Skip to main content

Οικονομία και άνθρωπος

Από την έντυπη έκδοση

«Ό,τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς». Ναι, η φράση του Νίτσε, επίκαιρη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, δίνει κουράγιο, αλλά όχι απαντήσεις. Θα βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση; Αυτό θα φανεί όταν όλα θα έχουν πια περάσει, αλλά πιο πριν οι κυβερνήσεις θα πρέπει να απαντήσουν στα αγωνιώδη και βασανιστικά ερωτήματα των λαών: Πώς η παγκόσμια οικονομία των 90 τρισ. δολαρίων θα επανέλθει σε λειτουργία; Πώς τόσα εκατομμύρια άνθρωποι θα επιστρέψουν στην εργασία τους; Ποιο είναι το σχέδιο επανεκκίνησης;

Οι κυβερνήσεις, από Ρώμη έως Ουάσιγκτον, σπεύδουν να ενορχηστρώσουν τη φάση Β για χαλάρωση των περιορισμών με σταδιακή αναδιάταξη των οικονομιών παρότι η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να μετρά νέους θανάτους και κρούσματα. Υπάρχει πραγματικά ένα ασφαλές σχέδιο ή απλώς οι οικονομίες πρέπει με κάθε τρόπο να αρχίσουν να λειτουργούν γιατί το κόστος θα γίνει ασήκωτο σε περίπτωση παράτασης των lockdown; To διακύβευμα, μία επανεκκίνηση χωρίς να προκληθεί δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού, που με τη σειρά του θα οδηγούσε σε νέο γύρο περιορισμών και σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή. Η ιστορία είναι οδηγός: Η ισπανική γρίπη του 1918 ξεδιπλώθηκε σε τρία κύματα έως ότου εξαλειφθεί. 

Δυστυχώς, τα πράγματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει οργανωμένο και σε διεθνή κλίμακα συντονισμένο σχέδιο αποκατάστασης των οικονομιών, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Μία επιλογή, βάσει επιστημόνων, είναι να επιτραπεί στις νεότερες ηλικίες, που είναι πιο ανθεκτικές, να επιστρέψουν στην καθημερινότητα αναπτύσσοντας ανοσία. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα χρειαστούν εναλλακτικές, όπως περισσότερα τεστ για τον εντοπισμό των κρουσμάτων, απομόνωση, ιχνηλάτηση των επαφών, άριστη εκπαίδευση της κοινότητας, τη στιγμή όμως που στις περισσότερες χώρες υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα, τεστ και βασικό εξοπλισμό, όπως μάσκες και γάντια, με κυβερνήσεις-«κατασκόπους» να κλέβουν η μία από την άλλη από αεροδρόμια τέτοιου είδους εμπορεύματα. Aκόμη και στις φαρμακευτικές θεραπείες κατά του κορονοϊού διίστανται οι απόψεις της ιατρικής κοινότητας. Και οι πολίτες με αρκετά ερωτήματα, όπως αν οι μάσκες και τα γάντια τελικά μας προστατεύουν. 

Ο κίνδυνος δεύτερου κύματος έξαρσης του ιού είναι ήδη υπαρκτός στην Ασία. Μία περιφέρεια στην κεντρική Κίνα έχει αποκλειστεί, ενώ σε μία άλλη περιοχή στα σύνορα με τη Ρωσία έχουν διαγνωστεί 125 εισαγόμενα κρούσματα. 

Οικονομία και ανθρώπινες ζωές πρέπει αυτή τη φορά να συμπορευθούν. Το δίλημμα τεράστιο. Ας ελπίσουμε ότι θα παρθούν οι σωστές αποφάσεις. Ας ελπίσουμε ότι οι διεθνείς ηγέτες μας θα σταθούν μία φορά στο ύψος των περιστάσεων.