Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Σκηνή πρώτη. Νοσοκομείο της περιφέρειας. Είσοδος του συνοδού ασθενή μόνο με κάρτα. Πλέον και με την επίδειξη rapid test. «Μα. Έχω πιστοποιητικό εμβολιασμού». «Δεν ενδιαφέρει αυτό, το τεστ αντιγόνου είναι αναγκαίο και επιθυμητό». Κατανοητό ότι το νοσοκομείο δεν είναι κέντρο διερχομένων, αλλά όταν είναι υποστελεχωμένο, ο συνοδός είναι φροντιστής. Δεν πάει για βεγγέρα, ούτε για να αλλάξει αέρα.
Κατανοητό ότι το πιστοποιητικό δεν είναι πιο ισχυρό από τον ιό, αλλά σε έναν χώρο, όπου η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους υγειονομικούς γίνεται σημαία, για τους περαστικούς άλλα είναι τα σπουδαία;
Σκηνή δεύτερη. Αεροδρόμιο νησιού, δυνατού τουριστικού προορισμού. Έλεγχος εισιτηρίων, χωρίς αποστάσεις, βιαστικοί και αγχωμένοι οι υπάλληλοι, δεν τηρούν ούτε τις προφάσεις. «Συγγνώμη, δεν θέλετε το πιστοποιητικό εμβολιασμού;». «Είναι προαιρετικό». Σε χώρο κλειστό.
Άκρη δεν βγάζουμε σε καιρό πανδημικό. Τι είναι, τι δεν είναι προαιρετικό, υποχρεωτικό, επιστημονικό, πολιτικό, λογικό, ή ανορθολογικό.
«Λιγουλάκι ακόμα και θα τρελαθούμε!
Απορείς:
– Ακόμα, λοιπόν, δεν τρελαθήκατε;
Και σου απαντά:
– Απάνω στο τσάκα είμαστε!» με τα self, που τόσο καιρό έλεγαν πως αρκούν για να πηγαίνεις στη δουλειά ή στο σχολείο, αλλά τώρα προαπαιτούμενο στην καθημερινότητα γίνεται το rapid, με τα ελλιπή υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς, τα «όχι» στις μάσκες όταν υπήρχε έλλειψη, τα βάλτε διπλές όταν άναψαν οι μηχανές, τα ξαναβγάλτε τις, υπό όρους, τα μπρος-πίσω, τον διαφορετικό χρόνο καραντίνας για υγειονομικούς που νόσησαν, τις παλινωδίες, τις ασάφειες, τις αντιφάσεις.
Λίγο ακόμη και θα τρελαθούμε. Πρώτα, όμως, να μετρηθούμε, ώστε τα ποσοστά για τα ανοσιακά τείχη να βγούνε. Δεν βγαίνουν. Συνεχώς ο πήχης μετατίθεται. Ανεβαίνει.
Άμαθοι είμαστε ακόμη, παρά τους είκοσι μήνες θητείας. Άμαθοι και μπερδεμένοι. Είναι τέτοια η σύγχυση, ώστε μοιάζει να έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι είμαστε στο έλεος της τύχης με τόσα κύματα. Πανδημίας, επικοινωνίας, ακρίβειας, και προσεχώς κακοκαιρίας.