Skip to main content

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη «Ν»: Καθυστέρηση 20 ημερών για να φτάσουν τα προϊόντα στον Πειραιά

«Λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα»

«Πάνω από 200.000 κοντέινερ δεν έχουν φθάσει στον Πειραιά μέχρι στιγμής λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα» τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στην εκπομπή On Politics της τηλεόρασης της Ναυτεμπορικής και στον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο.

«Όσο κρατάει αυτή η κρίση, τόσο δεν μπορούν να περάσουν τα πλοία από την Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό σημαίνει καθυστέρηση δέκα με είκοσι ημερών προκειμένου να φτάσουν τα προϊόντα στο λιμάνι του Πειραιά» επεσήμανε. «Κάθε κοντέινερ από 1.800€ που κοστίζει κανονικά για να πάει από την εναλλακτική διαδρομή κοστίζει 6.500€».

Υπάρχουν ωστόσο και άλλες συγκυρίες που μπορεί να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση καθώς «λόγω της ανομβρίας τον κόλπο του Παναμά, ενώ θα έπρεπε να περνάνε 42 πλοία την ημέρα περνούν λίγο λιγότερα από 24. Έχουν φύγει πολλά και έχουν πάει στην Αμερική».

Ναυτιλία: Τα απόνερα των ταραχών στη Μέση Ανατολή

«Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος και έχουν φύγει πλοία για να βοηθήσουν εκεί το εμπόριο, πέρα από την ταλαιπωρία και την αύξηση του κόστους, θα υπάρχει και έλλειψη. Γιατί θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε πλοία και μικρότερη προσφορά» προειδοποίησε.

«Εμείς εισάγουμε από την Άπω Ανατολή κυρίως ηλεκτρικά είδη, κινητά και ρούχα. Έχουμε στοκ για ένα διάστημα 15-20 ημερών αλλά αν κρατήσει παραπάνω από ένα μήνα, τότε θα υπάρξουν ελλείψεις και όποια προϊόντα έρθουν θα είναι πολύ πιο ακριβά. Την ίδια ώρα με αυτό τον τρόπο έρχονται και καύσιμα. Άρα αναμένουμε και αύξηση σε αυτό τον τομέα που μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς και την ακρίβεια» υποστήριξε ο Γ. Χατζηθεοδοσίου.