Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Άλλοι «μυρίζουν» αίμα και άλλοι βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες… Ο λόγος για τις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων, που σφυροκοπήθηκαν αγρίως τις τελευταίες ημέρες, μέσα στη γενικότερη λαίλαπα των αγορών, με σημείο αιχμής τους φόβους για τον πληθωρισμό.
Σε ποιο ακριβώς μονοπάτι βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία; Διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν ανοδικά τις προβλέψεις τους για το παγκόσμιο ΑΕΠ, βλέποντας κλιμάκωση του πληθωρισμού, μετά τη βελτίωση των αγορών εργασίας, τις μισθολογικές αυξήσεις στις κορυφαίες οικονομίες και την ανάκαμψη του ενεργειακού κόστους. Η δημοσιονομική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δίνει έμφαση στην αύξηση των κρατικών δαπανών, ενώ και στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας υπάρχει ο σπόρος μιας δημοσιονομικής πολιτικής που μπορεί και να απέχει από την αυστηρή γραμμή Σόιμπλε. Πόσο γερά όμως μπορεί να είναι τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας όταν εξακολουθεί να στηρίζεται στην άπλετη ρευστότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού; Και όταν το παγκόσμιο χρέος κυμαίνεται στο 318% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με βάση στοιχεία του IIF για το τρίτο τρίμηνο του 2017;
Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσαν τον Ιανουάριο τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα έτους, ενδυναμώνοντας τα σενάρια για πιο γρήγορες και περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις. Αντίστοιχη η εικόνα και στην Ευρωζώνη, όπου δηλώσεις αξιωματούχων, αν και ενίοτε αμφιλεγόμενες, υποδηλώνουν μία συμπόρευση προς την αρχή του τέλους για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ίσως και για την πρώτη επιτοκιακή αύξηση από το 2011.
Ο πληθωρισμός λοιπόν φοβίζει τις αγορές ομολόγων, με θεσμικούς επενδυτές να μιλούν για κατάρρευση των τιμών και εκτίναξη του κόστους δανεισμού στα ύψη. Ήδη, διαχειριστές κεφαλαίων στις ΗΠΑ προέβησαν σε μαζικές εκροές, με αποτέλεσμα οι τοποθετήσεις σε ομόλογα να βρίσκονται σε χαμηλό 20ετίας. Κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο για εκτίναξη του 10ετούς αμερικανικού στο 3,5%, άλμα που δεν φαντάζει και τόσο δύσκολο, καθότι χθες άγγιξε ξανά υψηλό τετραετίας στο 2,94%.
Το 10ετές γερμανικό άγγιξε πρόσφατα υψηλό δυόμισι ετών στο 0,81%, ενώ οι ριπές έφθασαν έως τα ελληνικά, με την απόδοση του 10ετούς να εκτοξεύεται αυτή την εβδομάδα στο 4,45%. Οι ομολογιακές αυξήσεις θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ένα σήμα ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για μία παρατεταμένη περίοδο επιτοκιακών αυξήσεων, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία.
Αυτό που πρέπει να φοβόμαστε είναι η έλλειψη φόβου, διαμηνύουν γκουρού των αγορών. Καλή συμβουλή στη σημερινή εποχή, που φαίνεται να συνοδεύεται από έντονη μεταβλητότητα. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι μεταβατικές περίοδοι είναι δύσκολες…