Skip to main content

Χρ. Στυλιανίδης στο συνέδριο της «Ν»: Ευκαιρία ενδυνάμωσης της συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας με αμοιβαία οφέλη

Φωτ. Paterakis Photo

«Ελλάδα και Κίνα μπορούν μαζί να διευρύνουν τη διμερή τους συνεργασία τόσο στη ναυτιλία όσο και σε άλλους συναφείς τομείς» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ναυτεμπορικής και του CGTN

Τις προοπτικές ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας στον ναυτιλιακό κλάδο και σε άλλους τομείς, με αμοιβαία οφέλη για τις δύο οικονομίες, ανέδειξε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής και του CGTN  «Wind in the Sails: New Opportunities for Europe and China».

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως Κίνα και Ελλάδα είχαν ανέκαθεν δεσμούς φιλίας και αλληλοϋποστήριξης, σημειώνοντας πως το συνέδριο της «Ν» και του CGTN αποτελεί ευκαιρία ενδυνάμωσης της συνεργασίας των δύο χωρών από την οποία μπορούν να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρωταγωνιστική θέση της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας στην παγκόσμια ναυτιλία σημειώνοντας πως η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες πλοιοκτητών.

Φωτ. Paterakis Photo

Όπως είπε, ο ελληνόκτητος στόλος ξεπερνά το φράγμα των 5.500 πλοίων διατηρώντας την ελληνική ναυτιλία σε κορυφαία θέση.

Εστιάζοντας στους δεσμούς της ελληνικής ναυτιλιακής κοινόητας με την Κίνα επεσήμανε πως στα ναυπηγεία της Κίνας οι ελληνικές παραγγελίες είναι σημαντικές και σε αριθμό και σε μέγεθος, σημειώνοντας ενδεικτικά πως από το 2000 μέχρι σήμερα πάνω από 1.300 πλοία έχουν ναυπηγηθεί από Έλληνες πλοιοκτήτες στην Κίνα, ενώ την τελευταία δεκαετία τα μισά από τα ελληνικά νεότευκτα πλοία ναυπηγήθηκαν στον ασιατικό γίγαντα.

«Ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας ο Πειραιάς»

Ανέφερε ακόμη πως ο Πειραιάς αναδεικνύεται σε ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας και πως οι ελληνικοί λιμένες λόγω της γεωστρατηγικής θέσης τους χρησιμοποιούνται από την Κίνα για τη διακίνηση του εξαγωγικού εμπορίου της.

«Η ελληνική ναυτιλία εξελίσσεται και προοδεύει»

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε ειδική αναφορά και στις δυσκολίες που κλήθηκε να διαχειριστεί η ελληνική ναυτιλία τα τελευταία χρόνια. «Η ναυτιλία και οι ναυτικοί μας δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια από πρωτοφανείς προκλήσεις. Η πανδημία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέτρεψαν τα δεδομένα» παρατήρησε για να προσθέσει πως «εν μέσω δύσκολων προκλήσεων η ναυτιλία μας τα κατάφερε, προσαρμόστηκε σε νέους κανόνες, εξελίσσεται και προοδεύει».

Αναφέρθηκε επίσης και στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο όπως η απανθρακοποίηση, οι  καινοτόμες τεχνολογίες, τα νέα καύσιμα, τονίζοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως την ανάγκη επίτευξης περιβαλλοντικής ουδετερότητας».

Επισήμανε στη συνέχεια πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι τα λιμάνια είναι μοχλοί ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικό όφελος για την απασχόληση και τη λειτουργία της οικονομίας.

«Υπό το πρίσμα αυτό Ελλάδα και Κίνα μπορούν μαζί να διευρύνουν τη διμερή τους συνεργασία τόσο στη ναυτιλία όσο και σε άλλους συναφείς τομείς όπως οι λιμενικές εγκαταστάσεις, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι ΑΠΕ, η αποθήκευση ενέργειας προς αμοιβαίο όφελος των δυο χωρών» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Οι λαοί μας μπορούν να έρθουν πολύ πιο κοντά και να οικοδομήσουν πάνω σε ένα κοινό έδαφος. Αυτή είναι η σημασία και του σημερινού φόρουμ» κατέληξε, ευχόμενος επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

naftemporiki.gr