Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες ημέρες τα σύννεφα πολέμου στον Περσικό, με αφορμή την υποτιθέμενη ιρανική επίθεση κατά δύο πετρελαϊκών τάνκερ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της ισραηλινής εφημερίδας «Μααρίβ», το οποίο επικαλείται ανώνυμος αξιωματούχους, η Ουάσιγκτον σχεδιάζει αεροπορική στρατιωτική επίθεση κατά των εγκαταστάσεων που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ήδη από προχθές οι ΗΠΑ έχουν στείλει 1.000 επιπλέον στρατιώτες και στρατιωτικό υλικό στη Μέση Ανατολή, μετά την προ ημερών αποστολή στον Περσικό του αεροπλανοφόρου Λίνκολ.
Καλλιεργώντας κλίμα πολέμου, η αμερικανική κεντρική διοίκηση, η οποία συντονίζει την όποια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν, κοινοποίησε βίντεο, σύμφωνα με το οποίο ένα μικρό σκάφος στο οποίο βρίσκονταν Φρουροί της Επανάστασης πλησιάζει και αποσύρει νάρκη, η οποία είχε τοποθετηθεί σε ένα από τα δύο τάνκερ που χτυπήθηκαν πρόσφατα στον Περσικό, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της έντασης.
Το σκηνικό θυμίζει παραμονές της επίθεσης στο Ιράκ το 2003, όταν τα διεθνή ΜΜΕ βομβαρδίζονταν με πληροφορίες για πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία ο Σαντάμ ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει, απειλώντας μέχρι και τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο!
Τα fake news για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ συνοδεύονταν από εμβριθείς αναλύσεις για το ντόμινο που θα προκαλούσε η ανατροπή του Ιρακινού δικτάτορα, η οποία θα έφερνε την πτώση των απολυταρχικών καθεστώτων στον αραβικό κόσμο. Δεν έλειπαν αυτοί που έβλεπαν με την πτώση του Σαντάμ εξελίξεις ανάλογες με αυτές στην πρώην Ανατολική Ευρώπη, που σαν τουβλάκια του ντόμινο κατέρρευσαν εν μια νυκτί τα θεωρούμενα μέχρι τότε ακλόνητα καθεστώτα του «υπαρκτού σοσιαλισμού».
Η επέμβαση στο Ιράκ δεν έφερε βέβαια δημοκρατία… αλλά αποσύνθεση, Αμπού Γκράιμπ, Γκουαντάναμο και ISIS.
Ακόμη και αν η ενδεχόμενη αμερικανική αεροπορική επίθεση στραφεί κατά ενός και μόνο στόχου, τις εγκαταστάσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προκαλέσει ευρύτερη πολεμική αναστάτωση με την έμμεση ή άμεση εμπλοκή περιφερειακών δυνάμεων, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.
Και βέβαια τη νύφη του οξυμένου περιφερειακού ανταγωνισμού για τον έλεγχο της ροής του «μαύρου χρυσού» θα πληρώσουν για μία ακόμη φορά οι λαοί της περιοχής.