Skip to main content

Οικονομικό πέναλτι

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου; Πιθανόν. Παραλείψεις, κακός συντονισμός και υποεκτίμηση κάποιων καταστάσεων είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα αλυσιδωτά και άκρως ταραχώδη γεγονότα που οδήγησαν στην ανακοίνωση του σχεδίου των «12» για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκα.

Μέσα σε όλη αυτή τη θύελλα, ένα πράγμα είναι αδιαμφισβήτητο που αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία της όλης προσπάθειας: τα οικονομικά των «μεγάλων» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που κλονίστηκαν τα μέγιστα στη διάρκεια της πανδημίας και χρειαζόταν πάση θυσία να σταθεροποιηθούν. Η συνολική αξία των κορυφαίων 32 ευρωπαϊκών ομάδων έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της KPMG, γεγονός που αποδίδεται πρωτίστως στην ετήσια άνοδο 11% των συνολικών εσόδων. Μετά όμως ήρθε ο Covid-19, που επιδείνωσε αυτό που είχε ήδη αρχίσει. Τα έσοδα του τοπ 20 των ευρωπαϊκών ομάδων ανήλθαν στα 8,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2019-20 έναντι 9,3 δισ. ευρώ της περιόδου 2018-19, που σημαίνει ότι εάν συμπεριληφθεί και ο αντίκτυπος της πανδημίας τα χαμένα έσοδα θα φθάσουν τα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος της φετινής σεζόν. Πέραν τούτου, πολλές ομάδες πιέζονται από μεγάλα χρέη εξαιτίας του κόστους αγοράς παικτών και κατασκευής ή βελτίωσης γηπέδων.

Η KPMG υπολογίζει ότι η αγγλική Tottenham Hotspur, που κατασκεύασε νέο γήπεδο, έχει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο χρέος, 685 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν οι Manchester United και Juventus με χρέη 524 και 390 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τόσο η KPMG όσο και η Deloitte υπολογίζουν το συνολικό χρέος των ομάδων της Premier League στο ρεκόρ των 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2018-19, εκπροσωπώντας περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών εσόδων τους. Ακόμη ένας δείκτης αναφοράς, η αναλογία μισθών/εσόδων, τα χρήματα δηλαδή που οι ποδοσφαιρικές ομάδες δαπανούν για να πληρώνουν παίκτες και άλλο προσωπικό. Στις ομάδες της Premier League έχει εκτιναχθεί στο 70%, ενώ από την αρχή της περσινής σεζόν ο συνολικός λογαριασμός των μισθών έχει φθάσει τα 17 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.

Ακόμη και η JP Morgan, ο χρηματοδότης της τολμηρής πρωτοβουλίας, παραδέχθηκε ότι υποτίμησε τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η συμφωνία αυτή στον κόσμο του ποδοσφαίρου αλλά και στις κυβερνήσεις. «Θα μάθουμε από αυτό», είπε εκπρόσωπός της. Η υπόλοιπη ιστορία είναι γνωστή, κάποιοι σύλλογοι ζήτησαν συγγνώμη και μερικά στελέχη που δήλωσαν ότι δεν συμμετείχαν στις συζητήσεις. Η UEFA θα καλωσορίσει τους «αντιφρονούντες» πίσω, αλλά θα υπάρξουν συνέπειες. Όπως έδειξαν μέχρι στιγμής τα γεγονότα, είναι δύσκολο να σπάσεις το εδραιωμένο, βαθιά ριζωμένο, κατεστημένο, που κατ’ επέκταση δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο… Μέλλει να αποδειχθεί, αφού το «παιχνίδι» συνεχίζεται.