Skip to main content

Κι αν σπάσει το σχοινί;

REUTERS/Radovan Stoklasa

Το ερώτημα είναι εάν αυτό το νέο επίπεδο σύγκρουσης με την αποστολή των αρμάτων Leopard 2, το οποίο μπορεί πάντα και δικαίως να δικαιολογηθεί από τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, παραμένει διαχειρίσιμο.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς στρατιωτικός ειδικός για να καταλάβει τη «λογική» του πολέμου: Όταν η μία εμπόλεμη πλευρά βάζει στη σκακιέρα της μάχης νέα όπλα, ο αντίπαλος θα ακολουθήσει. Το είδαμε στη ρωσική αντίδραση, μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας για την αποστολή των αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία.

Ο στόχος των Leopard θα είναι ο αποδεκατισμός του ρωσικού στόλου αρμάτων μάχης με πυρομαχικά ουρανίου που διαπερνούν τη θωράκιση των τανκς. Τα άρματα μάχης Leopard 2 όπως και τα Bradley μπορούν να διαθέτουν οβίδες διάτρησης θωράκισης με πυρήνες ουρανίου.

«Η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη προμήθεια δυτικών βλημάτων ουρανίου στο Κίεβο ως χρήση βρώμικων πυρηνικών βομβών», υποστήριξε ο Κονσταντίν Γκαβρίλωφ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών στη Βιέννη.

Και εδώ αρχίζει η συζήτηση για μια πυρηνική κλιμάκωση αυτού του ευρωπαϊκού πολέμου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη.

Προς το παρόν, η Γερμανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ αντέδρασαν αρνητικά σε αυτό το αίτημα. Αλλά η συζήτηση για την παράδοση περαιτέρω βαρέων οπλικών συστημάτων, έχει πλέον ξεκινήσει.

Παραμερίζοντας τα όποια κατανοητά συναισθήματα αλληλεγγύης προς την Ουκρανία μπορεί να εκφράζει η απόφαση των δυτικών κρατών να εξοπλίσουν την Ουκρανία με άρματα μάχης του ΝΑΤΟ, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για μια υπολογισμένη κλιμάκωση.

Το ερώτημα είναι εάν αυτό το νέο επίπεδο σύγκρουσης, το οποίο μπορεί πάντα και δικαίως να δικαιολογηθεί από τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, παραμένει διαχειρίσιμο.

Η κατάσταση είναι συγκρίσιμη με μια διελκυνστίνδα, ένα τεντωμένο σχοινί που τραβούν και οι δυο πλευρές. Τώρα η μία πλευρά, η δυτική, έχει αυξήσει την έλξη. Πότε σπάει το σχοινί; Θα σπάσει; Το σίγουρο είναι πραγματικά ότι αν σπάσει, ο κρότος θα είναι πολύ μεγάλος και οι συνέπειες οδυνηρές. «Καλώς ήρθατε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο”, έγραψε ο διάσημος ανθρωπολόγος Ανταμ Τούζ. Αυτός ο πόλεμος πιθανότατα ξεκίνησε πριν από πολύ καιρό χωρίς να το καταλάβουν οι περισσότεροι. Και τώρα δεν είναι καν κρυφό ότι η Δύση βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Το σχετικά ειρηνικό τέλος του Ψυχρού Πολέμου ήταν δυνατό μόνο χάρη στην πολιτική συμφιλίωσης και της ύφεσης του Βίλι Μπραντ και των επιγόνων του. Χωρίς αυτήν, ο πλανήτης θα είχε οδηγηθεί σε έναν παγκόσμιο πόλεμο όπως αυτός με τον οποίο απειλούμαστε σήμερα. Καθώς μάλιστα, ουδείς μιλάει για διαπραγματεύσεις…