Skip to main content

Ο βασιλικός μανδύας του bitcoin

Από την έντυπη έκδοση

Της Aγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Τo όνομά του είναι Αντρέας Τράιχλ. Μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστός, αλλά αποτελεί τον παλαιότερο διευθύνοντα σύμβουλο τράπεζας στην Ευρώπη. Και ψηφίζει «όχι» στο bitcoin. Ο 65χρονος επικεφαλής της Erste Group είναι πεπεισμένος ότι πολύ σύντομα θα έλθει η ώρα που οι κεντρικές τράπεζες θα βάλουν φρένο στο bitcoin. Δεν είναι ο μόνος που αφορίζει τα ψηφιακά νομίσματα. Ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan Chase έχει χαρακτηρίσει το bitcoin «απάτη», ενώ ο Τζόζεφ Στίγκλιτς είναι της άποψης ότι πρέπει να απαγορευθεί.

«Είναι μια φούσκα που θα προσφέρει σε πολλούς στιγμές ενθουσιασμού, καθώς ανεβαίνει και μετά κατεβαίνει» υποστηρίζει ο Νομπελίστας οικονομολόγος. Οι προειδοποιήσεις περί απόλυτης «φούσκας» που πολύ σύντομα θα σκάσει και τα καμπανάκια για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος από τις ρυθμιστικές αρχές και τις κεντρικές τράπεζες δεν φτάνουν μέχρι τα αυτιά των επενδυτών. Παραμένουν θαμπωμένοι από τα ιλιγγιώδη κέρδη του bitcoin, που κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα να ξεπεράσει και το φράγμα των 11.000 μονάδων. Από τις αρχές του έτους, το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα σημειώνει άνοδο πάνω από 800%, έχοντας ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες όπως η Goldman Sachs και η McDonald’s. Ποιος δεν θα ήθελε μερίδιο σε τέτοια κέρδη, που μόνο τον Νοέμβριο ανήλθαν στο 55%;

Ο ενθουσιασμός των επενδυτών είναι τόσο μεγάλος, που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Χρηματιστηριακοί όμιλοι, όπως οι Nasdaq, CBOEHoldings και CME Group -το μεγαλύτερο χρηματιστήριο παραγώγων στον κόσμο- σχεδιάζουν την έναρξη προθεσμιακών συμβολαίων σε bitcoin.

Ο «βασιλιάς» των ψηφιακών νομισμάτων μετράει λιγότερα από εννέα χρόνια ζωής. Η ταυτότητα του δημιουργού του παραμένει άλυτο μυστήριο. Κανείς δεν ξέρει ποιος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο του Σατόσι Νακαμότο, που δημοσίευσε το 2008 την πρώτη επιστημονική έρευνα για τα κρυπτονομίσματα. Το πνευματικό του παιδί κατάφερε σε λιγότερο από μία δεκαετία να κατακτήσει τις αγορές, να ξεπεράσει σε αξία ακόμη και τον χρυσό και να δημιουργήσει μια «φρενίτιδα» που πολλοί την παραλληλίζουν με τον πυρετό της τουλίπας ή τη φούσκα των εταιρειών dot.com.

H απότομη πτώση μία ημέρα μετά το ρεκόρ των 11.000 δολαρίων -χάνοντας μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο περισσότερα από 2.000 δολάρια- θα μπορούσε να αποτελεί σήμα κινδύνου. Τα παιδιά του Αντρέας Τράιχλ της Erste Bank θεωρούν ότι ο πατέρας τους είναι πραγματικά ηλίθιος που δεν τους επιτρέπει να επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα. Η παλαιά γενεά προτιμά την ασφάλεια των παραδοσιακών νομισμάτων. Η νέα γενεά, η γενεά της ψηφιακής εποχής, λέει «ναι» και στο ψηφιακό νόμισμα.