Skip to main content

Θα τολμήσει;

Από την έντυπη έκδοση

Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

Από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019 υπήρχε στη διάθεση των τεσσάρων εκατομμυρίων οφειλετών του Δημοσίου μία από τις πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις, αυτή των 120 δόσεων. Όμως σε αυτή εντάχθηκαν χρέη περίπου 7,5 δισ. ευρώ, επί συνόλου χρεών ύψους 105 δισ. ευρώ. Έμειναν εκτός ρύθμισης χρέη ύψους 97 δισ. ευρώ. Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι: Οι οφειλέτες που δεν διακανόνισαν τώρα τα χρέη τους προς το Δημόσιο, πότε θα τα αποπληρώσουν; 

Η απάντηση είναι μία και μονολεκτική. Ποτέ. Από την ανάλυση των χρεών των ιδιωτών προς το Δημόσιο, που περιέχει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, προκύπτουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι το Δημόσιο θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να διαγράψει από τα κιτάπια του χρέη αρκετών δεκάδων δισ. ευρώ. Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει πως 8.195 ΑΦΜ, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, που είναι στην κατηγορία των οφειλετών με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, οφείλουν στο Δημόσιο ούτε λίγο ούτε πολύ το ποσό των 84,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, από το σύνολο των 105,6 δισ. ευρώ, τα 84,5 τα χρωστάνε μόλις 8.195 ΑΦΜ.
 
Ακολουθούν οι οφειλέτες της κλίμακας ποσών από 100.000 – 1.000.000 ευρώ, οι οποίοι είναι 36.695 και χρωστάνε συνολικά το ποσό των 9,92 δισ. ευρώ. Αθροιστικά και οι δύο κατηγορίες οφείλουν ένα ποσό της τάξης των 94,43 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των χρεών, που είναι 105,62 δισ. ευρώ, απομένει ένα ποσό της τάξης  των 11,19 δισ. ευρώ για τους υπόλοιπους  4.024.018 οφειλέτες, οι οποίοι σύμφωνα με την ΑΑΔΕ χρωστάνε από 1 ευρώ μέχρι και 100.000 ευρώ. 

Φαντάζομαι ότι κανείς στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ δεν ελπίζει ότι θα εισπράξει έστω και ένα ευρώ από τα συγκεκριμένα χρέη, καθώς ένα μέρος τους έχει «κτιστεί» από εταιρείες που έχουν πάψει από δεκαετίες να υφίστανται, ένα άλλο μέρος έχει δημιουργηθεί από ΑΦΜ τα οποία έχουν φροντίσει να «προστατευθούν» έναντι του Δημοσίου και ένα άλλο μέρος
αφορά σε δημόσιες επιχειρήσεις που δεν υφίστανται σήμερα.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, το ΥΠΟΙΚ δεν τα διαγράφει ή έστω δεν τα «παρκάρει» και δημιουργείται η λάθος εντύπωση ότι η Εφορία διεκδικεί χρέη ύψους 105 δισ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα τα εισπράξιμα είναι λίγο πάνω από τα 11 δισ. ευρώ.

Το ερώτημα είναι αν θα τολμήσει να διαγράψει τα 95 δισ. ευρώ.