Skip to main content

Ποιοι κέρδισαν από τη στήριξη της ΕΚΤ στο ευρώ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Η απόλυτη καταιγίδα συνεχίζει να χτυπάει τις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλή καταφύγια. Οι προειδοποιήσεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας εν μέσω προκλήσεων, όπως ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα και το Brexit στην Ευρώπη, κλονίζουν τα χρηματιστήρια, ενώ η επιφυλακτική Fed, που φαίνεται να κάνει παύση στις αυξήσεις επιτοκίων, φρενάρει το ράλι του δολαρίου. Μέσα σε αυτή την «τρικυμία», το ευρώ -το δεύτερο πιο ισχυρό νόμισμα στον κόσμο, μετά το δολάριο- φαντάζει ως φάρος σταθερότητας, με προοπτικές για ανοδική πορεία φέτος και έχοντας αφήσει πίσω του μια δύσκολη δεκαετία, που σημαδεύτηκε από την παγκόσμια πιστωτική κρίση και τη μετέπειτα κρίση χρέους.

Ο ρόλος της ΕΚΤ καθοριστικός για την αντιμετώπιση των κρίσεων, λειτουργώντας ως «φύλακας άγγελος» του ευρώ και της ευρύτερης Ευρωζώνης. Χάρη στα τολμηρά μέτρα της ΕΚΤ υπό την καθοδήγηση του Μάριο Ντράγκι, η Ευρωζώνη ξέφυγε από τον φαύλο κύκλο του αποπληθωρισμού και της ύφεσης. Κάποιοι αποδίδουν στην ΕΚΤ εύσημα ότι έσωσε το ευρώ και κράτησε ενωμένη την Ευρωζώνη. Κάποιοι άλλοι, ειδικά από τις χώρες του Βορρά, κατηγορούν την κεντρική τράπεζα ότι έδρασε πέραν των ορίων της βασικής της εντολής, χρηματοδοτώντας τα αδύναμα κράτη-μέλη και ενθαρρύνοντας -έμμεσα- τη δημοσιονομική τους επιπολαιότητα. Οι αριθμοί όμως δείχνουν μια διαφορετική πραγματικότητα.

Η Γερμανία ήταν από τους μεγάλους ωφελημένους των μέτρων χαλάρωσης της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τη «Handelsblatt», που επικαλείται στοιχεία της ίδιας της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), από το 2008, οπότε και ξέσπασε η οικονομική κρίση, η Γερμανία εξοικονόμησε χάρη στα χαμηλά επιτόκια δανεισμού περίπου 368 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 10% του γερμανικού ΑΕΠ. Δεν είναι όμως η Γερμανία η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που ωφελήθηκε τόσο πολύ από τη μείωση των επιτοκίων. Μεγαλύτεροι κερδισμένοι -μετά τους Γερμανούς- είναι οι Γάλλοι, που «γλίτωσαν» 350 δισ. ευρώ σε τόκους, και οι Ιταλοί, με 262 δισ. ευρώ.

Συνολικά, σύμφωνα με την Bundesbank, η συνολική εξοικονόμηση για τις χώρες της Ευρωζώνης ανήλθε την τελευταία δεκαετία σε 1,42 τρισ. ευρώ. Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος βρίσκονται οι μεγάλοι χαμένοι, που δεν είναι άλλοι από τους καταθέτες. Το ευρώ δεν είναι το τέλειο νόμισμα. Είναι όμως το κοινό νόμισμα μιας κοινότητας 19 χωρών-μελών και χρησιμοποιείται από περίπου 350 εκατ. πολίτες. Και αποτελεί περισσότερο ασπίδα προστασίας σε εξωγενή σοκ, που ήδη λυγίζουν την οικονομία της Ευρωζώνης.