Skip to main content

Πόσο κοστίζει ένας πόλεμος;

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Ο τελικός απολογισμός, όσον αφορά τον αιματηρό εμφύλιο στη Συρία, δεν έχει γίνει ακόμη. Και αυτό διότι ο επίλογος δεν έχει γραφτεί και η ειρήνη φαντάζει ακόμη άπιαστο όνειρο.

Πέντε χρόνια αιματηρών συγκρούσεων και ανελέητων βομβαρδισμών, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 αμάχους και έχουν αναγκάσει περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια Σύρους να βαδίσουν τον δύσκολο και πικρό δρόμο της προσφυγιάς.

Μπροστά σε αυτούς τους τραγικούς αριθμούς έρχεται να προστεθεί και το κόστος για την ήδη κατεστραμμένη οικονομία της Συρίας.

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη του αιματηρού εμφυλίου και ο συνολικός οικονομικός απολογισμός από το 2011 έως και σήμερα ανέρχεται στα 275 δισ. δολ., ενώ στην περίπτωση που οι συγκρούσεις συνεχιστούν έως το 2020 το ποσό θα υπερβεί το 1 τρισ. δολ., όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα που εκπόνησε η μη κυβερνητική οργάνωση World Vision International σε συνεργασία με τη Frontier Economics.

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, το κόστος της εμφύλιας σύρραξης υπολογίζεται στα 4,5 δισ. δολ. τον μήνα, με τις σημαντικότερες οικονομικές απώλειες να καταγράφονται στους τομείς της παραγωγής, των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης.

Ακόμη και στο υποθετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο πόλεμος θα τελειώσει μέσα στο 2016, το κόστος αναμένεται μεταξύ 448 δισ. και 689 δισ. δολ. «Αυτά τα 275 δισ. είναι χαμένα χρήματα.

Το ποσό αυτό δεν πρόκειται να αναπληρωθεί ποτέ, δεν θα επενδυθεί ποτέ στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη, στο περιβάλλον, στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για τα παιδιά» προειδοποιεί η Κόνι Λένενμπεργκ της World Vision International, υπογραμμίζοντας ότι η συριακή κρίση έχει ήδη επηρεάσει τη ζωή περισσότερων από 8 εκατ. παιδιών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αριθμοί «διηγούνται» μια τόσο τραγική ιστορία.

Το αντίστοιχο κόστος από τον πόλεμο στο Ιράκ, που άρχισε το 2003 και διήρκεσε έως το 2010, ξεπέρασε το 1 τρισ. δολ., ενώ εάν σε αυτό προστεθεί και το κόστος από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, το ποσό προσεγγίζει τα 4 τρισ. δολ. και πάνω από 300.000 ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με στοιχεία του Watson Institute.

Πολλά τα σκοτεινά κεφάλαια στην ανθρώπινη Ιστορία, κεφάλαια που γράφονται με το αίμα αθώων πολιτών, που θυσιάζονται στον βωμό των συμφερόντων και των ισχυρών δυνάμεων που εξουσιάζουν τη γεωπολιτική σκακιέρα.

Στην περίπτωση της Συρίας η αρχή έγινε τον Μάρτιο του 2011 με τις διαδηλώσεις κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, που γρήγορα οδήγησαν στον εμφύλιο.

Πέντε χρόνια μετά και ακόμη δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα η εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης που θα οδηγήσει στον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Και, όπως το έθεσε πρόσφατα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα, ίσως τώρα να έχει έλθει «η στιγμή της αλήθειας».