Skip to main content

Κόντρα στο κύμα

Από την έντυπη έκδοση

Της Ζωρζέτ Ζολώτα
[email protected]

Η «επίθεση» μικροεπενδυτών στα ισχυρά hedge funds, αναγκάζοντάς τα να εγκαταλείψουν υπερμεγέθη στοιχήματα για την κατάρρευση των εταιρειών που μπλέχτηκαν στη δίνη της πανδημικής κρίσης, οδηγώντας τελικά τις μετοχές τους στα ύψη, θυμίζει ανάλογες ιστορίες των «περιθωριακών» παικτών της Wall Street που πήγαιναν κόντρα στο κύμα των αγορών. Παραδόξως κάποιοι από αυτούς ήταν σορτάκηδες, αλλά δίχως να έχουν την ισχύ των πανίσχυρων παικτών των χρηματιστηρίων. Οι επενδυτές αυτοί είχαν το θάρρος να στοιχηματίσουν στην πτώση μετοχών ή ακόμη και ολόκληρων αγορών διότι είχαν την οξυδέρκεια να αντιληφθούν πως είχαν πάρει λανθασμένη κατεύθυνση όσο τα αντανακλαστικά των οίκων πιστοληπτικών αξιολόγησης ή ακόμη και των ρυθμιστικών αρχών ήταν ακόμη μουδιασμένα.  

Στο γνωστό βιβλίο «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» (The Big Short), ο συγγραφέας Μάικλ Λούις περιγράφει ένα σύνολο επενδυτών που διέβλεψαν την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων και το σκάσιμο της φούσκας των τίτλων που ήταν συνδεδεμένοι με αυτήν, στοιχηματίζοντας στην ιστορική αποκαθήλωση ακόμη και τραπεζικών κολοσσών της Wall Street. Η Μέρεντιθ Ούιτνεϊ είχε σορτάρει μετοχές της Citibank και της Bear Sterns, που ήταν εκτεθειμένες στην αγορά στεγαστικής πίστης των ΗΠΑ, για την οποία η πλειονότητα των αναλυτών πίστευε ότι δεν θα κατέρρεε παρά την επιπόλαιη χορήγηση δανείων. Μεγάλο ρίσκο είχε πάρει, επίσης, η Φάχμι Κουαντίρ της Safkhet Capital με ανοικτές πωλήσεις μετοχών της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Valeant και της γερμανικής εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard. Και στις δυο περιπτώσεις εντόπισε μια λανθασμένη στρατηγική που αργά ή γρήγορα θα αποκαλυπτόταν ευρέως. 

Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει έναν διαρκή και πρωτόγνωρο κίνδυνο, οι μικροεπενδυτές της Wall Street έφεραν στην επιφάνεια ένα άλλο παράδοξο των αγορών και εγείρουν ένα ζήτημα με πολιτικές προεκτάσεις. Αρκετές εταιρείες ή ολόκληροι κλάδοι μαζί με τους εργαζομένους τους καλούνται να ορθοποδήσουν κάτω από ασταμάτητη πίεση. Στοιχήματα από hedge funds που μπορεί να οδηγήσουν στην τελική πτώση τους -σε μια περίοδο που το χρηματοπιστωτικό σύστημα απολαμβάνει την άφθονη ρευστότητα της Fed- αντικατοπτρίζουν το χάσμα ανισότητας στην οικονομία. Αναμφισβήτητα οι αγορές πρέπει να λειτουργούν ελεύθερα, αλλά οι σημερινές συνθήκες είναι εξαιρετικές.

Υγιείς εταιρείες δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους και ανοικτές πωλήσεις μετοχών μπορεί απλά να επιδεινώσουν δραματικά την κατάστασή τους. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα η νέα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν αναμένεται να συναντηθεί με αξιωματούχους της Fed, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στη Νέα Υόρκη, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της (CFTC) Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων για να συζητήσει εάν ορισμένες ενέργειες συνάδουν με τη «δίκαιη και αποτελεσματική λειτουργία των αγορών», όπως δήλωσε εκπρόσωπός της. Καμία φορά ίσως να είναι αναγκαίο να πας κόντρα στο κύμα των αγορών για να γίνουν κάποιες πρακτικές αντιληπτές από τα υψηλά κλιμάκια των κυβερνώντων.