Skip to main content

H oργή που ξεχειλίζει

Οι Ισπανοί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μέσω social media, βγαίνουν κάθε βράδυ στις 8 στα μπαλκόνια τους, εκφράζοντας με παρατεταμένο χειροκρότημα την ευγνωμοσύνη τους στους «ήρωες» γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν μάχη κατά του κορωνοϊού.

Στα μέσα Μαρτίου, ξαναβγήκαν στα μπαλκόνια, αυτή τη φορά όχι για να χειροκροτήσουν αλλά για να διαμαρτυρηθούν με τον τρόπο του cassolada, χτυπώντας δηλαδή με κατσαρολικά και «πνίγοντας» με το θόρυβο το διάγγελμα του βασιλιά Φιλίππου ΣΤ’.

Η «εκστρατεία» με hashtag #cassolada διοργανώθηκε μετά την αποκάλυψη ότι ο τέως βασιλιάς και πατέρας του Φιλίππου Στ’, Χουάν Κάρλος, είχε λάβει μίζες 100 εκατ. ευρώ από τη Σαουδική Αραβία, μέσω offshore τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία. Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν την κατακραυγή του ισπανικού λαού, που απαιτεί τα «μαύρα χρήματα» να δοθούν στο εθνικό σύστημα υγείας. Απαιτούν επίσης την έμπρακτη συνεισφορά της βασιλικής οικογένειας, με δωρεές χρημάτων για την καταπολέμηση του Covid-19.

Με την Ισπανία να αποτελεί πλέον τη δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων Covid-19, μετά τις ΗΠΑ, έχοντας ξεπεράσει και την Ιταλία, η οργή ξεχειλίζει.

Οργή για τη διαφθορά, οργή για τα αργά ανακλαστικά της κυβέρνησης, που δεν παραδειγματίσθηκε από την Ιταλία και άφησε την κατάσταση να ξεφύγει εκτός ελέγχου: Ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τα 130.000 και με περισσότερους από 12.000 θανάτους.

Οργή για τις «στρατιές» ανέργων,  με 302.265 Ισπανούς να υποβάλλουν τον Μάρτιο αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας, ο υψηλότερος αριθμός όλων των εποχών. Αυτή στην στιγμή στην Ισπανία, πάνω από 600.000 εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, ενώ μόνο στη διάρκεια του Μαρτίου, για σχεδόν 300.000 εργαζομένους δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις εργασίας.

Οργή και για τους πολιτικούς, που –όπως μεταδίδουν στα ισπανικά media- αρνήθηκαν την πρόταση για μείωση μισθών και, αντ’ αυτού, συζητούν, ακόμη και αυτή την ύστατη ώρα, τη μείωση των κονδυλίων για την κάλυψη εξόδων, όπως τα εκτός έδρας ταξίδια και γεύματα, έξοδα που ανέρχονται έως και τα 1.500 ευρώ για κάθε βουλευτή.

Επιβάλλουν όμως, χωρίς δεύτερη συζήτηση τα υψηλότερα πρόστιμα στον κόσμο –βάσει των συγκριτικών στοιχείων του «El Periodico»- στους πολίτες που δεν συμμορφώνονται με τα περιοριστικά μέτρα.

Αυτή η οργή μαζεύεται, γιγαντώνεται και κάποια στιγμή θα ξεχειλίσει. Είτε με τη μορφή της ψήφου, όταν έλθει η ώρα των εκλογών, είτε με διαφορετική, πιο βίαιη μορφή, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Στην εποχή του lockdown, της καραντίνας και του θρήνου για τις εκατόμβες νεκρών, οι πολίτες απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους γενναίες αποφάσεις και θυσίες –από όλους.

naftemporiki.gr