Skip to main content

Τα νέα δεδομένα στην αγορά των tankers ήρθαν για να μείνουν

SHUTTERSTOCK

Η στρατηγική των εταιρειών που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο - Ποιοι παραγγέλνουν πλοία

Οι μεταβολές που προκάλεσε στις εμπορικές διαδρομές της αγοράς των tankers ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και οι συνεπακόλουθες κυρώσεις ήρθαν για να μείνουν.

Και μαζί τους θα διατηρηθούν ενεργές αρκετές νέες ναυτιλιακές εταιρείες που εμφανίστηκαν για να αξιοποιήσουν τα σημαντικά premiums στα ναύλα για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου.

Αυτό λένε στη «Ν» ναυλομεσιτικές πηγές και αναλυτές που παρακολουθούν στενά την αγορά. «Δύσκολα θα δει ο κόσμος τη Ρωσία όπως παλιά», συμπληρώνουν.

«Λόγω των κυρώσεων, πολλά ρωσικά κεφάλαια βρέθηκαν εκτός Ρωσίας -κυρίως σε Ντουμπάι, Κατάρ, Εμιράτα, Ινδία και Τουρκία και δημιούργησαν νέες εταιρείες, θέλοντας να καλύψουν το κενό στην προσφορά πλοίων που δημιουργήθηκε από τις κυρώσεις», αναφέρει στη «Ν» ο Δημήτρης Ρουμελιώτης, προϊστάμενος του τμήματος Έρευνας και Αποτιμήσεων του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers.

Αναλυτές εκτίμησαν στην αρχή αυτού του φαινομένου ότι πρόκειται για ευκαιριακούς παίκτες που εκμεταλλεύονται το χρυσοφόρο εμπόριο του ρωσικού πετρελαίου. Τώρα, όμως, ορισμένες από αυτές τις νέες εταιρικές οντότητες αποφασίζουν για πρώτη φορά να επικοινωνήσουν με τα ναυπηγεία και να χτίσουν νέα πλοία, δίνοντας την εντύπωση πως θέλουν να είναι σταθερά παρόντες στη ναυτιλιακή αγορά.

«Οι νέες εταιρείες οι οποίες παραγγέλνουν έχουν επενδύσει πολλά χρήματα σε περιουσιακά στοιχεία με πολλά χρόνια ζωής μπροστά τους και τα οποία θα παραδοθούν σε βάθος διετίας ή τριετίας.

Είναι αρκετά δύσκολο να επενδύσει κάποιος σε κάποιο asset που θα ξεκινήσει να του αποδίδει σε πάνω από 3 χρόνια, έχοντας ως στόχο να εξαφανιστεί μόλις λυθεί το ουκρανικό ζήτημα, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε τις τιμές των νεότευκτων και τα επιτόκια δανεισμού», επισημαίνει ο κ. Ρουμελιώτης.

«Επίσης, δύσκολα θα χρηματοδοτούσε κάποια τράπεζα ή κάποιο fund εταιρεία που δεν θα τους έδινε διασφαλίσεις ότι θέλει να “δουλέψει” τα πλοία», προσθέτει ο ίδιος. Φυσικά, δεν λείπουν και οι εταιρείες που απλώς εκμεταλλεύονται τη συγκυρία. «Οι παίκτες που επενδύουν μόνο σε γερασμένα πλοία είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό καθαρά ευκαιριακοί και, όταν κάποια στιγμή ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα εξαφανιστούν αθόρυβα, όπως εμφανίστηκαν», αναφέρει ο κ. Ρουμελιώτης.

Η Teodor Shipping

Ενδεικτική περίπτωση παίκτη που ήρθε για να μείνει είναι η Teodor Shipping, η οποία, σύμφωνα με την πλατφόρμα Equasis, εδρεύει στο Ντουμπάι. Μέχρι και την έναρξη του πολέμου, η ναυτιλιακή είχε τέσσερα πλοία στον στόλο, δύο tankers και δύο LPG carriers. Σήμερα, αποτελείται από 23 πλοία, μέσης ηλικίας περίπου 19 ετών.

Ορισμένα από τα tankers του στόλου προσέγγισαν πρόσφατα ρωσικά λιμάνια, με βάση τη ναυτιλιακή πύλη εντοπισμού πλοίων MarineTraffic.

Τον Ιούνιο η εταιρεία συμφώνησε με το νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο Samsung Heavy Industries για την κατασκευή δύο μεσαίου μεγέθους δεξαμενόπλοιων, τύπου suezmax. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο για την Teodor Shipping είναι ο αρκετά διαφοροποιημένος στόλος της. Ξεκίνησε, δηλαδή, να διογκώνεται με tankers, αλλά γρήγορα απέκτησε LPG carriers και ένα containership.

Το τελευταίο, με το όνομα «Victoria Fortune», προσέγγισε πρόσφατα, σύμφωνα με τη MarineTraffic, το ρωσικό λιμάνι Βλαδιβοστόκ. Σημειώνεται ότι και το ρωσικό εμπόριο μεταφοράς containers είναι ζωντανό σήμερα, με την Ασία να είναι ο κύριος αποδέκτης των φορτίων.

H Kurow Shipping

Ένα άλλο παράδειγμα τέτοιας εταιρείας είναι η Kurow Shipping. Η ναυτιλιακή παρήγγειλε εσχάτως στο κινεζικό ναυπηγείο Zhoushan Changhong International Shipyard τέσσερα συν τέσσερα (option) tankers, τύπου LR2.

Σύμφωνα με στοιχεία που μοιράστηκε με τη «Ν» ο ναυτιλιακός οίκος VesselsValue, ο στόλος της αποτελείται από 11 πλοία, εννέα tankers και δύο bulkers, συνολικής αξίας 455,32 εκατ. δολαρίων. Τα στοιχεία φανερώνουν ότι είναι πολύ δραστήρια σε αγορές second hand πλοίων, με το deal για το πρώτο βαπόρι του στόλου να καταγράφεται τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η Kurow Shipping φέρεται, σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές, να έχει τις βάσεις της στην Τουρκία, αλλά η εταιρική της δομή μοιάζει περίπλοκη. Η VesselsValue αναφέρει ότι συνδέεται με δύο ακόμη ονόματα που κυκλοφόρησαν στη ναυτιλιακή αγορά μετά τον πόλεμο, K&O Shipmanagement και Zermatt Shipping.