Υποψ. Δρ. Μαριάννα Εσκαντάρ
Μέλος του Εργαστηρίου Financial Engineering του Πολυτεχνείου Κρήτης
Η επιδημία δημιούργησε μια πολύ προσοδοφόρα επιχείρηση τους τελευταίους μήνες. Οι πολυεθνικές εταιρείες “made in China”, όποιος και να είναι ο κλάδος δραστηριότητάς τους, εισήλθαν στη διαδικασία παραγωγής μασκών.
Η Κίνα απλώνει τα φτερά της
Η υγειονομική κρίση ξεκινώντας από την Κίνα, δημιούργησε πολύ δύσκολες καταστάσεις, αλλά τον τελευταίο καιρό το Πεκίνο άρχισε την επεκτατική του πολιτική μέσα στην παραγωγή ιατροφαρμακευτικού υλικού. Είχαμε αναφερθεί στην πολική αυτή με το νέο φιλανθρωπικό δρόμο του μεταξιού (βλ. Ζοπουνίδης, Εσκαντάρ, Απρίλιος 2020, Financial Engineering Laboratory, Πολυτεχνείο Κρήτης).
Αρχικά η Κίνα έδειξε μια υγειονομική αντίδραση στην επιδημία με μια εξαιρετική εφαρμογή της καραντίνας στο πληθυσμό της Wuhan. Παρόλα αυτά η χώρα κατέγραψε πάνω από 3.000 νεκρούς με βάση ένα κρατικό επίσημο ισολογισμό, για πολλούς υποεκτιμημένο. Κατόρθωσε βέβαια να σταματήσει την πρόοδο της επιδημίας (βρίσκεται στις καλύτερες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης από πλευράς αντιμετώπισης της πανδημίας, βλ. Ζοπουνίδης, Γαλαριώτης, Ναυτεμπορική, 1/5/2020, 3η ανάλυση).
Στη συνέχεια, η Κίνα έδειξε εμπορική αντίδραση. Ξεκινώντας αρχικά με μια κατάρρευση 30-40% της παραγωγικής δραστηριότητάς της, σε μερικές εβδομάδες άλλαξε ρόλο και έγινε ο πλανητικός παραγωγός υγειονομικού υλικού. Ήδη, πριν από την κρίση συνεισέφερε 50% στην παραγωγή μασκών σε παγκόσμιο επίπεδο και τις τελευταίες εβδομάδες πολλαπλασίασε την παραγωγή της επί δώδεκα και οι πολυεθνικές “made in China” ξεκίνησαν την παραγωγή μασκών. Για παράδειγμα, η εταιρεία Foxconn, που κατασκευάζει συνήθως τηλέφωνα για την παγκόσμια βιομηχανία ή ακόμη η BYD, εξειδικευμένη στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, άρχισαν να κατασκευάζουν μάσκες μαζικής παραγωγής. Στη βιομηχανική ζώνη του δέλτα του ποταμού Perles, νότια της χώρας, κατασκευάζονται μάσκες πολύς καλής ποιότητας από εργοστάσια παραγωγής τοστιέρας και πλυντηρίων. Για την αυτοκρατορία του ήλιου όλα τα μέσα είναι θεμιτά. Πριν ο Covid-19 γίνει μια πανδημία, οι κινέζοι είχαν αγοράσει μεγάλες ποσότητες μασκών από τα δυτικά φαρμακεία ώστε να προμηθεύσουν τις ελλείψεις τους και τώρα βρίσκονται σε θέση ισχύος.
Οι κινέζικες επιχειρήσεις σε ενέδρα
Η έννοια της ήπιας ισχύος διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον αμερικάνο αναλυτή διεθνών σχέσεων Joseph Nye το 1990 στα πλαίσια της ιδεολογικής και πολιτιστικής δύναμης (βλ. Ζοπουνίδης. Εσκαντάρ, 9/12/2019 Ναυτεμπορική).
Αρχικά, η Κίνα ήρθε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας για υγειονομική βοήθεια της xώρας που κτυπήθηκε περισσότερο από τον κορονωϊό. Αυτή η ήπια ισχύς αναπτύσσεται εξίσου στα βαλκάνια όπου μερικές χώρες δεν στεναχωριούνται να βάλουν σε ανταγωνισμό τον κινέζικο εθελοντισμό με την έλλειψη αντίδρασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κράτη αυτά ένιωσαν την έλλειψη αλληλεγγύης από τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα. Την ίδια εξέλιξη παρατηρούμε και στην Αφρική, όπου η Κινέζικη αυτοκρατορία αυξάνει την επιρροή της εξάγοντας υγειονομικό υλικό. Ο κάθένας καταλαβαίνει ότι η κινέζικη βοήθεια δεν είναι ούτε δωρεάν ούτε χωρίς ενδιαφέρον. Αλλά κανένας δεν είναι σε θέση να την απορρίψει.
Σε επίπεδο επιχειρήσεων, οι κινέζοι προτείνουν χαμηλές τιμές, μικρές προθεσμίες, διαφοροποίηση προσφορών… Η κινέζικη βιομηχανία βγαίνει από το lockdown με μεγάλα αποθέματα, ανταγωνιστικές τιμές και πολλά πλεονεκτήματα. Είναι ξανά επιχειρησιακή και πολύ επιθετική. Επιτίθεται πολλές φορές με όχι νόμιμες πρακτικές.
Συμπερασματικά, η ήπια ισχύς της Κίνας θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ΕΕ αυτή τη στιγμή όπου η υγειονομική κρίση δεν είναι ακόμη στην κορύφωσή της. Η Δύση πρέπει να περάσει ένα ξεκάθαρο δημοκρατικό μήνυμα σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο και να υπερασπιστεί ανθρώπινες αξίες και ηθικές.