Skip to main content

Το τολμηρό ενεργειακό όραμα της Κίνας

Από την έντυπη έκδοση

Tου Τζέφρι Ντ. Σακς*
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia, είναι διευθυντής του Κέντρου Αειφόρου Ανάπτυξης της Κολούμπια και του Δικτύου Λύσεων Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

To πιο τολμηρό σχέδιο για την επίτευξη των στόχων που ορίστηκαν από τη συμφωνία του 2015 του Παρισιού για το κλίμα προέρχεται από την Κίνα.

Το σύμφωνο του Παρισιού δεσμεύει τις κυβερνήσεις του κόσμου να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη πολύ πιο κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου (3,6 βαθμούς Φαρενάιτ) σε σχέση με τα επίπεδα προ της βιομηχανικής εποχής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με τη στροφή των βασικών ενεργειακών πηγών του κόσμου από τα βασιζόμενα στον άνθρακα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) σε μηδενικού άνθρακα, ανανεώσιμες (αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, γεωθερμική, από ωκεανούς, βιομάζα) και πυρηνική ενέργεια έως το έτος 2050.

Ο Οργανισμός Παγκόσμιων Ενεργειακών Διασυνδέσεων (Global Energy Interconnection -GEI) της Κίνας προσφέρει ένα όραμα που κόβει την ανάσα για το πώς θα επιτευχθεί αυτή η ενεργειακή αναμόρφωση.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»