Skip to main content

Συμφόρηση στα λιμάνια της Αφρικής

REUTERS/Khaled Abdullah

Υψηλή ζήτηση για καύσιμα λόγω εκτροπών από την Ερυθρά Θάλασσα - Οι αλλαγές με EU ETS και FuelEU Maritime

Αντιμέτωπα με σημαντικές καθυστερήσεις είναι τα πλοία που αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και εκτρέπονται στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, καθώς οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις των αφρικανικών λιμανιών διογκώνουν τον ήδη διευρυμένο χρόνο του ταξιδιού.

Αυτό λέει στη «Ν» ο Αλέξανδρος Αλεξανδρίδης, Bunker και EUA Trader στην Integr8 Fuels, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο εμπόριο και τις υπηρεσίες διαχείρισης καυσίμων.

Τα λιμάνια της Αφρικής καλούνται να διευθετήσουν μια άνευ προηγουμένου πρόκληση, καθώς πρέπει να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες εφοδιασμού πολλαπλάσιου από το σύνηθες όγκου πλοίων. Με δεδομένη, μάλιστα, την εντεινόμενη απειλή των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, η ζήτηση για καύσιμα αναμένεται να σημειώσει νέα υψηλά το επόμενο διάστημα.

Η συζήτηση με τον κ. Αλεξανδρίδη επεκτείνεται στον αντίκτυπο που θα έχει στην αγορά των καυσίμων και στο τελικό κόστος για τη ναυτιλία η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη μείωση των ρύπων και οι κανονισμοί EU ETS και FuelEU Maritime. Ο τελευταίος αναμένεται να συμβάλει περισσότερο στην προώθηση των εναλλακτικών καυσίμων, όπως τα βιοκαύσιμα, ενώ το χρηματιστήριο ρύπων φαίνεται πως θα ευνοήσει την επικράτηση του LNG.

Και, τέλος, μιλάμε για την «οικονομία των scrubbers» και το πόσο ωφέλιμη παραμένει η επένδυση σε αυτά τα συστήματα καθαρισμού καυσαερίων.

Καθυστερήσεις και συμφόρηση

Πολυδιάστατος είναι, σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρίδη, ο αντίκτυπος της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα γενικότερα στη ναυτιλία και ειδικότερα στην αγορά καυσίμων.

«Αρχικά, η επίδραση αντανακλάται στη σημαντική αύξηση κατανάλωσης καυσίμων, η οποία προσεγγίζει τιμές της τάξης του 15%-20% για το VLSFO και το LSMGO» επισημαίνει.

«Με δεδομένη την περαιτέρω αύξηση της πίεσης σε λιμάνια που δεν έχουν στο παρελθόν βιώσει παρόμοια συμφόρηση, η κατά τόπους ζήτηση καυσίμου αναμένεται να σημειώσει νέα υψηλά» συμπληρώνει.

Όπως λέει, η κρίση ανέδειξε ως λιμάνια-κλειδιά αυτά του Μαυρίκιου στον Ινδικό Ωκεανό, έχοντας σημειώσει αυξήσεις της τάξης του 15%-20% στις πωλήσεις τους, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των λιμενικών αρχών, καθώς και τα λιμάνια της Νότιας Αφρικής.

Ειδικότερα, στο Richards Bay και στο Durban αυτήν την περίοδο η διαθεσιμότητα είναι «εξαιρετικά σφιχτή» λόγω της αυξημένης ζήτησης και τα «lead times» (η διαφορά μεταξύ της ημερομηνίας έρευνας/παραγωγής και της έναρξης του παραθύρου παράδοσης) αγγίζουν τις 10-14 ημέρες τις τελευταίες εβδομάδες.

«Σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις έως και 48 ωρών που παρατηρούνται πλέον, είναι λογικό πολλά πλοία να επιλέγουν να κατευθυνθούν προς το Walvis Bay της Ναμίμπια» εξηγεί ο κ. Αλεξανδρίδης.

«Συνολικά, η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης στην περιοχή έχει εντατικοποιήσει τις πιέσεις στα λιμάνια της Αφρικής, με ζητούμενα την εξομάλυνση της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, προκειμένου τα λιμάνια αυτά να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και να μειώσουν τις αθροιστικές καθυστερήσεις των ήδη διευρυμένων διαδρομών των βαποριών» επισημαίνει.

Το χρηματιστήριο ρύπων

Έχοντας ήδη «στήσει» το «Carbon Desk», η Integr8 Fuels παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της Ε.Ε., το οποίο από την πρώτη μέρα του τρέχοντος έτους ξεκίνησε να εφαρμόζεται και στη ναυτιλία.

Ουσιαστικά το EU ETS είναι, όπως εξηγεί ο κ. Αλεξανδρίδης, ένας φόρος στους ρύπους της αγοράς, ο οποίος δεν υποχρεώνει τους πλοιοκτήτες να κινηθούν προς εναλλακτικές πηγές καυσίμων.

Ειδική μελέτη που έχει εκπονήσει η εταιρεία οδηγεί στο συμπέρασμα πως το χρηματιστήριο ρύπων αναμένεται να καταστήσει περισσότερο ελκυστική την τιμή του LNG στα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια, με βάση τις σημερινές τιμές για τα δικαιώματα ρύπων.

Ειδικά για τα πλοία με μηχανές διπλού καυσίμου, το LNG, σημειώνει ο κ. Αλεξανδρίδης, είναι η πιο προσιτή λύση, καθώς στο Ρότερνταμ οι τιμές φτάνουν να είναι έως και 125-135 δολάρια ανά μετρικό τόνο χαμηλότερες συγκριτικά με τις υπόλοιπες επιλογές.

«Λαμβάνοντας υπόψη το κόστος των δικαιωμάτων για ταξίδια μεταξύ δύο ευρωπαϊκών λιμανιών, το LNG φαίνεται να προκαλεί λιγότερους ρύπους από το VLSFO (καύσιμο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο), κυρίως λόγω της μη ένταξης των ρύπων μεθανίου στο EU ETS για τη ναυτιλία», τονίζει ο trader της Intergr8 Fuels.

Για όσα πλοία δεν εμπίπτουν στην κατηγορία dual-fuel ή scrubbers, το χάσμα μεταξύ των τιμών των συμβατικών καυσίμων (fuel oil), gasoil και μιγμάτων βιοκαυσίμων είναι ακόμη μεγάλο.

FuelEU Maritime: Νέο «μίγμα» στα καύσιμα

Ο Κανονισμός FuelEU Maritime θα μπει στη ζωή της ναυτιλίας από την πρώτη μέρα του 2025. Βασική στόχευση είναι η ένταση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των καυσίμων που χρησιμοποιούνται από τον τομέα της ναυτιλίας να μειωθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, κατά 2% το 2025, για να φτάσει έως και 80% έως το 2050.

Λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές τιμές των δικαιωμάτων και το εκτιμώμενο κόστος των καυσίμων μετά την εφαρμογή του κανονισμού, σε συνδυασμό με το EU ETS, η Integr8 Fuels εκτιμά ότι σε ενδοευρωπαϊκά ταξίδια θα καταστεί ιδιαίτερα ελκυστική η τιμή των μιγμάτων βιοκαυσίμων B24-VLSFO.

«Η συγκεκριμένη νομοθεσία είναι εμφανώς πιο ικανή να επηρεάσει αισθητά το μίγμα καυσίμων που χρησιμοποιείται στη ναυτιλία σήμερα, σε αντίθεση με το EU ETS που δεν φαίνεται να επιφέρει ριζικές αλλαγές» υπογραμμίζει ο κ. Αλεξανδρίδης.

Καθώς τα πλοία θα προσπαθούν να περιορίσουν την ένταση του CO2 για να αποφύγουν κυρώσεις από τη μη συμμόρφωση με τον FuelEU Maritime, αναμένεται να στραφούν σε επιλογές με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, όπως τα βιοκαύσιμα.

Τα scrubbers

Διαρκώς αυξανόμενο είναι το τελευταίο διάστημα το spread μεταξύ των τιμών των καυσίμων υψηλής και χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, ευνοώντας όσα βαπόρια είναι εξοπλισμένα με scrubbers.

Σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάζει ο κ. Αλεξανδρίδης, το Hi5 spread της Σιγκαπούρης έχει ενισχυθεί από 45 δολ. ανά μετρικό τόνο στις αρχές Ιανουαρίου στα 190 δολ. ανά μετρικό τόνο τον Μάρτιο.

«Το διευρυμένο Hi5 spread της Σιγκαπούρης έχει μετατρέψει το HFO σε αρκετά πιο οικονομική λύση για τα πλοία που έχουν scrubbers σε σχέση με τα βαπόρια που δεν είναι εξοπλισμένα με αυτά και καταναλώνουν VLSFO» εξηγεί ο trader.

Ο ίδιος αναφέρει ότι αυτή η διεύρυνση οφείλεται κυρίως στην ταχύτερη αύξηση της τιμής του VLSFO σε σχέση με HSFO στο συγκεκριμένο λιμάνι, ως αποτέλεσμα των ροών HSFO από τη Ρωσία που αυξάνουν την προσφορά. Για να το δούμε και αριθμητικά, τα υπερ-δεξαμενόπλοια (VLCCs) με scrubbers εξοικονομούν κατά μέσο όρο παραπάνω 10.600 δολ. την ημέρα, σε σχέση με αυτά που καίνε VLSFO.