Skip to main content

«Πρόσω ολοταχώς» από τη Navios με νέες επενδύσεις

«Καμπανάκι» της Αγγελικής Φράγκου για τον αντίκτυπο των γεωπολιτικών στο θαλάσσιο εμπόριο

Η ανθρωπότητα βιώνει σήμερα μία από τις πιο επικίνδυνες περιόδους ιστορικά, τόνισε η πλοιοκτήτρια Αγγελική Φράγκου, κατά τη χθεσινή ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Navios Maritime Partners.

πόλεμοι στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και τη μετάβαση στο περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, όπως είπε η κ. Φράγκου, δημιουργούν αυτές τις συνθήκες, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα «σύννεφα» γύρω από την αμερικανική οικονομία.

Στην παρουσίαση της εταιρείας, στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων, δόθηκε έμφαση στον αντίκτυπο που έχουν οι γεωπολιτικές προκλήσεις στο θαλάσσιο εμπόριο.

Στο επίκεντρο βρίσκονται φυσικά τα δεξαμενόπλοια. Η Navios στάθηκε στη δραματική αλλαγή των εμπορικών προτύπων, ιδιαίτερα μετά τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ρωσικού αργού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μειωμένες κατά 90% το 2023, συγκριτικά με την αρχή του 2022 και ρέουν πλέον προς Ινδία και Κίνα. Αντίστοιχα, η Ευρώπη προσαρμόζεται και εισάγει αργό πετρέλαιο και προϊόντα αυτού από ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία και Μέση Ανατολή.

Το αποτέλεσμα είναι τα πλοία να ταξιδεύουν πλέον αρκετά μεγαλύτερες αποστάσεις, γεγονός που ευνοεί τα ναύλα. Ενδεικτικά, φέτος αναμένεται 6,2% ανάπτυξη στα τονομίλια αργού πετρελαίου και 11,3% σε αυτά των προϊόντων πετρελαίου, ενώ το 2024 αναμένεται ανάπτυξη 4,9% και 6,1% αντίστοιχα.

Και όλα αυτά χωρίς ακόμη να είναι ορατή η επίδραση του εν εξελίξει πολέμου στο Ισραήλ. «Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική περιοχή, σε όρους πετρελαίου και φυσικού αερίου» σημείωσε η κ. Φράγκου στο call με τους αναλυτές.

Πάντως, παρά αυτούς τους παράγοντες, η ναυτιλιακή αγορά είναι υγιής και η Navios αποδίδει καλά, είπε η πλοιοκτήτρια.

Η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρεία κατέγραψε ενισχυμένα έσοδα, συνεχίζοντας, παράλληλα, τις επενδύσεις σε νέο, σύγχρονο τονάζ.

Σε επίπεδο εξαγορών, η ναυτιλιακή γνωστοποίησε την παραγγελία τεσσάρων aframax/LR2 tankers, χωρητικότητας 115.000 dwt έκαστο, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με scrubbers. Κάθε βαπόρι θα κοστίσει 61,25 εκατ. δολάρια (+3,3 εκατ. δολάρια πρόσθετα χαρακτηριστικά σε κάθε πλοίο), ενώ όλα είναι σχεδιασμένα για να μεταφέρουν τόσο αργό πετρέλαιο όσο και προϊόντα αυτού. Η παράδοσή τους αναμένεται στη διάρκεια του 2026.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει συμφωνήσει να αποκτήσει τέσσερα νεότευκτα ιαπωνικά MR2 product tankers. Κάθε πλοίο θα είναι ναυλωμένο στη Navios για 10 χρόνια, ενώ τα συμβόλαια προβλέπουν και option αγοράς, η οποία ξεκινά στο τέλος του τέταρτου έτους της περιόδου ναύλωσης. Τα πλοία αναμένεται να παραδοθούν στην εταιρεία στη διάρκεια του δεύτερου μισού του 2026 και του πρώτου του 2027. Το κόστος αυτών των deals ξεπερνά τα 420 εκατ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι η εισηγμένη υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 1,7 δισ. δολαρίων για 28 νεότευκτα πλοία, εκ των οποίων 16 είναι tankers και 12 containerships.

Παράλληλα, η ναυτιλιακή «ξεφορτώνεται» παλαιά περιουσιακά στοιχεία. Στο εννεάμηνο του 2023 παραχώρησε συνολικά 14 πλοία, μέσης ηλικίας 14,8 ετών, έναντι 255,2 εκατ. δολαρίων.

Νέες ναυλώσεις

Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, η Navios Partners σημείωσε συμβασιοποιημένα έσοδα 257,9 εκατ. δολαρίων.

Συνολικά 171,9 εκατ. δολάρια εξασφαλίζονται από πέντε δεξαμενόπλοια: 2 νεότευκτα LR2 tankers θα αποφέρουν 101,4 εκατ. δολάρια για ναυλώσεις μέσης διάρκειας πέντε ετών και τρία MR tankers 70,5 εκατ. δολάρια για ναυλώσεις μέσης διάρκειας τριών ετών.

Παράλληλα, τον περασμένο μήνα η Navios Partners συμφώνησε να ναυλώσει το bulk carrier, τύπου ultra handymax, Navios Vega (κατασκευής 2009) στην εταιρεία υπηρεσιών logistics του ομίλου, Navios South American Logistics, για πέντε χρόνια, έναντι 25.800 δολαρίων την ημέρα.

Το βαπόρι θα υποστεί τροποποιήσεις για να εκτελέσει εργασίες μεταφόρτωσης. Όπως αναφέρει η ναυτιλιακή, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί επέκταση σε μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα με ελκυστικά θεμελιώδη μεγέθη.

Containerships

Τέλος, η εισηγμένη συμφώνησε να τροποποιήσει και να επεκτείνει ισχύουσες ναυλώσεις δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Συγκεκριμένα, το Navios Jasmine (χωρητικότητας 4.730 TEUs και κατασκευής 2008) ναυλώθηκε για 48.000 δολάρια την ημέρα από τον Αύγουστο του 2023 έως και τον Μάρτιο του 2025 κι έπειτα για 22.500 δολάρια ημερησίως από τον Μάρτιο του 2025 μέχρι και τον Μάιο του 2027. Το βαπόρι ήταν ναυλωμένο έναντι 60.000 δολαρίων την ημέρα έως και τον Δεκέμβριο του 2024.

Αντίστοιχες μεταβολές καταγράφηκαν και για το Navios Bahamas, χωρητικότητας 4.360 TEUs και κατασκευής 2010.

Όπως εξήγησε η κ. Φράγκου, η αγορά των containerships είναι αδύναμη σήμερα. «Τέτοιες συναλλαγές συμβαίνουν, οι ναυλωτές ζητούν τροποποιήσεις και θα τις υλοποιήσουμε αν έχουν νόημα για εμάς» εξήγησε η ίδια.

Ενισχυμένα στα 979,6 εκατ. δολ. τα έσοδα

Η Navios Maritime Partners κατέγραψε αύξηση εσόδων σε τρίμηνο και εννεάμηνο. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2023, τα έσοδα ανήλθαν σε 323,17 εκατ. δολάρια, έναντι 322,38 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους τα έσοδα αναρριχήθηκαν στα 979,63 εκατ. δολάρια από 839,66 εκατ. δολάρια το 2022.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Navios Partners υποχώρησαν στα 82,6 εκατ. δολάρια στο φετινό τρίτο τρίμηνο (από 113,4 εκατ. δολ. πέρυσι) και στα 250,48 εκατ. δολάρια στο εννεάμηνο (από 317,2 εκατ. δολάρια πέρυσι).

Αυτή η υποχώρηση αποδόθηκε από τη ναυτιλιακή, μεταξύ άλλων, στο αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος και στην αρνητική επίδραση από κόστη αποσβέσεων, δεξαμενισμών και ειδικών επιθεωρήσεων.

Ο στόλος της Navios Partners αποτελείται από 180 πλοία, εκ των οποίων 80 είναι bulk carriers, 53 tankers και 47 containerships, μέσης ηλικίας 9,6 ετών.

«Συνεχίζουμε να εστιάζουμε σε πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε, όπως η μείωση της μόχλευσης, η φιλική προς το περιβάλλον πολιτική, μέσω μοντέρνων, ενεργειακά αποδοτικών πλοίων και η επέκταση σε περιοχές που ωθούν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές μας, όπως τα πρόσφατα deals στα δεξαμενόπλοια, στα οποία προχωρήσαμε με ενεργειακούς κολοσσούς» σχολίασε η πλοιοκτήτρια Αγγελική Φράγκου.