Skip to main content

Β. Κορκίδης στο συνέδριο της «Ν»: Σημείο συνάντησης δύο παγκόσμιων παικτών ο Πειραιάς

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης (Φωτ. Paterakis Photo)

«Θέλουμε στο μέλλον να πολλαπλασιαστεί αυτή η συνεργασία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ στο συνέδριο «Wind in the Sails: New Opportunities for Europe and China»

Τη σημασία της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά και τη βούληση για την επέκταση των συνεργειών με την Κίνα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης στο συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» και του CGTN «Wind in the Sails: New Opportunities for Europe and China».

Κατά την τοποθέτησή του, στο πλαίσιο του πάνελ «A sea of opportunities for fruitful synergies», ο κ. Κορκίδης ανέφερε πως το λιμάνι Πειραιά είναι το σημείο συνάντησης δύο παγκόσμιων παικτών: των Ελλήνων πλοιοκτητών και ενός γίγαντα μεταφορών και διαχείρισης φορτίων, της Cosco.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ μίλησε για την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, μία συνεργασία που – όπως τόνισε – έχει πολύ καλή προοπτική και θα διαρκέσει στο μέλλον.

Υπενθύμισε μάλιστα πως όταν η Cosco επένδυσε στο λιμάνι του Πειραιά το 2015 η Ελλάδα βρισκόταν υπό καθεστώς capital control. «Θυμάμαι λοιπόν εκείνη την εποχή, πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Και χάρη σε αυτή τη συνεργασία κατάφεραν να αποφύγουν αυτή την κατάληξη» παρατήρησε.

Εστιάζοντας στη σημασία και τη δυναμική του λιμανιού του Πειραιά τόνισε πως μέσω του λιμένα διακινούνται εκατοντάδες χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια τον χρόνο και αυτός ο αριθμός συνεχίζει και αυξάνεται, γεγονός που αποδεικνύει τον ρόλο του λιμένος.

«Τώρα, τι θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον; Θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε αυτές τις υπηρεσίες.  Θέλουμε να δημιουργήσουμε υπηρεσίες door to door.  Παραδείγματος χάρη θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν διάδρομο μεταξύ της Σαγκάης και του Πειραιά για ναυπηγεία. Περισσότερα αγαθά θα φτάνουν πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο οικονομικά στον τελικό καταναλωτή. Αυτοί είναι οι στόχοι μας για το μέλλον και η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε» σημείωσε ο κ. Κορκίδης.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην πρωτοβουλία ‘Belt and Road Initiative’ μία σημαντική επένδυση που καλύπτει 152 χώρες. «Το παγκόσμιο εμπόριο διπλασιάστηκε χάρη στις πρωτοβουλίες της πρωτοβουλίας ‘BRI’ γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι μία επιτυχημένη επένδυση» παρατήρησε και συνέχισε λέγοντας: «Βρισκόμαστε σε μία πολύ καλή κατάσταση όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο. Προβλέπουμε ότι αυτό θα αυξηθεί. Η αλήθεια είναι ότι η Κίνα είναι το εργοστάσιο του κόσμου και τώρα είμαστε σε περίοδο επανεκκίνησης».

naftemporiki.gr