Skip to main content

Καλύτερα να ετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Από το καλοκαίρι και μετά, σε αντίθεση με όσα προέβλεπαν οι επιστήμονες, στην Ελλάδα επικράτησε η υπεραισιόδοξη άποψη ότι το πιθανότερο σενάριο ήταν να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αυτή η οπτική επηρέασε μια σειρά δράσεων και εκτιμήσεων, όπως το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τεστ, αλλά και οι οικονομικές προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 που δεν ενσωμάτωσαν το δεύτερο κύμα στο σενάριο βάσης. 

Ως γνωστόν, το δεύτερο κύμα ενέσκηψε και μάλιστα με πολύ πιο δραματική ορμή από το πρώτο. Στη ζωή, όμως, δεν ωφελεί μόνον να αναζητούμε ευθύνες, αλλά πρέπει και να σχεδιάζουμε το μέλλον με διδάγματα από το παρελθόν. Ιδίως τώρα που δείχνει να σταθεροποιείται η επιδημιολογική εικόνα και αρχίζει η συζήτηση για το σταδιακό άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων την επόμενη περίοδο. 

Πριν από μερικές ημέρες o καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ, Μιρσέα Σοφονεά, προειδοποίησε ότι «όλα τα συστατικά του τρίτου κύματος βρίσκονται ήδη εδώ» και υπενθύμισε ότι ο χειμώνας και η άνοιξη είναι οι εποχές της κατ’ εξοχήν μετάδοσης του ιού. Αντίστοιχη προειδοποίηση απηύθυνε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που ξεκαθάρισε ότι το «τρίτο κύμα» έρχεται στην Ευρώπη στις αρχές του 2021. 

Όλα αυτά σημαίνουν ότι έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο στρατηγικές. Η μία είναι να ξορκίζουμε το τρίτο κύμα ελπίζοντας ότι θα το προλάβει ο εμβολιασμός και να δημιουργήσουμε τις προσδοκίες ότι με το δεύτερο κύμα τελειώνει και ο κίνδυνος. Η άλλη είναι το σύνολο της κρατικής μηχανής, και κυρίως οι υγειονομικές και οικονομικές αρχές να σχεδιάσουν την πολιτική τους έως σαν το τρίτο κύμα να ήταν δεδομένο. 

Σε περίπτωση που πέσει έξω η πρώτη στρατηγική και έρθει τρίτο κύμα, τότε πάλι «θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε» και θα αναζητούμε ενόχους. Σε περίπτωση που πέσει έξω η δεύτερη στρατηγική και δεν επέλθει τρίτο κύμα, τότε απλώς θα έχουμε προετοιμάσει καλύτερα το ΕΣΥ και την οικονομία μας. «Better safe than sorry» που λένε και οι Αγγλοσάξονες. Η επιλογή είναι προφανής.