Skip to main content

Νέα κρίση του Σουέζ: «Οχυρωμένο» το λιμάνι του Πειραιά έναντι των επιθέσεων των Χούθι

Η εκτροπή πλοίων από το Σουέζ στο Γιβραλτάρ δεν θα επηρεάσει τη διακίνηση φορτίων

Ανέπαφο από την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα θα παραμείνει το λιμάνι του Πειραιά στη διακίνηση φορτίων, παρά την εκτροπή αρκετών πλοίων από το Κέρας της Αφρικής με αύξηση του λειτουργικού κόστους και τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή.

Στελέχη της αγοράς, μιλώντας στη «Ν» για το θέμα, τόνισαν ότι λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε εμπορικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, με αφορμή την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, ο περίπλους της Αφρικής για τα λιμάνια της Μεσογείου μέσω Γιβραλτάρ παραμένει βιώσιμη διαδρομή, καθώς σημαντικό ρόλο κατέχει η επιστροφή των εμπορευματοκιβωτίων, παρά την αύξηση των ναύλων κατά 167%.

Χαρακτηριστικά, για ένα εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών που επιστρέφει στις αγορές της Ασίας από λιμάνια της Μεσογείου, το κόστος ναύλου έχει αυξηθεί από τα 300 στα 800 δολάρια.

Τα ίδια στελέχη ανέφεραν, επίσης, ότι ένα εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών που αναχωρεί από λιμάνι της Σιγκαπούρης έως τώρα χρειαζόταν 11 ημέρες για να φθάσει στο λιμάνι του Πειραιά μέσω του Σουέζ, με κόστος περίπου 1.800 δολάρια. Τώρα, λόγω του διάπλου των πλοίων γύρω από την Αφρική, το εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών θα χρειάζεται επιπλέον 12 ημέρες για να φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά, με το κόστος να ανέρχεται στα 5.000 δολάρια τον Ιανουάριο του 2024, ήτοι αύξηση 177,78%, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να αγγίξει τα 7.000 δολάρια, δηλαδή αύξηση κατά 289%.

Στελέχη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, προειδοποίησαν επίσης ότι η αποστολή πλοίων σε εναλλακτικές διαδρομές θα μπορούσε να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού, προκαλώντας επίσης καθυστερήσεις στα λιμάνια, ελλείψεις πλοίων, εμπορευματοκιβωτίων και εξοπλισμού.

Οι ναυτιλιακοί κολοσσοί

Πάντως, ναυτιλιακοί κολοσσοί τακτικών γραμμών έχουν ανακοινώσει ότι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για επανάληψη των δρομολογίων τους στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ την ίδια ώρα οι αντάρτες Χούθι απειλούν με συνέχιση των επιθέσεων σε εμπορικά πλοία εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει την επιχείρηση στη Γάζα.

Παρά τη σύσταση δύναμης ναυτικής προστασίας στην περιοχή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η γαλλική CMA CGM έχει εκτρέψει 28 πλοία από τη διαδρομή της Ερυθράς θάλασσας, 13 προς Βορρά και 15 προς Νότο, αλλά ορισμένα συνεχίζουν να πραγματοποιούν διελεύσεις αξιολογώντας συνεχώς την κατάσταση στην περιοχή. Σε ανακοίνωσή του, μάλιστα, ο Όμιλος CMA CGM αναφέρει ότι παραμένει βαθιά ανήσυχος για τα πρόσφατα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ σημειώνει πως καταρτίζει σχέδια για τη σταδιακή αύξηση του αριθμού των πλοίων που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ.

«Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να επανεκτιμήσουμε και να προσαρμόσουμε τα σχέδιά μας άμεσα, εφόσον χρειαστεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, η Hapag-Lloyd δήλωσε ότι θα ανακατευθύνει 25 πλοία μέχρι το τέλος του 2023 από τη βασική πλωτή οδό, καθώς οι τιμές των ναύλων και τα αποθέματα ναυτιλίας έχουν αυξηθεί λόγω της διαταραχής.

Η Mediterranean Shipping

Company (MSC), μια άλλη εταιρεία με επίσημη πολιτική αποφυγής της Ερυθράς Θάλασσας, έστειλε το MSC United VIII (κατασκευής 2006), χωρητικότητας 8.204 τόνων, μέσω της υδάτινης οδού σε ταξίδι από τη Σαουδική Αραβία στο Πακιστάν. Το πλοίο δέχθηκε επίθεση την ώρα που διέπλεε την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ η εταιρεία διαβεβαίωσε πως όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και επί του παρόντος εξετάζεται η κατάσταση του πλοίου.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα παραμένει η προστασία της ζωής και της ασφάλειας των ναυτικών μας και μέχρι να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους η MSC θα συνεχίσει να δρομολογεί τα πλοία που έχουν κάνει κράτηση για διέλευση από το Σουέζ μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι εχθροπραξίες στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν θέσει σε ασφυκτικό κλοιό τις διελεύσεις πλοίων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, η οποία διακινεί περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Η νέα πολυεθνική δύναμη ναυτικής ασφάλειας, που θα λειτουργεί στην περιοχή υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ και συγκεκριμένα υπό την Combined Task Force 153, θα διεξάγει με πολεμικά σκάφη κοινές περιπολίες στα νότια τμήματα της Ερυθράς Θάλασσας, στο στενό Bab al-Mandeb και στον Κόλπο του Άντεν, ενώ άλλες χώρες θα υποστηρίξουν τη δύναμη παρέχοντας πληροφορίες.

Η CTF 153 συστάθηκε στις 17 Απριλίου 2022. Το προσωπικό της ειδικής ομάδας περιλαμβάνει έως και 15 Αμερικανούς και διεθνείς στρατιωτικούς από τα κράτη-μέλη της CMF. Τουλάχιστον 44 χώρες συνδέονται με πλοία στα οποία επιτέθηκαν οι Χούθι και οι επιθέσεις έχουν διαταράξει το ευρύτερο διεθνές εμπόριο.

Τα 17 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι που εκτόξευσαν οι Χούθι την περασμένη Τρίτη καταρρίφθηκαν με όπλα που μετέφερε το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Laboon και μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 που πετούσαν από το αεροπλανοφόρο USS Eisenhower, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Ο Yahya Sare’e, εκπρόσωπος των δυνάμεων των Χούθι, δήλωσε στην πλατφόρμα X ότι οι τελευταίες εκτοξεύσεις έγιναν σε «συνεχή υποστήριξη και αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό».

Σημειώνεται ότι η Διώρυγα του Σουέζ είναι πιο ζωτικής σημασίας για τη διακίνηση αγαθών μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.