Skip to main content

Μαγνήτης οι εταιρείες ναυτιλιακής τεχνολογίας

Το 100% των μετοχών της ελληνικής R.K. DeepSea Technologies Ltd. απέκτησε η Nabtesco Corporation.

Πόλος έλξης επενδυτών είναι οι ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακής τεχνολογίας, καθώς λίγους μήνες μετά την εξαγορά της MarineTraffic, μία ακόμη επιχείρηση με αξιοπρόσεκτο έργο, η DeepSea Technologies, ανακοίνωσε μεγάλη συμφωνία συνεργασίας.

Όπως έγινε γνωστό χθες, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τόκιο Nabtesco Corporation απέκτησε το 100% των μετοχών της R.K. DeepSea Technologies Ltd., της 100% μητρικής εταιρείας της DeepSea Technologies, η οποία ιδρύθηκε από τους Ρομπέρτο Κούστα και Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο και παρέχει λύσεις τεχνητής νοημοσύνης στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Το τίμημα της συναλλαγής δεν έγινε γνωστό.

Η ελληνική εταιρεία θα παραμείνει ξεχωριστή οντότητα, με έδρα στην Αθήνα και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως εξειδικευμένο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης για τον όμιλο Nabtesco. Στη διοίκηση της DeepSea θα παραμείνουν ο CEO Δρ. Κυριακόπουλος και ο πρόεδρος και επικεφαλής ανάπτυξης, κ. Κούστας. Η ελληνική εταιρεία θα διατηρήσει την ομάδα και την ανεξάρτητη εμπορική ταυτότητά της. Στο δυναμικό της περιλαμβάνονται πάνω από 70 εξειδικευμένοι μηχανικοί στα πεδία της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάπτυξης λογισμικού.

Σημειώνεται ότι οι δύο εταίροι δεν είναι άγνωστοι. Τον Ιούλιο του 2021 ο όμιλος Nabtesco επένδυσε στην ελληνική εταιρεία μέσω του βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων, Nabtesco Technology Ventures, σε γύρο χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, από το 2023, η Nabtesco αντιπροσωπεύει τις λύσεις της DeepSea στις αγορές της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Κίνας, ενώ οι δύο εταίροι έχουν συνεργαστεί για την από κοινού ανάπτυξη νέων αλγορίθμων για συστήματα ελέγχου των πλοίων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η DeepSea θα συνεργαστεί με τη Nabtesco Marine Control Systems Company στην ανάπτυξη των πλατφορμών και των εργαλείων που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου της κλιμακούμενης ημιαυτόνομης ναυτιλίας. Παράλληλα, θα συνεχίσει την έρευνα και την ανάπτυξη με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη, καλύπτοντας όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της Nabtesco, το οποίο εκτείνεται πέραν της ναυτιλίας, σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των ανεμογεννητριών, των αυτοματισμών σιδηροδρόμων και αερομεταφορών και της βιομηχανικής ρομποτικής.

Επόμενο «κύμα» καινοτομίας

«Η τεχνογνωσία και η ομάδα ειδικών της DeepSea σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης είναι πολύ γνωστή στη ναυτιλιακή βιομηχανία και οδηγεί σε ριζική βελτίωση της αποδοτικότητας των πλοίων. Η συνένωση δυνάμεων θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα προς ένα συναρπαστικό μέλλον αυτοματισμού, τόσο στη ναυτιλία όσο και πέραν αυτής» σχολίασε μεταξύ άλλων ο Yukihiro Mizutani, πρόεδρος της Marine Control Systems Company και εκτελεστικός αξιωματούχος της Nabtesco.

«Αυτό είναι το φυσικό επόμενο βήμα για την DeepSea. Οι δύο εταιρείες θέλουν να παραμείνουν ένα βήμα μπροστά, καθώς ο τομέας εξελίσσεται και αυτή η απόφαση να προχωρήσουμε μαζί θα καταστήσει τη συνδυασμένη προσφορά προϊόντων μας ασυναγώνιστη» τόνισε ο κ. Κούστας.

«Η εμβάθυνση της υφιστάμενης συνεργασίας μας με τη Nabtesco ξεκλειδώνει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για την τεχνολογία και την προσέγγισή μας και θα είναι το κλειδί για την απελευθέρωση του επόμενου κύματος καινοτομίας για τους πελάτες μας» επεσήμανε ο Δρ. Κυριακόπουλος.

Ο ιαπωνικός όμιλος ιδρύθηκε το 1925 με την επωνυμία NABCO και από το 2003 λανσαρίστηκε το όνομα Nabtesco. Ο όμιλος δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή υδραυλικού εξοπλισμού, εξοπλισμού σιδηροδρόμου, αεροσκαφών, πλοίων και εμπορικών οχημάτων και αυτόματων πορτών. Το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς σε συστήματα τηλεχειρισμού για πλοία ανέρχεται στο 40%.

H DeepSea ιδρύθηκε το 2017 και το 2018 λάνσαρε την πλατφόρμα Cassandra για τη βελτιστοποίηση των πλοίων με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Το 2021 ξεκίνησε τη λειτουργία του και το δεύτερο βασικό προϊόν της ελληνικής εταιρείας, η πλατφόρμα βελτιστοποίησης ταξιδιών των πλοίων, με την ονομασία Pythia.