Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Στο «παιχνίδι» μπαίνει τώρα και η Ιαπωνία, όχι σε επίπεδο νομισματικό αλλά κυβερνητικό, καθώς, όπως όλα δείχνουν, δίνεται ένας διεθνής αγώνας για ψηφιακά νομίσματα. Ποιος ο απώτερος στόχος; Η κάθε πλευρά έχει τη δική της απάντηση, αν και πίσω από αυτές τις προσπάθειες υποβόσκει ένας άλλος «πόλεμος», που εμπεριέχει όλους τους επιμέρους, εμπορικό, συναλλαγματικό, οικονομικό.
Ομάδα λοιπόν βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος της Ιαπωνίας εργάζεται πυρετωδώς σε ένα σχέδιο να εκδώσει η Ιαπωνία το δικό της ψηφιακό νόμισμα, που δείχνει ότι το Τόκιο κινητοποιείται απέναντι τόσο στο libra του Facebook όσο και στην προσπάθεια της Κίνας να δημιουργήσει ένα ψηφιακό γιουάν. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε είπε ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει διάφορα ψηφιακά νομίσματα στην προσπάθειά της να ενισχύσει τη χρήση του γιεν ως μέσο συναλλαγών.
Πριν από λίγες ημέρες, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ένωσε τις δυνάμεις της με έξι ακόμη κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, εξαιρουμένων της Κίνας και των ΗΠΑ, για να μοιραστούν εμπειρία και τεχνογνωσία και να δημιουργήσουν τα δικά τους κρυπτονομίσματα, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες τεχνολογικές προκλήσεις. Αφορμή για την πρωτοβουλία έδωσε πρώτα το σχέδιο του Facebook να εκδώσει το libra και εν συνεχεία η πρωτοποριακή πρωτοβουλία της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα. Τώρα, πίσω από την κινητοποίηση του Τόκιο βρίσκεται η προσπάθεια του Πεκίνου να επεκτείνει τη χρήση του γιουάν ως νομίσματος διακανονισμού σε αναδυόμενες οικονομίες.
Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο έχει δηλώσει ότι θα συνιστούσε «πολύ σοβαρό πρόβλημα» εάν ένα ψηφιακό γιουάν αναδεικνυόταν σε δημοφιλές μέσο διακανονισμού στις διεθνείς αγορές, τη στιγμή που η Ιαπωνία διευθετεί τις συναλλαγές της επί το πλείστον σε δολάρια. Εμπειρογνώμονες βλέπουν πίσω από ένα ψηφιακό γιουάν τη δυνατότητα κάποιων χωρών να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις, αυξάνοντας παράλληλα την επιρροή της Κίνας, σε μια εξέλιξη που σαφώς γεννά ανησυχίες.
Δηλαδή, στο «όπλο» των κυρώσεων που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ αντιπαρατίθεται η απειλή ενός ψηφιακού νομίσματος με το μερίδιο αγοράς που προσδίδει στη χώρα που το εκδίδει. Η Κίνα προβάλλει ως κίνητρο για ένα ψηφιακό νόμισμα την ενίσχυση του ρόλου του γιουάν στη διεθνή κοινότητα. Η Ιαπωνία, ότι θέλει να αλλάξει την καταναλωτική της κουλτούρα, καθότι οι Ιάπωνες δείχνουν προτίμηση στα μετρητά.
Η τεχνολογία σε όλο το μεγαλείο της. Όμως, ο πόλεμος του «ψηφιακού νομίσματος» δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί για να δείξει τις διαστάσεις που μπορεί να εκλάβει. Αλήθεια, πόσο έτοιμο είναι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα για να σταματήσει όσους θα προσπαθήσουν να το παρακάμψουν; Πώς αρχίζει λοιπόν ένα ψηφιακό νόμισμα… και πώς μπορεί να καταλήξει…