστούν, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι θα προβλεφθούν κυρώσεις και εν προκειμένω πρόστιμα, το ύψος των οποίων θα διαμορφωθεί το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

«Ο έλεγχος θα προκύψει από την καταχώριση του εμβολιασμού τους στο Μητρώο εμβολιασμών και το ύψος των προστίμων θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα. Εξετάζουμε, επίσης, το ενδεχόμενο για όσους εξ αυτών είναι συμβεβλημένοι με κρατικούς φορείς, όπως ο ΕΟΠΥΥ, να μπορεί να διακόπτεται η συγκεκριμένη συνεργασία. Δεν μπορούμε να τους απαγορεύσουμε να πηγαίνουν στο ιατρείο ή στο φαρμακείο τους, ωστόσο, θα είναι γνωστό ποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί και ως εκ τούτου θα επιλέγει ο κάθε πελάτης ποιος του παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σκέρτσος.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο θα υπάρξει οδηγία για εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 12 ετών, ο υπουργός Επικρατείας απήντησε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο εμβολιασμού των παιδιών κάτω των 12 ετών. Σε ερώτημα επίσης για το κατά πόσον επίκειται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι ένστολοι, ο ‘Ακης Σκέρτσος σημείωσε ότι «σε αυτήν την φάση δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μαζί με την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής έχουν ορίσει με σαφήνεια την υποχρεωτικότητα αναφορικά με τις κατηγορίες εργαζομένων. Δεν μπορεί να προσφέρει κάποιος υπηρεσίες υγείας, χωρίς να είναι ο ίδιος θωρακισμένος έναντι του κορονοϊού. Μένουμε σε αυτά, εστιάζουμε στην εφαρμογή των μέτρων, που ανακοινώθηκαν χθες και εντείνουμε την προσπάθεια μας ώστε να εμβολιαστούν ακόμη περισσότεροι υγειονομικοί. Θεωρούμε πως έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουμε καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού στα νοσοκομεία».

Σε ό, τι αφορά ποιες κατηγορίες συμπολιτών μας αφορά η χορήγηση της τρίτης δόσης, ο κ. Σκέρτσος επανέλαβε πως υπάρχει ήδη θετική γνωμοδότηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για τους ανοσοκατεσταλμένους, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν το επόμενο διάστημα και άλλες ανακοινώσεις για άλλες ομάδες, που πιθανόν να χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου.

Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε, μάλιστα εκ νέου ότι «δεν θα ξανακλείσουν η κοινωνία, η οικονομία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί από τη μία στιγμή στην άλλη, θα μάθουμε να ζούμε με αυτόν χρησιμοποιώντας τα όπλα, που έχουμε στην διάθεσή μας, τα μέτρα προστασίας θα μας συντροφεύσουν για λίγο καιρό ακόμη έως ότου ελέγξουμε την πανδημία του κορονοϊού».

«Έχουμε στα χέρια μας το βασικό όπλο κατά της πανδημίας, που δεν είναι άλλο από το εμβόλιο. Έχουμε περισσότερους από 6 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι είτε έχουν κάνει την πρώτη δόση, είτε έχουν κλείσει ραντεβού και 5,6 εκατομμύρια πολίτες, που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Το 54% της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένοι και το 67% του ενήλικου πληθυσμού, που έχει ήδη κάνει την πρώτη δόση ή θα την κάνει γρήγορα», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Όπως είπε «αν υπολογίσουμε και τους πολίτες που έχουν νοσήσει που υπολογίζονται στο 1-1,5 εκατ., τότε από τον επιθυμητό στόχο του τείχους ανοσίας, ήτοι το 70% του συνολικού πληθυσμού, μας χωρίζει ένα εκατομμύριο νέοι εμβολιασμοί, που θέλουμε να πετύχουμε τον επόμενο μήνα” τονίζοντας πάντως, πως τα 2/3 των ενηλίκων είναι πλήρως προστατευμένα από τον κορονοϊό.