Skip to main content

Νέοι Ευρωπαίοι μόνοι ψάχνουν

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
 [email protected]

Γεννήθηκαν μετά το 1990. Εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση (87%) και τα συνδικάτα (62%), τους θεσμούς της Ε.Ε. (65%), την ΕΚΤ (71%) και πιστεύουν ότι θα ζήσουν σε δυσμενέστερες συνθήκες από τους γονείς τους (82%), αλλά ομνύουν στη Δημοκρατία.

Οι νεαροί υπερασπιστές της συγκεντρώνουν 66% στην Ελλάδα -ίσως λόγω του copyright της Δημοκρατίας, με δεύτερους τους Γερμανούς συνομηλίκους τους (62%), σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα του YouGov με τη συμμετοχή 6.000 νέων από επτά χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Το δημοκρατικό πολίτευμα στη Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία πείθει λιγότερους από τους μισούς νέους.

Γεννήθηκαν μετά το 1990 και αυτά για το ευρωπαϊκό ιδεώδες τ’ ακούνε βερεσέ. Τρεις στους τέσσερις (76%) αντιλαμβάνονται την Ε.Ε. πρωτίστως ως πρότζεκτ, οικονομική συμμαχία και μόλις το 30% βάζει και την παράμετρο κοινών πολιτιστικών αξιών, αλλά ο επικεφαλής του YouGov δεν θεωρεί οπωσδήποτε αρνητικό να προτάσσεται το οικονομικό. «Σημαίνει ότι η Ε.Ε. προσφέρει μια προοπτική.

Οι νέοι δεν χρειάζονται βίζα για να πάνε σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και δεν χρειάζονται άδεια εργασίας για να πιάσουν εκεί δουλειά. Αυτή η δυνατότητα αναγνωρίζεται ως πλεονέκτημα, ειδικά σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα».

Πόσο επαρκές όμως είναι, γιατί όπως έλεγε ο Nτελόρ, κανείς δεν ερωτεύεται ένα σούπερ μάρκετ. Ένας στους πέντε νέους Ευρωπαίους επιθυμεί απεμπλοκή της χώρας του από την Ε.Ε., ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό ξεπερνά τους τρεις στους δέκα (31%).

Η υπεράσπιση της Ευρώπης θα γίνει δυσκολότερη, γιατί καλή η ενιαία αγορά, αλλά δεν είναι ούτε μισή χαρά. Γι’ αυτό και τέσσερις στους δέκα (38%) ζητούν την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στα κράτη – μέλη. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 60%, δεκαέξι μονάδες πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου βασιλεύει η δυσπιστία για των Βρυξελλών την εξουσία.