Skip to main content

Νέος… βομβαρδισμός στη Δρέσδη

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Πριν από 70 χρόνια επί σχεδόν 40 ώρες οι Σύμμαχοι βομβάρδιζαν τη Δρέσδη. Σε τέσσερα διαδοχικά κύματα επιθέσεων περίπου 25.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα συντρίμμια και η «Φλωρεντία του Ελβα» καταστράφηκε.

Από ερωτήσεις για την Ελλάδα θα βομβαρδιστεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου, αλλά σε αντίθεση με τη γερμανική πόλη αναμένεται να αποκρούσει τα κύματα επιθέσεων.

Αλλωστε, ο ίδιος επέλεξε ως τόπο φιλοξενίας της G7 την ιστορική πρωτεύουσα της Σαξονίας, για να συμβολίσει την αναδιάρθρωση, την αποτελεσματική αλλαγή. Πόση αλλαγή, όμως, χωρά στη γερμανική πολιτική;

Ο προκάτοχος του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ που τόλμησε να απευθύνει συστάσεις στον επίδοξο μεταρρυθμιστή της Ευρώπης δεν καλοπέρασε.

Οταν ο Τζακ Λιου λέει ευθέως ότι ένα ατύχημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση και εκτός Ελλάδας, και ζητεί ευελιξία συναντά ακινησία.

Η σύναξη στη Δρέσδη προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα. Σ’ έναν κόσμο που αλλάζει, σε μια Ευρώπη που μεταμορφώνεται, σ’ έναν πλανήτη που κρύβει ακόμη εκπλήξεις, θα αντιπαρατεθούν οι ακλόνητοι στις θέσεις τους, οι δεμένοι στις πεποιθήσεις τους με τους πιο διαλλακτικούς.

Θα είναι ένα δύσκολο διήμερο για τον οικοδεσπότη; Πολύ αμφιβάλλω. Θα ασκήσουν πιέσεις οι Αμερικανοί; Οσες χρειάζεται, καθώς έχουν και μία εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το πλαίσιο της Διατλαντικής Eταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων, με στόχο τη συγκρότηση μιας κοινής αγοράς Βόρειας Αμερικής – E.E.

Συνθηκολόγηση στη Δρέσδη μην περιμένετε. Ούτε «Operation Thunderclap». Αν όμως η Ιστορία επαναλαμβάνεται, σε τρεις μήνες θα πέσει η αυλαία. Χωρίς να σημάνει η καμπάνα της Frauenkirche, όπου έγινε χθες βράδυ η υποδοχή της G7. Αλλο ένα μήνυμα για την επούλωση των πληγών.

Αλλος ένας συμβολισμός από την αναγεννημένη από τις στάχτες Εκκλησία της Παναγίας. Με χορηγίες των αλλοτινών εχθρών.