Από την έντυπη έκδοση
της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Ένα σπουργίτι πετάει αμέριμνο και τιτιβίζει πως άμα κάνει κέφι, τα βάζει και με τον βασιλιά των πτηνών. Ο αετός δεν δίνει σημασία στα πιπίσματα, μια, δυο, τρεις, αλλά τι να κάνει, να πάει κόντρα στη φύση;
Σε μια γρήγορη, σύντομη πτήση, πετυχαίνει το σπουργίτι και το «στολίζει» με τις ακαθαρσίες του. Προσγειώνεται το μικρό πουλί. Μια γάτα, που λιάζεται δεν διχάζεται. Καθαρίζει τον επισκέπτη κι ύστερα τον κάνει μια χαψιά.
Δεν χρειάζεται να πιάνεις πουλιά στον αέρα για να συνοψίσεις: Όποιος σε «στολίζει», δεν είναι απαραιτήτως εχθρός κι όποιος σε εξωραΐζει, δεν είναι απαραιτήτως φίλος. Εύκολες ταξινομήσεις δεν υπάρχουν. Τέτοια ευχάριστα πράγματα δεν συμβαίνουν ούτε στα παραμύθια, πώς να συμβούν στην πραγματικότητα, που είναι πιο πονηρή;
«Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης ευρωπαϊκής βοήθειας αποτελεί την τελευταία πράξη του δράματος των μνημονίων. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά επιτέλους, ένας νέος ορίζοντας διαγράφεται για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα “να πετάξει με τα δικά της φτερά”», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η «Le Monde» για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Με τσακισμένα φτερά, καθώς «υπάρχουν μόλις τέσσερις χώρες που έχουν βιώσει μεγαλύτερη ύφεση από την ελληνική, τα τελευταία 10 χρόνια: Η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα και η Ισημερινή Γουινέα», σύμφωνα με την «Washington Post», που αποδομεί τους πανηγυρισμούς, αφού «τέσσερις δεκαετίες λιτότητας περιμένουν ακόμη την Ελλάδα. Αυτή είναι η επιτυχία για την οποία μιλά η Ευρώπη: Μια οικονομία που παρουσίασε τέτοια ύφεση, όπως μία χώρα που μόλις έχει βγει από πόλεμο».
Το ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας φτάνει τα 24 δισ. ευρώ, που αποτελεί άνετο περιθώριο και καθησυχαστικό στοιχείο για τις αγορές, γράφει η «Le Figaro». Πλησίον οι χαρές, λοιπόν, τα μνημόνια παρελθόν; «Θα πρέπει να γίνει λόγος για ένα τέταρτο μνημόνιο (…). Η Αθήνα είναι πολύ μακριά από την εθνική της κυριαρχία».
Μα, η Κομισιόν είναι ικανοποιημένη, ο ΕSM αισιοδοξεί ότι η χώρα πιο δυνατή στο ξέφωτο βγαίνει και ο Μοσκοβισί το νέο κεφάλαιο από την 20ή Αυγούστου αναμένει. Τότε, γιατί δεν είμαστε αναπτερωμένοι; Ίσως, γιατί στον πραγματικό κόσμο τα σπουργίτια ασφυκτιούν και οι γάτες καραδοκούν.