Skip to main content

Το ραβαΐσι του Ερντογάν

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν κραδαίνει «Κλάδο Ελαίας». Στην Αφρίν η επιχείρηση εναντίων των Κούρδων της Συρίας δεν αποδεικνύεται περίπατος. «Ένα από τα ελικόπτερά μας μόλις καταρρίφθηκε. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Μπορεί να χάσουμε ένα ελικόπτερο, αλλά θα πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτό» είπε προ ημερών σε μέλη του κόμματός του στην Κωνσταντινούπολη.

Στις σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν κλείνει η τρύπα. Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ξεγραμμένη. Το Κουρδικό γίνεται ζήτημα υπαρξιακό και η Ανατολική Μεσόγειος η δική του υδρόγειος. Θεωρεί ότι αν τώρα δεν δράσει, θα ‘ναι αργά, όταν οι γεωτρήσεις προχωρήσουν, να αντιδράσει. Αξιώσεις διαλαλεί, όπου τον παίρνει, όπου μπορεί. Τυχαίο ότι άρχισε τις παρενοχλήσεις από τον πιο «αδύναμο» από τους τρεις, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ;

Στο εσωτερικό έχει μέτωπο ανοικτό, τις ένοπλες δυνάμεις ακόμη δεν πολυεμπιστεύεται και οι κεμαλιστές τού βγαίνουν ανοικτά για Αιγαίο και νησιά.

Το ραβαΐσι ξέρει, το ραβαΐσι εμπιστεύεται. Στο θέμα της ασφάλειας, έτσι όπως αυτός την αντιλαμβάνεται, σέρνει το παιχνίδι της πολιτικής του κυριαρχίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που απασφαλίζει και ερίζει. Μα, σε τόσο συμπυκνωμένο χρόνο, η κλιμάκωση, λόγω σφάλματος ή ατυχήματος, κλωθογυρίζει.

Τουρκική ακταιωρός είχε πραγματοποιήσει επικίνδυνο ελιγμό, αγγίζοντας την κανονιοφόρο «Νικηφόρος». Παρεμπόδιση της πλατφόρμας της ιταλικής ΕΝΙ να κινηθεί προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, αναβαθμίζοντας τις αντιδράσεις της Άγκυρας στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε περιπολικό του Λιμενικού.
Τρία περιστατικά σε λίγες ημέρες, χώρια την εμπρηστική ρητορική, είναι άλλη λογική ή η γνωστή αποτρεπτική, με φοβέρες και απειλές; Μήπως, γιαβάς γιαβάς ξεφεύγει από τις «γκρίζες ζώνες» και χαράζει λιμνιώνες;

Σύμφωνοι, είναι πολιτικό όπλο η απειλή βίας για την Τουρκία, όχι μόνο επί «Ερντογάν και Σία». Αλλά μέχρι πού θα τραβήξει το σχοινί και πού τίθεται η κόκκινη γραμμή; Η Κύπρος παρακολουθεί και συστήνει να μην ανησυχεί κανείς. Είναι σαφές ότι προσβλέπει σε παρεμβάσεις τρίτων. Τα γεωτρύπανα έχουν εθνικότητα. Η Αθήνα, όμως, δεν μπορεί να επαφίεται στων εταίρων το φως.