Skip to main content

Το φάρμακο του «δράκου»

Από την έντυπη έκδοση

Της Nατάσας Στασινού
[email protected]

Συνηθίζουμε να εστιάζουμε στην ανορθόδοξη στρατηγική του Τραμπ, στις συνεχείς εναλλαγές στις διαθέσεις του και στα «τιτιβίσματα», που ρίχνουν ή απογειώνουν τις αγορές και το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία.

Η έκβαση ενός «πολέμου», όμως, εξαρτάται και από τους δύο αντιπάλους. Τι γίνεται λοιπόν με την Κίνα;

Ποια είναι η δική της τακτική; Πόσο ανάγκη έχει τη συμφωνία και τι βάζει στη δική της «ζυγαριά»; Είναι η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ακόμη και τώρα, που δείχνει «πληγωμένη», η μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας και πρώτων υλών του κόσμου και δύναμη που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις τιμές που πληρώνουμε για τα εμπορεύματα ακόμη και εδώ στην Ευρώπη.

Είναι παράλληλα μια «απειλή» για την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στην υψηλή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, έχει αποκτήσει τον έλεγχο κρίσιμων υποδομών ανά τις ηπείρους και αναγκάζει τη Δύση να τηρήσει λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στη διάθεση να αξιοποιήσει την «όρεξή» της για να επενδύσει και τον φόβο για την είσοδό της σε ευαίσθητους για την ασφάλεια τομείς.

Η Κίνα τα γνωρίζει αυτά πολύ καλά και o πρωταρχικός στόχος του Σι Τζινπίνγκ είναι να διατηρήσει η χώρα του το προφίλ του ισχυρού παράγοντα, που δεν υποκύπτει στις πιέσεις Αμερικανών ή όποιου άλλου. Ο Κινέζος πρόεδρος ξέρει πως έχει να χάσει πολλά η οικονομία του από μια μετωπική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, αλλά και να κερδίσει εάν καταλήξει σε συμφωνία, ακόμη και εάν αυτή σημαίνει δραματική συρρίκνωση του εμπορικού της πλεονάσματος.

Πρέπει όμως παράλληλα να δείξει ότι ο πρώην επικεφαλής της Goldman έχει άδικο όταν λέει πως «οι δασμοί είναι καλή ιδέα για τις ΗΠΑ» και κυρίως ξέρει ότι πρέπει να πείσει τη διεθνή σκηνή όταν λέει, μέσω της κρατικής εφημερίδας, ότι ο δράκος «δεν θα καταπιεί το πικρό φάρμακο», αλλά είναι ικανός να πετάξει φωτιές.

Το πλήγμα στην εικόνα και το πλήγμα στην οικονομία ισορροπούν μέχρι στιγμής στη ζυγαριά του.

Ίσως βαρύνει όμως σε αυτή η σκέψη πως το εάν θα υποσκελίσει μέσα στην επόμενη 15ετία τις ΗΠΑ, κατακτώντας για την Κίνα τον τίτλο της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, εξαρτάται άμεσα από μια συμφωνία με τον Τραμπ.