Skip to main content

Άφησε με ήσυχο εις το πολύ μου χάλι…

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Καλώς ήρθε το εμβόλιο, καλώς να έρθουν κι άλλα εμβόλια, μα έρχονται και «κρίσεις δημόσιου χρέους και η χρονική στιγμή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης. Στην Ευρώπη, ένας άλλος κίνδυνος είναι η διεύρυνση των οικονομικών διαρθρωτικών αποκλίσεων μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας. Η Ευρώπη ενδέχεται ακόμη να έχει οικονομική ανάκαμψη με ανέργους».

Δεν περιμέναμε τη συνέντευξη στα «ΝΕΑ» του Βολφάνγκο Πικολί, συμπρόεδρου της εταιρείας πολιτικοοικονομικών αναλύσεων Teneo Intelligence, για να πάρουμε χαμπάρι ότι μας περιμένει φουρτούνα οικονομική και πού θα βρούμε γωνιά να τρυπώσουμε στ’ αμπάρι.

Το εμβόλιο θα αργήσουμε οι περισσότεροι να το κάνουμε. Καλό καλοκαίρι και βλέπουμε. Μέχρι τότε, η ψηλομύτα πραγματικότητα δεν θα φιλιώσει με την κανονικότητα. Μέτρα και περιορισμοί θα χαλαρώσουν, μα πόσους θα στυλώσουν. Δεν μπορούμε, βλέπετε, να υιοθετήσουμε την επιβιωτική στρατηγική του κορονοϊού. Δεν είναι μεταδοτική και στην οικονομική ζωή αποδοτική.

Τέτοιας κλίμακας συντονισμένη παύση δραστηριότητας δεν είχε ποτέ συναντήσει η αγορά και με τις καραντίνες ίσως να μην ξεμπερδεύουμε τούτη τη φορά. Το 2021 κάνει ποδαρικό με lockdown στην οικονομία, στο Ισραήλ ήδη διανύουν το τρίτο και στη Γαλλία δεν αποκλείουν νέο. 

Νέο δεν είναι ότι μετά τα μνημόνια, ο εγκλεισμός θα δώσει τη χαριστική βολή σε πολλές επιχειρήσεις. Νέο δεν είναι ότι ήδη το 2019 το 22,2% των Ελλήνων επιβίωνε σε συνθήκες ένδειας. Νέο δεν είναι ότι μεγάλος αριθμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί στις κάθε είδους υποχρεώσεις τους.

Αυτά τα ξέρουμε. Υπάρχουν και πράγματα που ξέρουμε ότι δεν ξέρουμε, όπως την επίδραση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης στην αναπτυξιακή δυναμική. Είναι πόροι σημαντικοί και ευκαιρία, αλλά υπό προϋποθέσεις και ευρωπαϊκές και εγχώριες διαθέσεις. 

Υπάρχουν, όμως, και πράγματα που δεν ξέρουμε ότι δεν ξέρουμε. «Βρε άφησε με ήσυχο εις το πολύ μου χάλι… δεν έχω γλώσσα, Περικλή, και νου εις το κεφάλι».