Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Η πανδημία της Covid-19 αποκάλυψε ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό, που υπήρχαν ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο ΟΟΣΑ το λέει. Λέει κι άλλα που και οι κότες ξέρουν και μόνο μουλάρια καμώνονται πως δεν ξέρουν: ότι τα κράτη έχουν υποχρέωση να «επενδύσουν περισσότερα στο υγειονομικό προσωπικό τους» και πως τα συστήματα υγείας πρέπει «να αναπτυχθούν, για να ανταποκρίνονται καλύτερα σε κορυφώσεις ζήτησης».
Έπρεπε να έχουν καλύτερη φροντίδα και δεν είναι μόνο ευχή να αναρρώσουν τάχιστα. Είναι κρίσιμης σημασίας για τη ζωή, είναι υπόθεση βαθύτατα πολιτική, που δεν μπορεί πίσω από ατομική ευθύνη να κρυφτεί.
Τα δημόσια συστήματα υγείας σήκωσαν όλο το βάρος, αν και ήταν σε φάση «συστημικής αδυναμίας», όπως παραδέχτηκε και η ομάδα G20.
Λίγο εδώ και λίγο εκεί, όμως -κινητοποίηση εφεδρικού δυναμικού και ευέλικτες λύσεις- όταν η κρίση σε βρει, δεν είναι συνεκτική στρατηγική, ενώ είναι πολυτέλεια η αναμονή και η παράκληση για οικειοθελή παροχή. Ιδίως, όταν «η συμφωνία και τον Μάρτιο στην πρώτη φάση και τον Σεπτέμβρη, μέχρι προχθές» ήταν «παίρνεις τους ασθενείς που θες». Εννοείται αυτούς που δεν έχουν κορονοϊό.
Γιατί «μετά από ένα χρονικό διάστημα που θα τελειώσει αυτό ή δεν θα χρειάζονται κλίνες… ποιος ασθενής ή ποιος γιατρός θα έρθει εδώ όταν ξέρει ότι νοσηλεύονταν ασθενείς με Covid; Άρα, είναι και το μετά, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο. Όπως γίνεται και με την κλινική στο Περιστέρι, που ήταν στην πρώτη φάση της πανδημίας και έχει πρόβλημα».
Αν δεν κάνω λάθος, έχει πρόβλημα, γιατί δεν τηρούνταν τα νόμιμα. Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά υπευθύνων και γιατρών ασκήθηκε για παραβίαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά τη μη τήρηση μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.
Αν δεν κάνω λάθος και αν πιστεύουμε ό,τι λέμε με πάθος, ο άνθρωπος είναι η απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις. Αφήνω αυτή για το μετά σε θεραπευτήρια ιδιωτικά -«ποιος ασθενής ή ποιος γιατρός θα έρθει εδώ, όταν ξέρει ότι νοσηλεύονταν ασθενείς με Covid;»- γιατί είναι προσβλητική και αντικοινωνική.