Skip to main content

Όταν οι γίγαντες μαλώνουν

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Την αρχή σε αυτόν τον πόλεμο την έκαναν οι Βρυξέλλες, με το φορολογικό «πρόστιμο» των 13 δισ. ευρώ προς την Apple, ένα από τα πιο εμβληματικά ονόματα στον κόσμο του αμερικανικού επιχειρείν. Γρήγορα ήλθε και η αντεπίθεση της Ουάσιγκτον, που έβαλε στο στόχαστρο την Deutsche Bank, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεκδικεί από την Deutsche Bank 12,5 δισ. ευρώ για τον ρόλο της στην πώληση ριψοκίνδυνων τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων που συνδέονται με την πιστωτική κρίση. Η υπόθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελεί μία ακόμη ανοικτή «πληγή» για την Deutsche Bank, που έχει ήδη χαρακτηριστεί από το ΔΝΤ ως η τράπεζα που εγκυμονεί τους μεγαλύτερους κινδύνους για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ιδιαίτερα απογοητευτικές ήταν και οι επιδόσεις της στα stress tests της ΕΚΤ, που έδειξαν ότι η κεφαλαιακή της θέση είναι από τις χειρότερες μεταξύ των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Τα 12,5 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη «χαριστική βολή», ειδικά εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι οι συνολικές της προβλέψεις για τη διευθέτηση νομικών υποθέσεων υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ. 

Εάν δεν καταφέρει να έλθει σε διακανονισμό, μειώνοντας το ποσό, τότε η Deutsche Bank θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Δύσκολο εγχείρημα σε μια εποχή που έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη κατάρρευσή της θα συμπαρέσυρε στη δίνη της ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα. Γι’ αυτό δεν εμπιστεύονται τις διαβεβαιώσεις στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι πρόκειται για «στέρεο βράχο».

Στην κόντρα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Βερολίνο επέλεξε να μην αναμιχθεί, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι μεταξύ της Deutsche Bank και των αμερικανικών αρχών, αναμένει όμως ένα «δίκαιο αποτέλεσμα» από τις διαπραγματεύσεις. Η δίκαιη όμως μεταχείριση είναι ζητούμενο και από την Ουάσιγκτον στην αντιπαράθεση Apple και Βρυξελλών. «Οι ενέργειες φαίνεται ότι βάζουν στο στόχαστρο κυρίως αμερικανικές επιχειρήσεις» είχε σχολιάσει τότε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου. Αλλεπάλληλοι διαξιφισμοί και αντεπιθέσεις σε διαφορετικά μέτωπα. Και, μέχρι στιγμής, οι πιθανότητες παραπέμπουν περισσότερο σε «πύρρειο νίκη» παρά σε έναν ξεκάθαρο νικητή.