Skip to main content

Η «χρήσιμη» και οι «ευέλικτοι»

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

«Η Frontex δεν έχει ως αποστολή της να διώχνει τους ανθρώπους, καθώς κάτι τέτοιο νομικά δεν θα ήταν εύκολο», διευκρινίζει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

«Είναι η Τουρκία σε θέση να σταματήσει τους πρόσφυγες (…) με μέσα που συνάδουν με τις αρχές του κράτους δικαίου;» Η βερολινέζικη Die Welt, αν και χαρακτηρίζει τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας «μια αξιοσέβαστη προσπάθεια για μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ε.Ε.», διατηρεί επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά της.

Αφού οι απωθήσεις δεν συνάδουν με την αποστολή της Frontex, δημιουργείται η υποψία ότι πιθανόν η Ευρώπη να μη θέλει να ξέρει τι κάνει η Τουρκία. Αλλωστε, «μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις επόμενες συναντήσεις μας μπορεί να επανέλθουμε στα ζητήματα αυτά». Μπορεί. Ισως να μιλήσουν και για την ελευθερία του Τύπου ή την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αν και δεν είναι αυτές οι προτεραιότητες. Η πρώτη είναι το προσφυγικό. Η δεύτερη, το προσφυγικό. Και η τρίτη, το προσφυγικό. Δεν είναι μυστικό, όπως δεν είναι και η τουρκική «ανοχή» στη λαθροδιακίνηση, καθώς ανοίγοντας τις στρόφιγγες η Αγκυρα απαλλάσσεται από ένα μεγάλο βάρος.

Οι Τούρκοι υπόσχονται ότι θα κάνουν περισσότερα και θα συλλαμβάνουν περισσότερους από εκείνους που επιχειρούν ή οργανώνουν τη διάβαση, ενώ οι Ευρωπαίοι καλλιεργούν ελπίδες για 3 δισ. ευρώ, διευκολύνσεις στο θέμα της βίζας και νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Κι εδώ έρχεται το δεύτερο ερώτημα της Die Welt να κόψει τα χαμόγελα. «Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία όταν θα βρίσκονται στη χώρα 4 αντί για 2,5 (σ.σ.:. όπως σήμερα) εκατομμύρια πρόσφυγες;».

Είτε θα βάλει κι άλλα αιτήματα στο τραπέζι, είτε θα υποδύεται ότι περιορίζει τις ροές. Η Ε.Ε. τι θα κάνει; Θα προσποιείται ότι ανταποκρίνεται στους όρους της συμφωνίας;

Το προσφυγικό έχει ακόμα πολλές πράξεις με αμφιλεγόμενες δράσεις.