Skip to main content

Οι βρυχηθμοί του καιρού

REUTERS/Brendan McDermid

Στην ιστορική Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή το 2015, στο Παρίσι, είχε συμφωνηθεί ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Στο μεταξύ, ο πλανήτης έχει ήδη υπερθερμανθεί κατά 1,1 βαθμό. Στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες έσκασε κυκλώνας-βόμβα (βομβογένεση), «η χιονοθύελλα του αιώνα». Υπάρχει αντίφαση; Μόνο στο μυαλό όσων έχουν συνδέσει την κλιματική κρίση αποκλειστικά με καύσωνα και ξηρασία, που θα μας τηγανίσει.

«Σε έναν θερμότερο πλανήτη, εξατμίζεται περισσότερο νερό και η πρόσθετη υγρασία οδηγεί σε σφοδρότερες βροχοπτώσεις. Τους θερμούς μήνες του χρόνου θα σημειώνονται πλημμύρες, αλλά τον χειμώνα χιονοθύελλες. Επίσης, ένας πιο ασταθής πολικός αεροχείμαρρος έχει ως συνέπεια μία ταχύτερα θερμαινόμενη Αρκτική, με τις ψυχρές αέριες μάζες να φτάνουν έτσι πιο νότια απ’ ό,τι συνήθως», εξηγεί το Ταμείο για την Προάσπιση του Περιβάλλοντος (EDF). Συνοψίζοντας: «Περισσότερο χιόνι αναμένεται πλέον σε κάθε χιονοθύελλα, λόγω της κλιματικής αλλαγής». Επιπλέον, όπως διαβάζω στο μπλογκ του καλού μετεωρολόγου Δημήτρη Ζιακόπουλου, «σε περιοχές που βρίσκονται στο εσωτερικό της Β. Αμερικής και της Ασίας η μέση θερμοκρασία του χειμώνα παρουσιάζει πτωτική τάση».

Πέφτουν οι αντιστάσεις. Δηλαδή, σε έναν «κόσμο ψυχρότερο στη στεριά και τους ωκεανούς (εν προκειμένω στον Β. Ατλαντικό) το χαμηλό της ΒΑ Αμερικής δεν θα εξελισσόταν σε μετεωρολογική βόμβα»; Η υπόθεση έχει βάση, απόδειξη δεν υπάρχει. Δεν αμφισβητείται ότι η υπερθέρμανση επηρεάζει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, αλλά καθώς δεν είναι ομοιόμορφη η άνοδος της θερμοκρασίας -«στην Αρκτική ο ρυθμός ανόδου είναι σχεδόν τετραπλάσιας από τον μέσο όρο και σε άλλες περιοχές σχεδόν ανύπαρκτη»είναι λογικό να υποθέσουμε ότι και η επίδραση δεν θα είναι ίδια. Του καιρού μας ροκανίδια. Μη ζαρώνετε τα φρύδια. Για τις παλιές κανονικότητες μη μιλάς, αν τις αποκλίσεις απ’ αυτές ξεχνάς. Οι νέες κανονικότητες γλιστράνε «σε ένα σχεδόν χαοτικό κλιματικό σύστημα, όπου τα αίτια των αλλαγών είναι πιο σύνθετα».

Από την έντυπη έκδοση