Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Οι αγορές ομολόγων τρομάζουν μπροστά στην πολιτική αβεβαιότητα. Όπως και το Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Έχουν περάσει σχεδόν δυόμισι μήνες από τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου και ακόμη δεν είναι γνωστό το όνομα του νέου πρωθυπουργού. Αυτό που γνωρίζουν όμως οι επενδυτές είναι τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, που δεν είναι άλλοι από τα δύο αντισυστημικά κόμματα του ιταλικού πολιτικού συστήματος – η Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Και δεν είναι σίγουροι τι είναι χειρότερο: μια μακρά περίοδος ακυβερνησίας και νέα προσφυγή στις κάλπες ή το τέλος της αβεβαιότητας, αλλά με την ανάδειξη μιας κυβέρνησης που υπόσχεται ανατρεπτικές αποφάσεις.
Έχουν αρχίσει ήδη να φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν την Ιταλία -την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- να τιμωρείται με σφυροκόπημα των ιταλικών μετοχών και εκτίναξη του κόστους δανεισμού σε μη βιώσιμα επίπεδα. Δεν έχει περάσει εξάλλου πολύς καιρός από τότε που το «τέρας» του λαϊκισμού χτυπούσε ξανά τις πόρτες της Ευρώπης και μάλιστα είχε φτάσει στο κατώφλι της Γερμανίας και της Γαλλίας, απειλώντας τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και τότε οι αντιδράσεις δεν ήταν θετικές.
Μπορεί όμως το ιταλικό πείραμα να έχει διαφορετική έκβαση. Και αυτό διότι, έπειτα από δύο δεκαετίες αποτυχημένων πολιτικών χειρισμών, η Ρώμη χρειάζεται απεγνωσμένα κάτι διαφορετικό. Αυτό που ανησυχεί την επενδυτική κοινότητα είναι η φύση της νέας κυβέρνησης.
Η Λέγκα της ακροδεξιάς και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που ίδρυσε ο δημοφιλής κωμικός και μπλόγκερ Μπέπε Γκρίλο, αποτελούν έναν περίεργο συνδυασμό αναρχισμού, σοσιαλισμού και λαϊκισμού. Ο ανορθόδοξος συνδυασμός έχει ήδη προκαλέσει την ανησυχία των Βρυξελλών, που καλούν τη Ρώμη να μην παρεκκλίνει από το μονοπάτι της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ειδικά από τη στιγμή που το χρέος της Ιταλίας, στο 132% του ΑΕΠ, είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Εάν κηρύξει στάση πληρωμών, όχι μόνο θα συμπαρασύρει ολόκληρη τη Ζώνη του Ευρώ, αλλά θα βυθίσει στο χάος το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στην ουσία, αυτό που φοβίζει τους επενδυτές είναι οι χειρισμοί της αντισυστημικής κυβέρνησης, που έχει ήδη υποσχεθεί στους Ιταλούς ψηφοφόρους φοροελαφρύνσεις και κατάργηση των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ ετοιμάζεται να κηρύξει πόλεμο στις Βρυξέλλες για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό. Η νέα κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει να κερδίσει, εκτός από τους ψηφοφόρους, και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Χρειάζεται την υποστήριξή τους στη μάχη για το χρέος και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μόνο έτσι θα διαψεύσει πανηγυρικά τα σενάρια καταστροφολογίας.