Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Αναμφισβήτητα, ο Έλον Μασκ έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο influencer της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Γράφει ένα μήνυμα στο Twitter και η τιμή του bitcoin ανεβαίνει ή πέφτει ανάλογα με το περιεχόμενο. Ένα πρωινό του Ιανουαρίου η τιμή του κρυπτονομίσματος έκανε ξαφνικό άλμα 20%, όταν ο Μασκ πρόσθεσε τη λέξη bitcoin στο βιογραφικό του στο Twitter.
Έναν μήνα αργότερα αυξήθηκε 16% σε μία μόλις ημέρα αφότου η Tesla αποκάλυψε μία επένδυση 1,5 δισ. δολαρίων σε bitcoin. Ξαφνικά, αρχές Μαΐου, ο Μασκ έγραψε σε tweet ότι η αυτοκινητοβιομηχανία του δεν θα δέχεται πλέον bitcoin ως μέσο πληρωμών για την πώληση αυτοκινήτων, πυροδοτώντας το χειρότερο sell off στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Αφού κορυφώθηκε στα μέσα Απριλίου κοντά στα 65.000 δολάρια, η τιμή του έχει υποχωρήσει περίπου 50%. Το ίδιο έγινε και το Σαββατοκύριακο και η ιστορία συνεχίζεται…
Όλα αυτά τα αντικρουόμενα μηνύματα έχουν προκαλέσει τεράστια σύγχυση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, η οποία έχει καταντήσει τον τελευταίο καιρό να μοιάζει με «τρενάκι του τρόμου». Ανεβαίνει στα ύψη και αμέσως μετά διορθώνει. Υπάρχει αρκετή σημειολογία πίσω από αυτό. Πρώτον, πρόκειται για μία άκρως κερδοσκοπική αγορά, που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει εύκολα «παιχνίδι», με τεράστια κέρδη αλλά και τεράστιες ζημίες.
Δεύτερον, πίσω από την όλη κεκτημένη ταχύτητα, υπάρχει το «άγρυπνο μάτι» των ρυθμιστικών αρχών που έχουν δείξει ότι θέλουν κανονιστικό πλαίσιο αργά ή γρήγορα. Το Πεκίνο το υπέδειξε ξεκάθαρα δύο φορές στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.
Τρίτον, υπάρχει μία έντονη κινητικότητα από πλευράς κεντρικών τραπεζών για να προχωρήσουν σε ψηφιακά νομίσματα, που σημαίνει ότι ετοιμάζονται να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο των ψηφιακών νομισμάτων.
Τέταρτον, επικρατούν έντονες φημολογίες ότι πολλές κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού είναι άκρως υπερτιμημένες, εν μέσω αυξημένης ζήτησης και ελλείψεων στην προσφορά, με πιθανότητα να έχει αρχίσει μία διόρθωση που κανένας δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει εάν είναι προσωρινή ή έχει πιο βαθιές ρίζες.
Η επιρροή που ασκείται από διάφορα πρόσωπα δεν είναι μοναδικό γνώρισμα της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Το ίδιο συνέβη και με κάποιες αμερικανικές μετοχές που προβλήθηκαν μέσα από τα social media και έγιναν πόλος έλξης μικροεπενδυτών. Στο απόγειο της φρενίτιδας, influencer ιδρυτής εταιρείας σόκαρε όσους τον παρακολουθούσαν σε live-streaming να αγοράζει μετοχές ανάλογα με τα γράμματα που έβγαζε τυχαία από μία σακούλα του παιχνιδιού Scrabble! Κάποιες επενδύσεις ήρθαν για να μείνουν. Όπως και κάποιοι influencers.
Η σωστή επένδυση, όμως, παρότι ενέχει ρίσκο έως κάποιο βαθμό, δεν έχει κερδοσκοπία, αλλά συντονισμένες κινήσεις βασιζόμενες στα θεμελιώδη της οικονομίας και του επιχειρείν. Και η επιρροή έχει όφελος όχι γι’ αυτόν που τη δέχεται, αλλά γι’ αυτόν που την ασκεί. Το «παρακολουθώ τα τεκμαινόμενα και πράττω δεόντως» είναι καλύτερο από το «επηρεάζομαι και κάνω κίνηση»…