Skip to main content

Από τον Πιλάτο στο ΝΑΤΟ

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

«Δεν μπορεί μια συμμαχία (ΝΑΤΟ) να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή».

Άδικη ή άδυτη, αυτή είναι. Έτσι λειτουργεί η συμμαχία. Με του Πόντιου Πιλάτου την οπτική γωνία, όταν πρόκειται για ΝΑΤΟ εναντίον ΝΑΤΟ. «Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο αξιόλογοι σύμμαχοι… Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και χαιρετίζω ότι υπάρχουν διμερείς επαφές που προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν, το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων». Πόσο πιο καθαρά να το πει ο γ.γ. του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου; 
Κι ύστερα ποιος είναι τόσο αφελής να μην κατανοεί ότι «η αξία μιας συμμαχίας για ένα της μέλος καθορίζεται από το ειδικό βάρος του τελευταίου μέσα στο σύνολο της συμμαχίας. Πιο λιανά: οι σύμμαχοι αξίζουν για σένα τόσο όσο αξίζεις εσύ γι’ αυτούς» (Π. Κονδύλης).

Η Τουρκία αξίζει πολύ για το ΝΑΤΟ και όλα τ’ άλλα μπαίνουν από κάτω. Η καγκελάριος δηλώνει ότι «η Τουρκία πρέπει να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ κι εμείς πρέπει να στηρίξουμε τη συμμετοχή της», ενώ ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας τονίζει ότι «η Τουρκία αποτελεί σημαντικό κομμάτι και κάνει πιο ισχυρό το ΝΑΤΟ». Αυτά τα ξέρει ο Ερντογάν και πάει παρακάτω. «Ευτυχώς υπάρχουν έμπειροι πολιτικοί με κοινό νου, οπότε δεν έχουν σημασία όλα αυτά που λέγονται στη Γαλλία». 
Η Γαλλία αμφισβητεί τους στρατηγικούς στόχους της Συμμαχίας και πυροβολεί την τουρκική αυτονομία, με τις μονομερείς ενέργειες από τους S-400 ως τη Συρία. 

Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί κανείς να αποβάλει την Τουρκία. Να τη «μαλώσει» για κάθε αυθαιρεσία δεν βλέπω προθυμία. Εκείνο που διακρίνω είναι μια ειρωνεία από την πλευρά της Συμμαχίας. «Δεν συμμετέχουμε σε όλα τα δύσκολα θέματα που μας περιβάλλουν».

Χρήσιμη υπενθύμιση για όσους αμφιβάλλουν.