Skip to main content

Οι επιπτώσεις 12 μηνών εμπάργκο

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Ενας χρόνος έχει περάσει από την επιβολή των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Μόσχας και η ρωσική οικονομία, έχοντας «λαβωθεί» βαριά και από την απότομη πτώση των πετρελαϊκών τιμών, καταβάλλει προσπάθειες να επουλώσει τις πληγές της, πληγές που ακόμη και όταν κλείσουν, θα έχουν αφήσει πίσω τους βαθιές ουλές.

Παρά τις ενδείξεις σταθεροποίησης, τόσο της οικονομικής δραστηριότητας όσο και του εθνικού νομίσματος, του ρουβλίου, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης οδήγησαν σε ύφεση μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αναδυόμενες οικονομίες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του προβλέπει συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ και φέτος, κατά 3,4%.

Η ουκρανική κρίση γρήγορα εξελίχθηκε σε «εμπορικό πόλεμο», με τις χώρες της Δύσης να επιβάλλουν πριν από έναν χρόνο μέτρα που περιόριζαν την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών και ενεργειακών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση από ξένες αγορές, καθώς και απαγόρευση στις εξαγωγές εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας για χρήση στον ενεργειακό τομέα. Γρήγορα η Μόσχα προέβη σε αντίποινα, απαγορεύοντας τις εισαγωγές των περισσότερων διατροφικών ειδών και νωπών προϊόντων.

Εναν χρόνο μετά, το «τίμημα» των κυρώσεων για τη ρωσική οικονομία αποδεικνύεται ιδιαίτερα βαρύ: Οι εκροές κεφαλαίων είχαν ξεπεράσει στα τέλη του 2014 τα 140 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 8% του ρωσικού ΑΕΠ, οδηγώντας σε δραματική συρρίκνωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων. Το ρούβλι βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, χάνοντας πέρυσι πάνω από το 40% της αξίας του.

Σε έναν πόλεμο υπάρχουν πάντα και παράπλευρες απώλειες: τα αντίποινα της Μόσχας εκτιμάται ότι προκάλεσαν ζημίες περίπου 100 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ για τους Ευρωπαίους αγρότες ειδικότερα, ο εμπορικός αποκλεισμός της Ρωσίας έχει κοστίσει περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο, προβλέποντας ανάκαμψη του ρωσικού ΑΕΠ το 2016, επιτρέποντας στη Ρωσία να ανοίξει ένα νέο, πιο αισιόδοξο κεφάλαιο στην οικονομική της ιστορία.