Skip to main content

Δημοσιογραφία από τα θεωρεία

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Αναμφίβολα το σχέδιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τη «διαχείριση» των συναθροίσεων από την αστυνομία βρίθει αμφιλεγόμενων διατάξεων. Περιλαμβάνει όμως και μια πρόβλεψη που δεν είναι καν συζητήσιμη: να «καλύπτουν» δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ συναθροίσεις και συλλαλητήρια περιορισμένοι σε χώρο που θα τους καθορίζει η ίδια η αστυνομία.

Στον πυρήνα αυτής της πρωτοφανούς διάταξης βρίσκεται η αντίληψη ότι ρόλος του Τύπου είναι να ενημερώνει μόνο για τη δράση και τη συμπεριφορά των πολιτών και όχι για εκείνη των αρχών. Και μάλιστα να το κάνει αυτό, όχι με βάση τα δικά του μάτια, αλλά σε «συνεργασία και αμοιβαία κατανόηση» με την ΕΛ.ΑΣ., όπως ομολογεί το ίδιο το σχέδιο.  Πρόκειται για μια άποψη αντιφιλελεύθερη, επικίνδυνη για τη δημοκρατία και αυτοκαταστροφική. Τι πιο αντιφιλελεύθερο μπορεί να υπάρξει από μια ρύθμιση που επιβάλλει σε όλους τους δημοσιογράφους την ίδια «γωνία λήψης» και τους επιτρέπει να έχουν μία και μόνη πηγή, ήτοι την αστυνομία; Και τι πιο επικίνδυνο για μια δημοκρατία από το να σταλεί το μήνυμα στους εκπροσώπους των αρχών ότι οι εντολές και οι δραστηριότητές τους θα παραμένουν αθέατες στην κοινή γνώμη;

Η πρόβλεψη αυτή είναι, όμως, και αυτοκαταστροφική. Η Ελλάδα κατατάχθηκε φέτος στην τέταρτη χειρότερη θέση της Ε.Ε. στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (World Press Freedom Index) και δεύτερη χειρότερη στον Δείκτη υποχώρησης δημοκρατικών προτύπων στην πανδημία (Ινστιτούτο V Dem) εξαιτίας και περιορισμών και επιθέσεων σε εκπροσώπους του Τύπου. Η είδηση ότι οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα θα περιορίζονται εφεξής σε ρόλο «porte-parole» από τη θέση των… αστυνομικών θεωρείων, θα κάνει ασφαλώς τον γύρο του κόσμου, επιβαρύνοντας την εικόνα και τη διεθνή κατάταξη της χώρας.

Πρόσφατα ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε στη Βουλή ότι τη δραστηριότητα της Ελληνικής Αστυνομίας «την χαίρεται ο κόσμος στις γειτονιές». Αν πράγματι εννοεί όσα λέει, δεν έχει κανέναν λόγο να κρύψει αυτές τις δράσεις από τον δημοσιογραφικό φακό. Και ας αφήσει και τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους.