Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Τη διαφωνία Βορρά – Νότου φαίνεται να ενσαρκώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, όπως προκύπτει μεταξύ άλλων και από το χθεσινό δημοσίευμα των «FT». Πρόκειται για ένα άτυπο μπρα ντε φερ, που από τη μία πλευρά του βρίσκεται η Γερμανία και από την άλλη όσοι θεσμοί «ελέγχονται» ακόμη από τον Ευρωπαϊκό Νότο. Ας μην ξεχνάμε βεβαίως πως οι βόρειοι υποψήφιοι θα κάνουν τα πάντα για τη διεκδίκηση των θέσεων που θα εκκενωθούν, όπως αυτή του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η θητεία του οποίου λήγει το 2019. Τελικώς ο Νότος επιχειρεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να προσδώσει με το ύφος του και συχνά και με το ήθος του λίγη περισσότερη Ευρώπη από αυτήν που είναι σε θέση να δώσει ο Βορράς. Για την τραπεζική ενοποίηση και την ταχύτητα με την οποία αυτή θα επιτευχθεί πιέζουν οι αρμόδιοι θεσμοί. Πλην όμως διαφαίνεται με έναν τρόπο ιδιόρρυθμο η καθυστέρηση που επιβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση ο γερμανικός πρωτίστως παράγοντας που θα ήθελε να δει τα πράγματα να εξελίσσονται λίγο πιο εθνοκεντρικά.
Τούτο θα αποτελέσει μία κορυφαία αλλαγή στις τραπεζικές επιδιώξεις της Ε.Ε. αν τελικώς συντελεστεί. Ως εκ τούτου, και ο Νότος πιέζει με όλες του τις δυνάμεις οι αλλαγές να πραγματοποιηθούν πριν από τη λήξη της θητείας του σούπερ Μάριο. Aκόμη και στο θέμα της Ελλάδας η ΕΚΤ φαίνεται να εκφράζει με όλους τους τρόπους που έχει διαθέσιμους την ανάγκη μιας πιστοληπτικής γραμμής, υβριδικής ή άλλης, που θα συνοδεύσει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
Καίρια όμως δείχνει να είναι η διαφωνία των Γερμανών επί του θέματος. Ιt’s a matter of money, ή αλλιώς η μοιρασιά πόρων από τον Βορρά προς τον Νότο συναντά ανυπέρβλητες δυσκολίες, ιδιαίτερα τώρα που η καγκελάριος δείχνει να αντιμετωπίζει θέματα εξουσίας.
Τα μέλη του Νότου της Ευρωζώνης έχουν κάνει αρκετά για να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους και να μειώσουν τους κινδύνους στα χρηματοπιστωτικά συστήματά τους ώστε να επιταχύνουν τελικώς την τραπεζική ένωση, δήλωνε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ -ως μια μορφή κριτικής- αναφερόμενος σε μέτρα που έλαβαν τα κράτη του Νότου όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η μητρική του Πορτογαλία. «Οι χώρες της περιφέρειας έχουν κάνει τεράστιες προσαρμογές, έχουν ξεπεράσει μεγάλα ελλείμματα, τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, για να συμμορφωθούν με τους κανόνες της Ε.Ε.». Είναι όμως όλα αυτά αρκετά για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει ο Βορράς της Ευρώπης. Ο αδύναμος Νότος δύσκολα μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό του.