Skip to main content

Ξέρει να κάνει δώρα ο Μακρόν

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Ξέρει να κάνει δώρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Μετά το άλογο της γαλλικής προεδρικής φρουράς που χάρισε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Ασιατικό Δράκο, επέλεξε τώρα κάτι εξίσου σημειολογικό που δεν περνά καθόλου απαρατήρητο, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά το δώρο είναι δανεικό: κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Λονδίνο, ο κ. Μακρόν δάνεισε στη Βρετανία την Ταπισερί Μπαγέ, ένα κεντημένο ύφασμα μήκους 70 μέτρων, το οποίο εξιστορεί πώς ο δούκας Γουίλιαμ της Νορμανδίας, γνωστός ως Γουίλιαμ ο Κατακτητής, πήγε και κατέλαβε την Αγγλία το 1066. Η ταπετσαρία δημιουργήθηκε λίγα χρόνια μετά τη μάχη και αφηγείται τα γεγονότα από τη μεριά των Νορμανδών.

Ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησε να επιτρέψει τον δανεισμό του έργου στη Βρετανία και τη μετακίνησή του από τη Νορμανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να εκτεθεί για μερικά χρόνια. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, όπου και γίνονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, υποστηρίζουν ότι η Γαλλία είναι συχνά η χώρα με την πιο σκληροπυρηνική προσέγγιση όταν οι υπόλοιποι «27» υιοθετούν κοινή στάση ή αποφασίζουν ότι υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμούς. Υπενθυμίζεται ότι και ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ είχε μπλοκάρει δύο φορές την είσοδο της Βρετανίας στην Ε.Ε. τη δεκαετία του 1960, ενώ το Παρίσι ουδέποτε είδε τη βρετανική ένταξη ως μία φυσική συμμαχία, γεγονός που σημαίνει ότι η Γαλλία θα μπορούσε, σύμφωνα πάντα με διπλωματικούς κύκλους, να ακολουθήσει μια στάση «στεγνή» από συναισθηματισμούς στην υπόθεση του Brexit.

Τώρα, η παρουσίαση του έργου εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα στις συνομιλίες μεταξύ της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του κ. Μακρόν και ενδεχομένως να θεωρηθεί ως ένδειξη μιας στενής φιλίας μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου, σε μία περίοδο σημαντικών διπλωματικών ελιγμών.

Πέραν τούτου όμως, το δώρο αυτό, που σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων, εντάσσεται στη στρατηγική Μακρόν για ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατίας, «ανοίγει την όρεξη» και για άλλες κινήσεις καλής θέλησης. Γιατί, σίγουρα, η δανεική μεταφορά και έκθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα ίσως να αποτελούσε την αρχή για κάτι πολύ πιο δυνατό από μια απλά «στενή φιλία», την αρχή μιας άλλης εποχής για την επιστροφή τους…