Skip to main content

Για μάρμαρο στο Καλλιμάρμαρο

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

«Είμαστε λαϊκή εκπομπή», τον προειδοποιεί ο παρουσιαστής και ο υπουργός καλείται να εκφραστεί σε γλώσσα κοινή τηλεοπτική. 

Τι να πει, όμως, για το 12,9%, που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το 55,4%, που μπορεί να πέσει ανά πάσα στιγμή κάτω απ’ αυτό το όριο, μιας και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια απώλεια εισοδήματος 3 μηνών, ή το 10% των Ελλήνων, που κατέχει το 42% του πλούτου; 

Τα στοιχεία είναι του ΟΟΣΑ, η πραγματικότητα βοά. Δύο στους τρεις δεν έχουν ούτε 1.000 ευρώ στην άκρη και ο ένας της στατιστικής ούτε δάκρυ. Δεν ξέρει καν τι είναι η άκρη.  

«Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και σχεδιασμός», είπε ο υπουργός και υπενθύμισε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, «χωρίς ταξικό πρόσημο για το σύνολο της κοινωνίας, διότι, ναι, ένα κομμάτι κατέχει τον πλούτο, αλλά αυτό το κομμάτι πληρώνει και πολλούς φόρους».
Με το «πληρώνει» ο υπουργός σε άλλη ερώτηση για τον τρόπο και την ευκολία με την οποία οι τράπεζες έδιναν δάνεια τη συλλογιστική του ολοκληρώνει.

«Η αλήθεια είναι ότι, ναι, οι τράπεζες έχουν ευθύνες, αλλά οι τράπεζες έχουν πληρώσει και το μάρμαρο της κρίσης της χώρας». Ποιος πλήρωσε τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις; Μήπως αυτοί που πληρώνουν και τις προμήθειες για πάσης φύσεως τραπεζικές λύσεις; 699,5 εκατ. ευρώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και για τις τέσσερις φυσικά. 

Τελικά, μόνον ο Γεώργιος Αβέρωφ πλήρωσε το μάρμαρο. Πώς νομίζετε έγινε το Καλλιμάρμαρο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Κι ήταν και μερική αναμαρμάρωση. Της σφενδόνης και μέρους των πρώτων σειρών των εδωλίων. Τώρα, για τους αγώνες των «κόκκινων δανείων» θα μαρμαρώσουν κάθε γωνιά και την τσέπη του μέσου φορολογούμενου θα ξηλώσουν, από τη στιγμή που οι κρατικές εγγυήσεις προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος.