Skip to main content

Μελίνα Τραυλού (Πρόεδρος Ε.Ε.Ε.): «Το μαζί, η συλλογική δυναμική είναι το κλειδί της επιτυχίας μας»

Ιωάννης Ξυλάς -Ταμίας ΔΣ ΕΕΕ, Ιωάννης Παππάς-Υφ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης-Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Arsenio Dominguez- Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, Μελίνα Τραυλού- Πρόεδρος ΕΕΕ, Μιχαήλ Χανδρής-Αντιπρόεδρος ΕΕΕ, Αντώνιος Θ. Ν. Λαιμός-Αντιπρόεδρος ΕΕΕ, Δημήτριος Φαφαλιός -Γραμματέας ΔΣ ΕΕΕ, Ιωάννης Κ. Λύρας-Μέλος ΔΣ/ΕΕΕ

«Συνεργαζόμαστε στενά για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού νηολογίου,  καθώς και για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης»

Τις τέσσερις προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας, παρουσίασε ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η δραστική αναβάθμιση του τομέα της Ναυτικής Εκπαίδευσης, τόνισε ο υπουργός.

«Γι’ αυτό και επιδιώκουμε με κάθε τρόπο να κάνουμε ελκυστικό το επάγγελμα του ναυτικού. Και γι’ αυτό ονομάσαμε το 2024 «Έτος Ναυτικής Εκπαίδευσης». Αλλά δεν είναι εύκολος στόχος. Έχω δει και τις διαφορετικές απόψεις, προσεγγίσεις, τις σεβόμαστε όλες, ανοίξαμε ένα διάλογο αλλά για να πετύχουμε την συνεργασία, όχι με μια λογική του τέλειου, γιατί ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, θέλουμε την συνεργασία σας. Γιατί είναι περισσότερο από αναγκαία. Είστε οι άνθρωποι που το ξέρουν καλύτερα απ’ όλους».

Με την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού να τοποθετείτε μετά από λίγο στην ομιλία της  λέγοντας ότι: «Όπως και ο Υπουργός ανέφερε, συνεργαζόμαστε στενά για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού νηολογίου, καθώς και για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, όπου η μελέτη του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη διαμόρφωση της οποίας η Ένωση συμμετείχε ενεργά, αποτελεί την κατάλληλη βάση.

Το πεδίο αυτό αποτελεί μία ευκαιρία με πολλαπλά οφέλη, τόσο για τη ναυτιλία, όσο και για τον τομέα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ως κέντρο της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Ταυτόχρονα είναι και ευθύνη μας έναντι της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας, της ναυτοσύνης μας, καθώς συνδέεται και με το θέμα της προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα, που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του κλάδου μας».

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών του Υπουργείου. «Ειδικά το νηολόγιο και η ένταξη σε αυτό. Έχουμε ήδη δρομολογήσει το e-νηολόγιο. Πάμε καλά, θέλουμε δουλειά ακόμη, συνεργαζόμαστε και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με άλλους φορείς, αλλά και πάλι η δική σας συμβολή είναι τεράστια. Καθημερινά με την Πρόεδρο και με τη Διευθύντρια, οι άνθρωποι που ασχολούνται κι εμείς προσωπικά, κάνουμε ότι είναι δυνατόν να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία γιατί μείναμε πίσω κι είναι κρίμα».

Η τρίτη προτεραιότητα είναι η δρομολόγηση της μετάβασης σε μια ανταγωνιστική, πράσινη ναυτιλία. Αυτός ο στόχος ταυτίζεται με τις προτεραιότητες του ΙΜΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό κουβεντιάσαμε με το Γενικό Γραμματέα πως η Ελλάδα, ίσως και με την προηγούμενη ιδιότητά μου ως Ευρωπαίος Επίτροπος, θα γίνει η γέφυρα για να συνδέσει τον ΙΜΟ με την ΕΕ. Γιατί η ΕΕ έχει λειψή γνώση στο θέμα και πρέπει να το πούμε. Είχαμε θετικές ενδείξεις στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο και νομίζω ότι μπήκαν τα πράγματα στην θέση τους κι αυτό είναι καλό και πιστεύω ότι θα λειτουργήσουμε ως ένας διαμεσολαβητής μεταξύ ΙΜΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέλος η τέταρτη προτεραιότητα είναι η μέγιστη ασφάλεια στα λιμάνια μας και ευρύτερα στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Με κυρίαρχο πάντα γνώμονα, την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Το κλειδί της επιτυχίας

Στο πρώτο μέρος της γενικής συνέλευσης της Ένωσης, στην οποία εκτός από τον κ. Στυλιανίδη ήταν καλεσμένος και ο νέος γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Arsenio Dominguez, στο πρώτο του ταξίδι με την ιδιότητά του,

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνας Τραυλού κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, παρουσίασε τα πεπραγμένα του έτους που ολοκληρώθηκε, τα επιτεύγματα και τις θέσεις της Ένωσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και τους στόχους που έχουν τεθεί.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της ΕΕΕ, ακολούθησε η εκδήλωση προς τιμήν του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Arsenio Dominguez, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη,.

Η κα. Τραυλού, απευθυνόμενη στον Γ.Γ. του ΙΜΟ, καθώς και στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε στην εθνική, αλλά και διεθνή ηγεσία της ναυτιλίας των Ελλήνων. Στην έναρξη της ομιλίας της Προέδρου προβλήθηκαν στοιχεία της ισχύς της ελληνικής ναυτιλίας, ως της ποντοπόρου και πρωτοπόρου ναυτιλίας του κόσμου.

Ολοκληρώνοντας η Πρόεδρος ευχαρίστησε δημόσια τον Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ, που επέλεξε την Ελλάδα για την πρώτη του διεθνή επίσκεψη, μετά την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του.

Αναφερόμενη στον υπουργό η κα. Τραυλού είπε ότι : «συνεργαζόμαστε στενά για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού νηολογίου,  καθώς και για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, όπου η μελέτη του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη διαμόρφωση της οποίας η Ένωση συμμετείχε ενεργά, αποτελεί την κατάλληλη βάση.

Το πεδίο αυτό αποτελεί μία ευκαιρία με πολλαπλά οφέλη, τόσο για τη ναυτιλία, όσο και για τον τομέα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ως κέντρο της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Ταυτόχρονα είναι και ευθύνη μας έναντι της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας, της ναυτοσύνης μας, καθώς συνδέεται και με το θέμα της προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα, που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του κλάδου μας», ενώ προσέθεσε:

«Κύριε Υπουργέ, κρατάμε την πολιτική σας βούληση ως δέσμευση.  Είμαστε κοντά σας για να προχωρήσουμε αποτελεσματικά και γρήγορα. Όπως ξέρετε, εμείς στη Ναυτιλία είμαστε των έργων και όχι των λόγων. Από ότι έχω καταλάβει κι εσείς».

Οι τρικυμίες

Σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, η πορεία μας προς τη ναυτιλία του αύριο δε θα είναι ένα ταξίδι με ούριο άνεμο. Αλλά εμείς γνωρίζουμε από φουρτούνες και ανατροπές στις θάλασσες του κόσμου. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι στις τρικυμίες, χρειάζεται ψυχραιμία, αισιοδοξία, αντοχή, πίστη, πείσμα και, βέβαια, εμπιστοσύνη σε έμπειρους ανθρώπους, ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και προσέθεσε:

«Όλα αυτά συνθέτουν την ταυτότητα που προσδίδει την ισχύ και την υπεροχή της ναυτιλίας. Αναγνωρίζουμε τη δύναμη της εμπειρίας και της ηγεσίας, που τις κρίσεις τις μετατρέπει σε ευκαιρίες. Και έναν τέτοιο ηγέτη καλωσορίζουμε σήμερα, τον Arsenio Dominguez. Μια προσωπικότητα της ναυτιλίας, από ένα έθνος ναυτικό και από τα σπλάχνα του ΙΜΟ, με μακρά εμπειρία σε διάφορες θέσεις του οργανισμού. Κατανοεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλάδου μας και προασπίζει τα θεμιτά συμφέροντα της ναυτιλίας διεθνώς».

«Είναι γεγονός», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. «πως ο ΙΜΟ έχει πολυσύνθετο ρόλο. Να εξισορροπεί τις απόψεις, τις ανησυχίες και τις επιδιώξεις των διαφορετικών τομέων της ναυτιλίας και όλων των εθνικών μελών του, πετυχαίνοντας επωφελείς λύσεις για το σύνολο του κλάδου. Για αυτό και η Ελλάδα και η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, ήταν ανέκαθεν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του οργανισμού, ασπαζόμενοι έμπρακτα τη λογική πως «η διεθνής φωνή δίνει διεθνείς λύσεις».

Μαζί, λοιπόν, προσέθεσε, προχωράμε στη ναυτιλία του μέλλοντος.

«Το έχουμε αποδείξει ιστορικά ότι βάζουμε πλάτη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Με υπομονή, σκληρή δουλειά, όραμα και αποτελεσματικότητα, αλλά πάνω από όλα αγάπη για τη θάλασσα. Η ναυτιλία των Ελλήνων, με την ιστορία της και με το στόλο των 5.500 πλοίων έχει υψηλή τεχνογνωσία να προσφέρει. Να συμβάλει στην εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού. Να συμβάλει σε μία βιώσιμη παγκόσμια ναυτιλία», σημείωσε η κα. Τραυλού και κατέληξε:

«Θα πρέπει, βέβαια, να επισημανθεί ότι ο ΙΜΟ περιορίζεται στο θαλάσσιο σκέλος και νομοθετεί μόνο για τα πλοία. Συνεπώς, η στάση και η επιρροή των Κυβερνήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την ολιστική επίλυση των προκλήσεων. Άρα, απαιτείται κοινή, στοχευμένη, ξεκάθαρη τοποθέτηση του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, για τα κρίσιμα θέματά του.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των θαλάσσιων μεταφορών, η ανάδειξη και η προσέλκυση του ανθρώπινου κεφαλαίου ως μοχλού εξέλιξης της ναυτιλίας και πάνω από όλα η ασφάλεια, τόσο των ανθρώπων, όσο και των πλοίων, αποτελούν το επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής ατζέντας».

Από την πλευρά του ο επίτιμος προσκεκλημένος, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Arsenio Dominguez, αναφέρθηκε στη σημασία της Ελλάδας ως ναυτικό έθνος, επικροτώντας το έργο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Στη συνέχεια, παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες των προτεραιοτήτων του Οργανισμού. Τόνισε ότι η αρχή της ασφάλειας αποτελεί επίκεντρο της στρατηγικής του Οργανισμού, τονίζοντας ότι η φετινή World Maritime Day έχει ως θέμα “Navigating the Future: Safety First”. Αναφέρθηκε, επίσης, στον επιτελικό ρόλο των ναυτικών που συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αντίξοες συνθήκες. Στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας και τη βαθιά τεχνογνωσία και εμπειρία της, καλώντας την να συνεχίσει να συμβάλει στο έργο του διεθνούς οργανισμού.