Skip to main content

Σιάο Τζουντσένγκ στο συνέδριο της «Ν»: Μπορούμε μαζί να προωθήσουμε την πράσινη ανάπτυξη και να μοιραστούμε τα οφέλη της

Ο πρέσβης της Κίνας στο συνέδριο της «Ν»/ Paterakis Photo

Οι σχέσεις Κίνας - Ε.Ε. παραμένουν στενές παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις και προσφέρουν σταθερότητα στον κόσμο

Δεν υπάρχουν θέματα που διχάζουν την Κίνα και Ευρώπη. Οι δύο δυνάμεις συνεργάζονται σε οικονομικό, εμπορικό επίπεδο, αλλά και στην αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, και επωφελούνται αμοιβαία από τη συνεργασία αυτή. Προσφέρουν δε μέσω αυτής της συνεργασίας σταθερότητα στον κόσμο κόντρα στις γεωπολιτικές εντάσεις.

Αυτό το μήνυμα θέλησε να στείλει ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ, από το βήμα του συνεδρίου «Wind in the Sails: New Opportunities for Europe and China», που συνδιοργανώνουν ο όμιλος μέσων ενημέρωσης Ναυτεμπορική και το China Global Television Network/CGTN, το κορυφαίο αγγλόφωνο διεθνές Μέσο της Κίνας. Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση στη σπουδαιότητα της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, όπου οι στόχοι είναι επίσης κοινοί.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης και μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές. Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις σε όλο τον κόσμο οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών πλευρών αναπτύσσονται, φτάνοντας ολοένα και υψηλότερα επίπεδα, σημείωσε ο κ. Σιάο.

Το  2022 ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρώπης και της Κίνας ανήλθε στα 856 δισ. ευρώ, μία ετήσια βάση δηλαδή της τάξεως του 22,8%.

«Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Κίνας είναι ωφέλιμη για την ανάπτυξη ενός κόσμου που θα είναι ικανός να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις. Επιπλέον, μπορεί επίσης να παράσχει μεγαλύτερη σταθερότητα, καθώς και μία πιο θετική ενέργεια στον κόσμο» τόνισε ο Κινέζος πρέσβης.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Κίνας

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Κίνας και της Ελλάδας ειδικότερα, ο κ. πρέσβης σημείωσε πως  οι δύο χώρες είναι δύο σημαντικές δυνάμεις στην ναυτιλία. Έχουν δε αμοιβαία οφέλη από την προώθηση πράσινων τεχνολογιών – οι οποίες βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της διμερούς συνεργασίας.

«Η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο από τις πιο σπουδαίες ναυτιλιακές χώρες, με στενούς δεσμούς και στενή συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας και επί του παρόντος δεδομένων των άνευ προηγουμένου προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία έχουμε φτάσει σε μία ευρεία συναίνεση για τη ναυτιλία χαμηλών εκπομπών» ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη πως Κίνα και Ευρώπη μπορούν να αντλήσουν συμπληρωματικά οφέλη όσον αφορά στην τεχνολογία, τις αγορές και τις πράσινες πολιτικές  οι οποίες γίνονται το πιο σημαντικό στοιχείο της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας.

«Είναι πολύ μεγάλη χαρά να βλέπουμε ότι τα πρόσφατα χρόνια πάρα πολλές κινεζικές εταιρίες έχουν εμπλακεί ενεργά  στην πράσινη μετάβαση και στον πράσινο μετασχηματισμό της Ελλάδος» και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του λιμένα Πειραιά, που με την ενεργή εμπλοκή της Cosco βραβεύτηκε ως το πράσινο λιμάνι της Ευρώπης. «Και οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν σημαντικές και συνεχίζουν να συμβάλλουν στον πράσινο μετασχηματισμό της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Όπως είπε το πρώτο μισό αυτή της χρονιάς το ΑΕΠ της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 5,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ξεπερνώντας άλλες σπουδαίες και μεγάλες οικονομίες. Αυτό επετεύχθη και χάρη στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας όπως μπαταρίες υψηλής τεχνολογίας, ηλιακά πάνελ, ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τα βασικά πλεονεκτήματα της κινεζικής οικονομίας είναι η ανθεκτικότητά της, το υψηλό δυναμικό καθώς και η ζωτικότητα της οικονομίας, στοιχεία που θα παραμείνουν αναλλοίωτα.

«Έχουμε την ικανότητα και ό,τι απαιτείται προκειμένου να προάγουμε την οικονομική ανάπτυξη με έναν βιώσιμο και υγιή τρόπο προκειμένου να δώσουμε μια νέα ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αλλά και στην δική μας ανάπτυξη η οποία θα παράσχει μεγαλύτερες ευκαιρίες σε χώρες ανά τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών χωρών» υπογράμμισε ο κ. Σιάο.

«Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την 10η επέτειο της  πρωτοβουλίας  “Μία ζώνη, ένας δρόμος”. Η Κίνα έχει ξεκινήσει αυτό το ταξίδι μαζί με τους Ευρωπαίους φίλους της, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα και έχει ως στόχο να ενισχύσει τις φιλικέ ανταλλαγές, αλλά και τη συνεργασία, και να συνεργαστεί προκειμένου από κοινού να προάγουν την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη που θα ωφελήσει όλες τις μεριές και θα οδηγήσει στην ευημερία για όλους» κατέληξε, εκφράζοντας την ευχή ο σημερινός διάλογος να ανοίξει νέες ευκαιρίες.

«Να συνδυάσουμε το γαλάζιο του Αιγαίου με το κόκκινο της Κίνας»

Να σημειωθεί ότι και στη συνέντευξη, που παραχώρησε στη Ναυτεμπορική και στον Μιχάλη Ψύλο ο κ. Σιάο τόνισε πως «η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που λειτουργεί ως γέφυρα, ως ένας σύνδεσμος για την ενίσχυση των σινοευρωπαϊκών σχέσεων», ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης που θα συνδυάζουν καλύτερα το “γαλάζιο του Αιγαίου” και το “κόκκινο της Κίνας”, δημιουργώντας περισσότερα οφέλη για τους λαούς μας».

Σημειώνεται ότι τους πρώτους επτά μήνες του έτους, η Κίνα κατέστη ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.