Skip to main content

Μετρώντας τις αντοχές μας

Από την έντυπη έκδοση

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ
[email protected]

Εγκλωβισμένη στη «ζώνη του λυκόφωτος» βρίσκεται τον τελευταίο καιρό η ελληνική αγορά κρατικού χρέους, που έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου, διερχόμενη από όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές της.

Τα σκαμπανεβάσματα μεγάλα, οι αντοχές των επενδυτών εξαντλημένες, με το παιχνίδι να περιορίζεται τώρα στα χέρια όσων έχουν γερά νεύρα και δεν φοβούνται το ρίσκο.

Τον τελευταίο καιρό η ελληνική αγορά κρατικού χρέους κινείται ανάμεσα σε κρίσιμα χρονοδιαγράμματα, ανάμεσα στις πιέσεις των Ευρωπαίων και τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας, ανάμεσα σε τελεσίγραφα τύπου Κύπρου και σε προειδοποιήσεις για Grexit, ανάμεσα στην αισιοδοξία για σύντομη συμφωνία και σε διαψεύσεις, με σταθερό σημείο αναφοράς την ανάγκη μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αποφευχθεί μία ελληνική χρεοκοπία.

Αυτές ακριβώς οι αντιθέσεις αποτυπώνονται στην ελληνική αγορά: κάθε προσδοκία ωθεί σε ανάκαμψη, κάθε απογοήτευση σημαίνει βαθιές διορθώσεις.

Χθες απογειώθηκαν και πάλι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μετά την ανάκαμψη της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω εντεινόμενων φημολογιών ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας θα στερέψει από ρευστό εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Οι έντονες διακυμάνσεις είναι δεδομένες και υποδεικνύουν την έλλειψη βάθους της δευτερογενούς αγοράς.

Στη διάρκεια του Απριλίου άλλαξαν χέρια στην ΗΔΑΤ ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας μόλις 2 εκατ. ευρώ, ενώ τις τελευταίες ημέρες δεν γίνονται καν συναλλαγές, τη στιγμή που ο μέσος μηνιαίος όγκος πέρυσι κυμαινόταν στα 866 εκατ. ευρώ.

Από το 2012, όταν η Ελλάδα είχε φθάσει και πάλι στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ποτέ άλλοτε ο όγκος των συναλλαγών δεν ήταν τόσο ανύπαρκτος.

Ομως, οι λιγοστοί ξένοι που έχουν διάθεση και διαθέσιμα να ρισκάρουν σε μια επιτυχή έκβαση του ελληνοευρωπαϊκού θρίλερ, πιστεύουν ότι ενδεχόμενη συμφωνία μπορεί να οδηγήσει σε κέρδη ακόμη και μεγαλύτερα του 100% μέσα σε λίγους μήνες.

Κάτι που συνέβη άλλωστε -και με το παραπάνω- από τα μέσα του 2012 και μετά.

Λαμβάνοντας ωστόσο υπ’ όψιν τον ελληνικό κίνδυνο και τη συνεπακόλουθη τάση αποφυγής ρίσκου των επενδυτών, συμβαίνει τον τελευταίο καιρό κάτι πολύ παράδοξο στη διεθνή αγορά κρατικών ομολόγων.

Οι επενδυτές φεύγουν μαζικά από τις διεθνείς αγορές κρατικού χρέους, με το «ξεπούλημα» να «σπάει» τα σύνορα της Ευρωζώνης και να φθάνει σε Βρετανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία και αναδυόμενες.

«Ο θάνατος για την bull market στα ομόλογα πλησιάζει» ανέφερε πρόσφατα το πρώην κορυφαίο στέλεχος της Pimco, ο Μπιλ Γκρος.

Ενώ οι αποδόσεις του αποκαλούμενου ασφαλούς χρέους, συμπεριλαμβανομένου πρωτίστως του γερμανικού, όδευαν ολοταχώς προς το μηδέν, έκαναν αιφνιδιαστική στροφή, παίρνοντας ξανά την ανιούσα, παρά την ελληνική κρίση χρέους, δείχνοντας τελικά ότι οι αγορές είναι απρόβλεπτες και ότι οι επενδυτές αναζητούν απεγνωσμένα αποδόσεις.

Συνδυασμός που «σκοτώνει» μαζί με το ελληνικό πρόβλημα…